Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz mlaci01 #53097 üzenetére
Gondoltam arra, hogy az árva 1 db-ot, és esetleg a másik 2 árnyékosat áttenni az északkeleti oldalra, persze felbővíteni 5-7 db-al, és a termelés egész napra széthúzódna.
Semmi értelme. Ráadásul amikor ősztől-tavaszig alacsonyan jár a nap, akkor az ÉK oldal termelése minimális lenne. A déli tájolás általánosan a legjobb. -
gyulaszu
senior tag
-
MrZed001
tag
válasz ecaddsell #53094 üzenetére
1)
A német szabályozás szerint galvanikusan kötelező leválni ... nem csak fázis, de nulla szinten is.
Miért ?
Mert ott is sok a vaskalapos, hozzá nem értő ostoba ember, aki szakembernek képzeli magát
Itt a külső, illetve belső PE-N relé eset.
Ahogy látod, amint szigetüzemnél köti PE-t az N_ki oldalhoz ... azonnal PE-n át, PEN bontáson át, a PEN-el galvanikus kapcsolatba kerül a szigetüzem N-je.
Magyarán, adtunk egy pofont a sz-rnak kategória
Hisz ekkor is ugyanúgy megvan a galvanikus kapcsolat PEN és N_ki közöttItt vagy szakmai csoportba (nem emlékszem) volt is, hogy kikérte egy user a szolgáltató állásfoglalását N_be - N_ki fix kötéssel kapcsolatban.
Meglepetésemre szakember kapta a kérdést, és szépen leírta hogy bizony műszakilag ez az ajánlott.
Az állásfoglalást kitette user.Ha valaki megtalálja, vagy emlékszik rá, linkelje kérem
2)
FI relét inverter néha le fogja verni.
Amelyikben van PE-N relé, az ugye ez miatt állandóan (kettős PE-N kötés).
Amelyikben nincs PE-N relé sem ússza meg.
Az inverterben piszok nagy kondik és tekercsek vannak.
Amelyek bizony beszívják a delejt, de vissza nem engedik (meg még inverter maga is termeli).
Ez éppen elég ahhoz, hogy random FI relé leoldásokat idézzen elő.
Szóval sem életvédelmi szempontból, sem műszaki szempontból semmi értelme inverter elé FI relének.
Mögé ellenben, ugyanúgy kell.[ Szerkesztve ]
-
mlaci01
tag
válasz gyulaszu #53104 üzenetére
A ház ezen részén betonozva van az egész placc itt van a kút is.
A kútból a cső a föld (beton) alatt megy be a pincébe, egy házi vízműbe.
Mondjuk a pincéből a házi vízműből elmegy szintén a föld (beton) alatt 2-3 helyre a kertben, itt is mindenhol 3/4" horganyzott cső van közvetlenül a földben összesen kb. 20-30 méter hosszan, kb. 1-1,5m mélyen.[ Szerkesztve ]
-
User_2
tag
válasz mlaci01 #53103 üzenetére
ilyen esetekben ne a jelenlegi megoldásodra gondolj,
vedd figyelembe azt is, hogy aki utánad jön hol és hogyan fogja keresni a földelést és a szondát.amennyire én tudom: a földelőszonda teljes hosszában nem oldható kötéssel van "összerakva", nincs csavaros kötés. az első oldható kötés a föld felszine fölött van kb 80 cm-el /1 m-el egy vizsgálódobozban (kötödobozban) az elosztószekrényhez (földsínhez) közel.
itt van egy olyan olyan nem annyira kimondott alapelv, hogy a földelőszonda valahol az elosztószekrény közelében van leütve, jellemzően a kötődoboztól egynesvonalban, tehát nem kanyarog jobbra-balra mindenfelé a földelőszonda ostorja az kötödobozig.ehhez kapcsolódik, hogy egy vízcső még ha anyagában horganyzott is és a toldása is horganyzott karmanytúval történik egészen biztosan rozsdálni fog a csavaros kötésnél.
plusz vezetéket se igazán tudsz nem oldható módon a vízcsőhöz "illeszteni" -
ecaddsell
aktív tag
válasz MrZed001 #53105 üzenetére
Az inverterben piszok nagy kondik és tekercsek vannak.
Amelyek bizony beszívják a delejt, de vissza nem engedik (meg még inverter maga is termeli).Ezt kifejtenéd? Szerinted pl. lehet úgy kondenzátort üzemszerűen tölteni (vagy mágneses teret felépíteni), hogy csak az egyik üzemi vezetőn folyik áram és megborul a fázis-nulla egyensúly?
Azokat a kondikat amik a fázist meg a nullát kötik le a földre felejtsük el mert kapacitásban kicsik (nF nagyságrendjében). -
Jolida
tag
Gázkazán cserénél kötelező jelleggel kellett csináltatni EPH "bekötést", ugyanolyan 2m-es földelő szondával, mint egy villanyóránál. A házon kívül a bejövő gázcsőre van kötve a földelés, a gázóra át van hidalva (EPH szempontból) az elmenő gázcsőre. A benti gázcsőhöz van "hozzáföldelve" a kazán védőföldje és a villanyórától jövő három vezeték közül a zöld/sárga.
Ettől még eszembe se jutna a gázcsövet, vagy ezt a kötést használni védőföldnek más fogyasztókhoz.
A villanyóránál meg van oldva a földelő szondázás és a megfelelő keresztmetszetű PE-N kötés, az, hogy a - 2.5mm-es, 20-30m hosszú - PE vezető a ház másik felében (az adott fogyasztó esetében) más szondával is össze van kötve, csak egy plusz lehetőség, NEM földelés.
-
edeleny
őstag
válasz Jolida #53110 üzenetére
Háát, tényleg így volt még 2003-ban amikor vezettem a gázt, amikor még bent volt az óra, meg karnyi vastag vas gázcső!
Másfél éve cseréltem kazánt, teljes gázrendszer felujjítás, cső csere. Kiment a gázóra a kiskertbe!
A fenti lakáseéosztóból van kihúzva direktbe egy zöld-sárga madzag, olyan gyerek kisujnyi. Az van bekötve valahova a kazánba, gáz rézcsőre, és kb ennyi az egész EPH!
Ezt se értettem, de előírás legyen. A gázkazán dugvillája három vezetékes, ott a földelés!!Kiekrül szekrénybe az óra! Na ott nincs semmi nem is kereste senki, hogy legyen bármi is. Értelme sincs, mert a doboz lábai, mind a négy, méter mélyen van leütve a földbe, a dobozhoz meg minden cső bilincselve van. Ráadásul a gázóra előtt reduktor, előtte meg műanyag cső, ami híresen jó vezető!
Itt pár hsz-el előbb szidja valaki, hogy a németek milyen tudatlan hülyék, mi sem állunk ám tőlük messze, ha egy kis idióta bürokráciáról van szó!
Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.
-
WiZARD
addikt
A telepítő által adott teljes rendszerre szóló 5 év jótállás szerintetek mennyire fontos?
Inverterre, panelekre ugye ott a garancia...A +3 panel felrakása továbbra se hagy nyugton, a telepítő elmebeteg ajánlatot adott. Ha mással csináltatom akkor gondolom a rendszerre adott jótállás az nem lesz meg a továbbiakban.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
WiZARD
addikt
válasz Jolida #53113 üzenetére
Nekem a szellőztető fém légtechnikai csöveinek EPH-ra kötését írta elő az érintésvédelmi ellenőrzést végző szakember.
Kérdeztem a villanyszerelőt hogy az meg minek, amikor a fém csövek egyik vége a szellőztetőgép polisztirol habból készült csövéhez csatlakozik, másik vége meg a műanyag légtechnikai csövekhez.
Ezt kérték tőle, akkor csinálja. Amúgy meg nagy kiterjedésű fémtárgy és azértMondjuk a 4 csőből 2t kötött be, a másik 2 még bárkit megölhet
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
WiZARD
addikt
válasz Vision #53114 üzenetére
Küldtek egy 960ezeres ajánlatot, és mellé odaírta hogy ad ebből 10% kedvezményt.
Visszaírtam hogy szerintem irreális, válasz se jött.Nem látom esélyét hogy épeszű összegre lehessen alkudni, de majd megpróbálom, még úgyis kell beszélnem velük, hogy fizessék az általuk lezúzott zsaluziát... (Azt mondták fizetik, de 1.5 hónap alatt még nem voltak képesek a zsaluzáisok árajánlatot küldeni a javításra)
Azt se tudom mi lenne az épeszű összeg a 3 panellel való bővítésre. Persze hülye voltam, hogy utólag akarom, drága lesz mindenhogy, de csak a kész rendszerről készült drónos fotók alapján jöttem rá hogy az a 3 még elférne. (nekik mondtam, hogy a tetőre kirakható maximum legyen, de eszükbe se jutott szólni hogy arra az előtetőre még mehetne)
Naív, nem hozzáértőként azt gondolnám, hogy felteszik a 3 tartót, rá a 3 panelt, bekötik a tetőn a megfelelő stringbe, ami kb 2 méterre van, és ennyi.[ Szerkesztve ]
-
4D4M
aktív tag
válasz edeleny #53111 üzenetére
A dugvillából "jövő" föld téged véd a készülék meghibásodása esetén. Viszont a védőösszekötő (leánykori nevén EPH) ebben az esetben inkább a kazánt és téged a lakásban kialakuló potenciáltól különböző "külső" potenciáloktól. Ebben az esetben a gázóra környékén lévő általad említett vezető anyagokon keresztül tapasztalható "földpotenciál", akár különböző is lehet a telek teljesen más pontján létesített földelő szonda és a PEN által megtestesített potenciáljához képest. Ez például egy villámlás esetén nem is kérdés, hogy más lesz.
Ha lehet ne ennek a szabályrendszernek a kidobásával kezd a bürokrácialeépítést (:
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
-
veterán
válasz WiZARD #53116 üzenetére
Naív, nem hozzáértőként azt gondolnám, hogy felteszik a 3 tartót, rá a 3 panelt, bekötik a tetőn a megfelelő stringbe, ami kb 2 méterre van, és ennyi.
Mert tényleg ennyi. Nem lehet, hogy valami félreértés volt? Erre a 960 ezer nagyon extrém, a fele lehet reális. Mondjuk én lehet, hogy elengedném a helyedben. 3 panel termelése elhanyagolható, főleg nagy rendszer esetén. Ebből a pénzből lehet más hatékonyságnövelő beruházást is finanszírozni. -
Z_A_P
addikt
válasz WiZARD #53116 üzenetére
fizessék az általuk lezúzott zsaluziát
Na arra kivancsi lennek latsz-e te ebbol barmi penzt. En tapasztalatom hogy a szakik k.ra letojjak mas szaki munkajat, szetbombaznak mindent a sajatjukra figyelve csak. Ha meg tonkretesznek valamit, akkor az "amugy is szar volt mar".
Lehet ezert kaptal 900e ajanlatot, mert akkor te fizetted volna a zsaluziadat isOK
-
WiZARD
addikt
válasz Vision #53120 üzenetére
Eleve a tető mérete korlátozta, hogy mekkora rendszer legyen telepítve. Több áramot fogyasztunk (hőszivattyú, 2 elektromos autó), így jobb lett volna nagyobb...
+12% termelés így jól jönne, inverter elbírja, abból indultam ki, hogy nem akkora költség 3 db panel.
Más hatékonyság növelő beruházásra 5let se lenne.Az ajánlat alapján nincs félreértés, leírta hogy miről van szó, +3 db panel a rendszerhez.
Az árak már érdekesek, de arra se válaszolt, hogy ne stimmelne, pedig jeleztem.#53121 Z_A_P - meglátjuk, nagyon ígérte, hogy természetesen térítik a kárt.
-
snooze
veterán
-
WiZARD
addikt
válasz snooze #53123 üzenetére
Persze, vártam hogy aránylag drágán fogják vállalni, de azért mindennek van határa.
Keres a panelokon, oké.
Keres a szerkezeten, valameddig rendben van, de amikor az eredeti telepítés volt akkor mindenki azt mondta hogy milyen drága a lapostetős tartó, na most ebben az ajánlatban még annál is 2.5x drágább tartókat számoltak.
Keres a kábeleken, csatlakozókon - ésszerű határig ez is oké. Mondjuk ha a teljes rendszerhez (26 panellel, inverterrel, tűzeseti leválasztóval, AC-DC szerelvények) 460k volt ez, akkor 150ért az ami a 3 db panelhez kell, az pofátlan.
Munkadíjra UGYANANNYIT kérni mint a teljes rendszer volt, na az az igazi WTF
Kiszállás, beüzemelés, oké, fix díj.Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
LOTR
addikt
válasz WiZARD #53124 üzenetére
keresni kell másik csapatot, akiknek kevesebb a munkájuk és megéri nekik kimenni 3 panel miatt is
általában egy szimpla bővítés miatt nem fog elveszni a garanciád (meg nem is lesz rá szükség)ha végig gondolod a helyzetüket és magadat képzeled a helyükbe, te lennél esetleg hetekre előre betáblázva munkával, akkor te előre vennéd a fele akkora profitot eredményező munkákat, hogy majd a jobban fizető nagyobbakat később megcsinálod?
szerintem nem életszerű
ők adtak egy (a piachoz képest valóban túlárazott) ajánlatot, amiért nekik megéri megcsinálni a munkát, neked meg nem kötelező elfogadni, biztosan lesz olyan, akivel mindkettőtök számára előnyös feltételekkel fogtok tudni megegyezniegy fogorvosnál meg egy ügyvédnél pl nem szokás belemenni, hogy az egyik esetleg miért többször akkora áron dolgozik, mint a másik
One Ring to rule them all
-
WiZARD
addikt
Na igen, én is erre gondoltam, hogy a garira normális esetben szükség se lesz, hisz most működik, a drága részegységeknek saját garanciája van...
Nem kértem, hogy vegyenek előre, vagy ilyesmi. Majd ha sorra kerülök akkor csinálják.
Azért az üzleti életben inkább az a jellemző, hogy ha valakinél volt már nagyobb megrendelésem akkor egy következő kisebbnél nem lehúzni akar többszörös áron. (és nem egy másik partnerhez hasonlítottam, hanem saját magához)
De persz igazad van, ők olyan ajánlatot adnak ami nekik jól esik, nekem meg saját döntésem hogy tetszik-e.
[ Szerkesztve ]
-
Frankie50
tag
válasz WiZARD #53124 üzenetére
Üdv!
Én februárban bővítettem sk. a rendszeremet. 630 ba fájt. Ebből az 5 db panel volt 480 fuvarral, 80 körül az alu tartó szelvények, toldók, rögzítők, és 70 a vezetékek, csatlakozók, tiplik, csavarok. Most az 5 panel 150-nel olcsóbb a többit nem követem, de ezek szerint ma szintén olcsóbban beszerezhetők, és mindent kisker áron vettem.
Szerintem a feléből meg tudod csinálni magad is. -
WiZARD
addikt
válasz Frankie50 #53127 üzenetére
Hát a 3 panel önmagában az 140ezer. Hogy ők ezt 210ért adják, még azt is elfogadom.
Valószínűleg meg tudnám sk csinálni, de inkább bíznám olyanra aki azért picit jártasabb a témában. Se a szerelés részével nincs időm/kedvem küzdeni, inkább csinálja akinek rutinból megy, és az elektromos bekötést is meghagynám annak aki látott már ilyet, hogy ne youtube-ról kelljen kitalálnom, hogy feltehetően hogyan nem fog megrázni és lesz jó az eredmény is
-
LOTR
addikt
válasz WiZARD #53126 üzenetére
pedig az ilyen jellegű ügyleteknél szerintem nem igazán ez a jellemző
pl egy biztosítósnak gyakran sokkal jobban megéri új ügyfelet keresni, mint a régieket szervizelni, hiszen a régiek után úgyis megkapja a jutalékot, ha hosszabbítják a meglévő szerződéseiket (akár a tudta nélkül is, így kvázi munka nélkül kaphat utánuk ismét jutalékot)az ügyvédes példa lehet félreérthető és persze nem a legjobb volt, úgy általánosságban írtam csak a nagyon különböző összegű ajánlatokra
mod
szerintem a topikban sokan és gyakran összekeverik a "kivitelezőt" a "szerelővel"
az előző jellemzően teljeskörű szolgáltatást nyújt, a szerelők pedig a munkadíjért cserébe adják az idejüket és szaktudásukat és lehet nem is tartanak fenn "háttér infrastruktúrát"[ Szerkesztve ]
One Ring to rule them all
-
-szabi-
addikt
-
Frankie50
tag
válasz WiZARD #53128 üzenetére
Én is mozgósítottam a haverokat A napelemes szakira vártunk 2 hetet, mert valahogy soha nem ért rá a megbeszélt időben Így aztán a villanyszerelő aki csinálta a kábelezést, hozott megfelelő fogót, felpattintotta a csatikat, és bekötöttük az inverter 2. aljazatára. A szerelést meg lakatos munkatársammal csináltuk, az ment könnyedén
Aztán minor működött itteni tanácsra tettem még fel két merevítőt az acélvázra.
Február végén kapcsoltuk be és a mai napig 1000 kWh val termelt többet a bővített rendszer, mint tavaly[ Szerkesztve ]
-
BranBond
csendes tag
Sziasztok,
az mikor/miért fordul elő, hogy ha a termelésből bőven futná a fogyasztás, akkor is vesz ki a hálózatból? Példaként egy nap diagramja, amikor előfordult, persze több ilyen nap is van, viszont vannak teljesen "tiszta" napok is, amikor nincs ilyen.
Inverter: Fronius Symo GEN24 + Smart Meter[ Szerkesztve ]
-
-
nimfas
addikt
válasz WiZARD #53115 üzenetére
Baszott már meg a porszívó műanyag csöve? Levegő áramlása során statikus elektromosság keletkezik, szép 0,5-1 cm-es íveket tud húzni. Levegő átütési szilárdsága nagyjából 10.000 V/cm..... Na a porszívócső azért ráz meg mert nincs EPH-zva, (földelve).
A kazánnál azért kell EPH-zni, mert a kazán 3 vezetékes dugója egészen addig véd ameddig be van dugva, továbbá ha van Fi-relé akkor jó eséllyel hibaáram kialakulásakor leold. De a feszültség nem csak a házon belülről jöhet, hanem házon kívülről is, akár víz, akár gázcsövön keresztül.
Szép látvány ahogy a rossz (elszakadt) bojler fűtőszál következtében szó szerint kiég a flexibilis cső gumi tömítése (szó szerint áthúz a két fém rész között közben szikrázik), mert az áram a vízen keresztül távozna a föld irányába.
Hidd el, hogy nem hülyeségből vannak azok a ronda zöldsárga átkötések a kazán alatt se.
-
4D4M
aktív tag
válasz BranBond #53137 üzenetére
Országonként eltérő megközelítése van a dolognak. Egyik sem ervenyesebb a másiknál, és mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Nekünk jobb lenne ha a szolgáltatóink igazodnanak a froniushoz (:
Lehetséges, hogy ez nem fog megtörténni....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
BranBond
csendes tag
Nyilván nézőpont kérdése, persze jogos a felvetés. Akkor ez éves szinten több száz kWh eltérést is mutathat, na ez így elszomorít, és ezek szerint nincs is megoldás.
Érdekes, bár biztos erre is van magyarázat, hogy a hálózatba feltöltött két mért érték viszont szinte egyezik. -
VaZso
senior tag
válasz BranBond #53137 üzenetére
Alapvetően a szolgáltató mérője helyesen mér.
Van három fázisod, mindegyiken fizikailag lehet fogyasztásod vagy termelésed, egy valamire való fogyasztásmérőnek ezeket tudnia kell mérni.Más kérdés a számlázás, ebből a szempontból a szolgáltatónak illene a három fázis termelését/fogyasztását előjelhelyesen összegezni. Neki fizikailag nagy problémát nem okoz több fogyasztóra nézve, egy háztartás viszont sohasem fogja tudni pontosan elosztani a fogyasztását.
A napelemesek viszont gyakorlatilag rá lettek kényszerítve, hogy három fázisra termeljenek - akkor is, ha nincs háromfázisú fogyasztójuk.Mindkét megközelítés megmagyarázható.
A szolgáltató mérője azt mutatja, ami fizikailag történik, az inverter szoftvere viszont azt domborítja ki, hogy mekkora igény mellett mennyit termelt összesen. -
4D4M
aktív tag
válasz BranBond #53140 üzenetére
és ezek szerint nincs is megoldás.
-
Dehogynincs! Civil szervezet alapítás, az ügyed mellé társak toborzása és végül a nyilvánosság és az erdekervenyesito képességed beteljesüléseként politikai akarat és cselekvés kiharcolasa (: esetleg partalapitas és hatalomra kerülés, de az talán kicsit rögösebb út...biztos erre is van magyarázat, hogy a hálózatba feltöltött két mért érték viszont szinte egyezik
-
Ez már volt: 3 fázisú szimmetrikus termelés....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
zaqrack
csendes tag
Sziasztok!
Adott egy MGT 1 fázisra, beadtam tavaly októberben veszteni nem vesztek semmit alapon. Már elengedtem a dolgot, a 10 év szaldótól úgymond motiváltabb lettem, de még nem volt döntés. Több ajánlatot bekértem, de a 3 legjobb nagyon közel van minden tekintetben.Belevágnátok? Melyikkel? Vagy várjak még - elég gyorsan reagál minden cég, lehet kevés a munka és még mennek le az árak?
Mindegyik inverter 2.5kW-os, várható terneléseket validáltam PV-SOL tesztverzióval. Lapostető, kis rendszer, így fajlagosan drága a sztori, ezzel tisztában vagyok. 100% önerő, most ugye nincs más opció.
1. SAJ inverter + 3.01kW, 7db Longi Hi-MO6, 3.6kW várható termelés, 1.9mFt, 9.8 év megtérülés
2. FoxESS inverter + 3.05kW, 6db Longi Hi-MO5, 3.3kW várható termelés, 1.75mFt, 9.6 év megtérülés
3. Solax inverter + 2.94kW, 7db Trina panel, 3.25kW várható termelés, 1.8mFt, 10.1 év megtérülés
Műszakilag, hatékonyságban az 1-es tűnik a legjobbnak és befutónak, árban és hozzáállásban a 2-es telepítő (itt van ismerőstől refernciám is), de a FoxESS-től azért tartok.
Budapest, 4200kW éves fogyasztás, ebből jó sok nappal - sütés-főzés-home-office-végtelen adag koszos ruha-stb. (ez max a szaldó után lehet fontos, de addigra meg kirepülnek a gyerekek, szóval valószínüleg inkább csökken, mint nő. Az áram árára meg ha fogadnom kell, inkább nő, mint csökken. -
PilG
kezdő
válasz zaqrack #53144 üzenetére
Hello,
En is eppen egy 2.5-os rendszert epitek...
Arra figyelj, hogy az MGT nehogy lejarjon nezelodes kozben!
Esetleg erdemes bekerni tobb ajanlatot, de szerintem inkabb a referenciakra figyelj oda!
Az anyagkoltseg ekkora rendszerre ~1 millio, viszont meg abbol is lehet sporolni (a te hatranyodra).
Pl: DC dobozt rendes (markas) cuccokbol osszerakni min. ~50e, Alibabarol ~5e. Ugyanugy nez ki, mindketto mukodik, kerdes, hogy meddig...
Itt mar voltak horrorsztorik kivitelezesekrol, erdemes utanaolvasni, tajekozodni!
Megterules: 10 ev szaldoval visszajon a penzed, utana pedig mivel 1 fazis es raadasul a fogyasztasod nagyreszet tudod napkozbenre idoziteni, ezert varhatolag utana se lesz rossz az onfogyasztasod es igen a villany ara szerintem se lefele megy!
Szoval szerintem ha van ra keret, akkor vagj bele! -
zaqrack
csendes tag
Köszi! Túrom a fórumot napok óta, ezekre a kivitelezőkre nem jött még negatív tapasztalat. MGT 3 hónapja jövő héten lejár, de már visszaküldtem aláírva az EON/ELMŰ-nek, a tervek meg majd mennek hiánypótlásként mellé. Ezt írták a kísérőlevélben, szóval elvileg így rendben kéne lennie:
Felhívjuk figyelmét, hogy az MGT érvényessége 3 hónap. Amennyiben az abban foglaltakat elfogadja, viszont a megvalósulás ezen határidőn túl várható, szíveskedjen egy aláírással elfogadott példányt Társaságunk részére visszaküldeni, hogy azt nyilvántartási rendszerünkben dokumentálni tudjuk. Az elfogadást követően 1 naptári év áll rendelkezésre a szerződések megkötésére.
-
zaqrack
csendes tag
100% déli tájolással elfér 8 is (DNY tájolással 12 férne fel), de valamiért minden cég akivel beszéltem azt javasolta, hogy ne toljuk 3kWp fölé a csúcstermelést, hiába engedne az inverter specifikáció többet.
Jött 2.6 milliós ajánlat is, azon csak pislogtam. Kicsit bánom utólag, hogy nem préseltem bele a projektet az otthonfelújításiba, de mondjuk a klíma és az építőanyag amire ellőttem még jobban drágult azóta, szóval végül is kb. ugyanott vagyok...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Milyen switch-et vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Ukrajnai háború
- Öregszem
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Automobilista 2
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest