Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
totron
addikt
Na látod ezt nem tudtam. Minden körülmények között így volt/van/lesz ez? Úgy kell érteni, hogy egy ágy mellé tett 900 Watt 9 bordával kiszolgált, illetve felkelt állapotban 1200 Watt fotel melletti energia elegendő. Így is tartod az állításod? Szóval nem többszemélyes 100+ m2 kifűtéséről lett volna szó. Elesés esetén csak tudat maga is sokat számít, hogy mi lett volna, ha.
(Klíma eü. szempontok alapján kiesik, kivéve talán parapet, de a beruházási költségek túlmutatnak a józan észen, eddig mindig ez jött ki.)
[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
Jóval kisebb, mint a többi inverter. Az utóbbi 1-2 évben terjedtek el, szerintem annyira nem is jók. Ráadásúl fele annyiba kerül egy Solax inverter, mint egy Fronius/Huawei. Ha innen nézed, az ajánlatod 5kw-os akkuval még annál is túlárazottabb.
Solax inverter egyáltalán tud asszimmetrikus termelést?HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
myckie2
őstag
válasz #01110937 #57496 üzenetére
Változó. Akadt 1-2 kisebb és nagyobb cég is akik vállalták, hogy előgesztráció előtt kijönnek és felmérik a terepet, de többség sikeres előregisztrációhoz kötötte a felmérést. Talán az MVM Optimum volt az egyetlen nagyobb cég akiknek a fénykép is elég lett volna, de ők a mai napig nincsenek a listában.
-
kcsa
veterán
válasz 313313 #57506 üzenetére
Szerk. : weboldalak gyári adatok alapján:
Fronius Primo Gen24 Plus 5.0: 474*530*175, 15,3kg
Solax X3 Hybrid H4 5.0: 503*503*199, 30kgNem kívánom megkérdőjelezni a tudásod (mielőtt félreértés lenne), de nem ajánlod mert nem jó, de az sincs meg infóként, hogy aszimmetrikus termelést tud-e? (tud). Ettől még lehet szar, pár év múlva úgyis kiderül, csak az ilyen kicsit megalapozatlan erős állítások szokták szúrni a szemem.
[ Szerkesztve ]
Focus MK2/2.5 Haynes könyv eladó.
-
kcsa
veterán
válasz myckie2 #57507 üzenetére
Ha tényleg alig-alig mentek ki felmérni, az azért elég furcsa. Én a pályázat kijövetele előtt kezdtem már mocorogni, és bőven időben megtörtént a személyes felmérés is. Felmérésben látott valódi adatok alapján kaptam árajánlatot is, remélem ez azt jelenti hogy tényleg jól állok.
Én nem számítok megtérülésre, azért vágtam bele, mert gyakori a sok rövid áramszünet, mostanában több hosszabb is volt random hó vagy eső után, de egy szeles napon is. Néha meg csak simán beáznak a földkábelek az utcában. Meguntam hogy minden nagyobb értékű dolog elé ups-t kell rakni.
Focus MK2/2.5 Haynes könyv eladó.
-
313313
addikt
Eddig simákkal találkoztam, azok kisebbek voltak. Én nem HMKE-be utazok, hanem mérésben/elszámoltatásban és hálóuatos villanyszerelésben.
[ Szerkesztve ]
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
asdf_
veterán
válasz totron #57501 üzenetére
Na látod ezt nem tudtam.
Mondjuk el is számoltam, ha ilyen kisteljesítményű az olajradiátor, akkor napi akár 5-6 órát is fedezne, ami a napból jön, de ez sokat nem segít, mert ez csak az ötöde a 24 órának, és az olyan napokkal még nem is számoltunk, hogy felhő, eső, hó és 3 nap alatt termel 1 órányit.
Egy fűtésre optimalizált klíma azért messze jobb az olajradiátornál, mert ugyanannyi energiából (külső hőmérséklettől függően) 2,5-3-4-szer annyi meleget csinál, így értelemszerűen ugyanolyan meleghez ennyivel kevesebb energiát is fogyaszt. Tokkvonó 400-ért szerintem már simán feldobnak egy 2,5 kW-osat.
-
asdf_
veterán
válasz Andras6800 #57510 üzenetére
Nekem pl múlt héten tettek fel + paneleket. Lehet azért télen is csinálni
Itt én csinálom(nám). Csak a villanyóra és a lakás között a padláson kéne a csövet bedolgozni a saralásba, az viszont a gyapot alatt van, a gyapotot meg ilyenkor nem bolygatnám, meg a merevvé dermedt kábellel sem szórakoznék. A panelek felrakásával meg lehet, hogy visszavonuló lesz és fel kell rakatnom egy csapattal, mert ahogy én terveztem magam csinálni, az az elgondolás csúnyán elbukott :/
-
addikt
válasz senki68 #57517 üzenetére
nem erről volt szó pár oldallal korábban, hogy egy megkeseredett (ex) Deye telepítő hordott össze egy valag (fél)igazságot úgy alakítva a narratívát, hogy a Deye igazából sz*r?
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
senki68
senior tag
válasz f4lcon #57518 üzenetére
Nem. Ez egy szakmai írás, és egy másik csoportban van.
Ahol a Deyes cikk van én abból , kiderült, ki vagyok tiltva.Muth Gergely a Fronius Magyarország első embere, benne van abban a csapatban a napelemszövetség részéről, akik egyeztetnek a minisztériummal.
Úgyhogy amit ő ír az hiteles, és úgymond "első kézből való".
Azért is osztottam meg itt, egy szakmai fórumban.
[ Szerkesztve ]
-
-
addikt
-
-
asdf_
veterán
Péntek reggel lesz Fronius webcast aszimmetria témakörben, ha valakit érdekel...
-
asdf_
veterán
[link]
De gondolom elmondják, hogy elvileg az órák majd így és így fognak mérni, türelem,folyamatban, és így tökmindegy a szimmetrikus vagyaszimmetrikus és tessék bátran a Fronit választani a pályázatban. Aztán a kiscsillag alatt meg a részletek, amit innen majd nem feltétlen tud meg az ember.[ Szerkesztve ]
-
313313
addikt
válasz 313313 #57511 üzenetére
Kicsi on, ma kapcsoltam be, 8KW-os inverter, elvileg 10kW-os akkupakk. Szép vastagok a szolár kábelok az akku és inverter között, de alig van távolság.
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
senki68
senior tag
válasz MrZed001 #57527 üzenetére
Nem azt írtam, hogy a legjobb szakember, hanem azt "első ember"
Vadicska Tamás a másik ember.
Ők ketten vitték az egész Fronius Magyarország céget.
Most már van a supportban még 1 ember.
Egyébként Gergelynek villamos mérnöki diplomája van, tehát azt kijelenteni, hogy "nem szakember" nem lehet. -
gorbep
senior tag
Eon É Dunántúl... 9 és 1/2 hónap alatt ennyit őröltek a malmok... Bővítés miatt a helyszínen semmit se csináltak...
E.ON <sharepoint@eon.com> 15:16 (1 órával ezelőtt)
címzett: én
Tisztelt Ügyfelünk!
Üdvözöljük energiatermelő ügyfeleink körében!
Tájékoztatjuk, hogy a(z) Veszprém XXXXXXXXXXXXXXXX felhasználási helyén a háztartási méretű kiserőmű üzembe helyezéséhez 2023. 04. 04.-án/én elvégzett mérőcserét/mérőprogramozást számlázási rendszerünkben feldolgoztuk.
Elkészítettük és elküldtük Önnek az elszámoló számlát, mellyel a rendszer üzembe helyezését megelőző időszakot zárjuk le.- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
nimfas
addikt
Kis agyalós kérdés.
Kaptam egy ilyen PDF anyagot, hogy értelmezzem már.
Magánszemély vagy akár egyéni vállalkozó hogy állíthat ki számlát az EON részére a napelemes túltermeléssel kapcsolatban?!?!Hiszen nincs villamos energia kereskedelemre se engedélye, se jogcíme!
Továbbá azért is aggályos a dolog, mert ha átalányadós vállakozás ad ki ilyen számlát abban az esetben az egész évi 80%-os költségarányos elszámolását bukhatja.Van itt valaki aki már belefutott ebbe a táblázatba?
Előre is köszönöm!
-
senki68
senior tag
válasz nimfas #57536 üzenetére
Aki annyit termelt vissza, hogy számlát kell kiállítania annak oldja meg a könyvelője
De egyébként ha vállalkozás, az simán kiszámlázhatja, semmit nem számít átalányadó szempontjából, ez is csak egy bevétel. Nem kell hozzá engedély, mivel a szolgáltatónak adja el. Magánszemélynek meg váltania kell adószámot, és úgy tud számlázni.
-
4D4M
aktív tag
Tűkön ülök, hogy vajon mit lép erre a "kormány"? Nem lennék most a helyükben.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
313313
addikt
Mivel nem találkozik az ember...
-
Pikkolo^^
addikt
válasz #01110937 #57495 üzenetére
Én megkérdeztem azt amelyiknél az ajánlat szimpatikus volt. Az aszimmetrikus kütyük hamarabb beadjék az unalmast, ezt több Deye-s is írta, mert az eszközön nagyobb a terhelés. A támogatás és a gari miatt ezek a szuper kínai termékek hamar kiestek, így nem volt nehéz megkérdezni azt a 2 céget.
-
MrZed001
tag
válasz 313313 #57539 üzenetére
Így odatoszni a kapu elé szerencsétlennek ...
Mondjuk még mindig jobban járt mint kollégám 20 éve, aki egy nap arra ment haza munkából hogy kapuját feltörték, és a kertjének a kellős közepébe felhúztak egy segédoszlopot.Amúgy vicces. Korábban ugye készítettünk pár számítást, hogy picivel lenne olcsóbb az auto feszállítós trafó helyett inverter + aksit tenni trafó mellé (megoldani a túlfesz gondot betárazással, majd este kitáraz).
Valamint hogy ezek mennyit tudnának javítani a hálózat stabilitásán egy megfelelően megtervezett, központi, térinformatikával felturbózott rendszerrel.
-
MrZed001
tag
válasz Pikkolo^^ #57540 üzenetére
Kíváncsi lennék ugyan ki terjeszt ilyen buta rémhíreket ?
Igen van pár inverter (termelősből fejlesztett hibridesített) amelyik nem komálja túlzottan az aszimmetrikus üzemet.
A Deye valós hibrid, szeparált szigetüzemre tervezve ... és annál nincs aszimmetrikusabb.
Köszöni, imádja -
MrZed001
tag
Hát igen, a hibrid és szigetüzemhez ők sem értenek ... így fel sem merült bennük hogy talán azt is belevegyék.
1, hibrid rendszerek full backup azonnali engedélyezése
Nincs rendesen szabályozva, pár szolgáltató kötegszik is miatta hogy hogy képzeled hogy neked otthon a valós hibrid rendszered még szünetmentes is
Azaz hiába van Deye meg aksid, nem állíthatnád be úgy hogy áramszünetben a BACKUP vonalon folyamatos árammal ellássa a házat.
Ettől persze megteszed, mert (ka-ják már be) ... mert áramszünetben inverter azonnal szeparált szigetüzembe leválik, és onnantól amúgy is pont nulla közük van hozzá (mint minden szeparált szigetüzemhez).2, hálózatos szigetüzemű (átmenő rátermelő) rendszerek szigetüzeműként elfogadása
Sok "hozzáértő" a külső visszwatt védelemmel keveri (egy AC port), az inverterek integráns részét képező belső visszwatt védelmes, külön AC_be és AC_ki portú eszközöket.
Ezek aksi nélkül is képesek csökkenteni napsütésben a lakók fogyasztását.3, Erkélyerőművek engedélyezése
800W amit megtermelhet magának ... naaagyon komoly veszteség szolgáltatónak4, Aksis erkélyerőművek engedélyezése
5kW-ig saját visszwatt védelemmel5, visszwatt védelmes rendszereknél visszacseppenést 0Ft-ért vegye át szolgáltató, ne büntessen miatta
Hogy még büntet és pénzt is keres az ingyenárammal ... felháborító ... utalják csak át nekem ha nem kérik.6, Erkélyerőmű, visszwatt és hálózatos szigetüzem 1 oldalas bejelentő ... ennyi legyen elég szolgáltatónak.
Semmi felesleges engedélyeztetés, inverterek listáztatása (tisztára mint az átkosban), átvétel, és egyéb izélgetése a felhasználóknakUtolsó 3-4-5-6 az német mintára ... ott ez van
-
asdf_
veterán
válasz MrZed001 #57543 üzenetére
Erkélynapelem: annak sem jut mérő (meg néha(!) nem sikerül értelmes idő alatt cserélni sem készrejelentés után), akinek "rendes" HMKE-je van, majd még rontsanak ezen azzal, hogy az alatt is mérőt kelljen cserélni aki évi nyamvadt 40 ezer forintot akar spórolni (mármint szaldósban ennyit spórolt volna)? Ezt biztos a legvégére rakják, a szolgáltatók szerintem mindent megtesznek, hogy minél később lehessen belőle bármi is, mint púp a hátukon, kb. olyan. De amúgy egész emberi áruk lett ezeknek a cuccoknak, a napokban néztem, németeknél már 300 euróért (0% áfával) van kiszórósban valami noname inverter meg 2*385W JA panel, de láttam már 400 euróért Hoymiles 800W-os inverter és 2*430W-os panel kombót. Az úgy teljesen rendben van, és ha nem a kamu 37 Forintot fizetnénk, akkor nálunk is megérné rakni ezerrel.
[ Szerkesztve ]
-
hevepapa
senior tag
Ezzel a12 pontos "kiálltvánnyal" kapcsolatban az a legnagyobb probléma, hogy keveri a reális elvárásokat az irreális vágyakkal és ezért gyakorlatilag pillanatok alatt az egész komolytalanná tehető. Mert azért azt szerintem még a szövetség sem gondolta komolyan, hogy reálisan elérhető lenne 2, 4, 10 pont.
Az 5. pont is csípőből cáfolható, hiszen a 2023.12.31. előtti rendszerek szaldósak - az más kérdés hogy milyen formában és nem 12.31 hanem 09.07-ig.
Értem én, hogy össze kellett szedni 12 pontot, de ebben az esetben talán a kevesebb több lenne. -
hevepapa
senior tag
válasz molnartibor #57547 üzenetére
Ezzel az erővel bekerülhetett volna az örök élet, ingyen sör is a követelések közé
-
hevepapa
senior tag
válasz molnartibor #57549 üzenetére
Mivel már van napelemem, ezért inkább az ingyen sört támogatnám a 0% ÁFA helyett.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés