Új hozzászólás Aktív témák

  • kardkovacsi

    senior tag

    válasz #39851264 #18538 üzenetére

    "merőlegesen süti a Nap a napelemet " - ennek inkább a fizikához van köze. Ha merőleges akkor megkapod a 100%-át a lehetséges besugárzásnak, ha elkezded a szöget változtatni akkor annak a szinuszával kell számolni, 90 szinusz 1, 0 fok azaz kvázi párhuzamosak a napsugarak a panellal akkor meg nulla. Innen lehet számolgatni kinek milyen a beesési szöge.
    A mai 56.4 fok a nap beesési szöge, akinek 33.6 fokos a tető dőlésszöge annak ma van maxon a besugárzás illetve a másik ilyen dátum az április 27.

    "Vagyis a legjobb napok tipikusan tavasszal és ősszel vannak." - azért nem teljesen. A nap elliptikus pályán mozog, a csúcspont június 21 a másik meg dec 21. Beesési szög függő de a tavasz és akár a tél a legjobb hónap mivel azok mindig hidegebbek mint a másik oldal. Egy március 22 (napéj egyenlőség) sokkal hidegebb mint egy szeptember 22 vagy mondjuk egy február 22 sokkal hidegebb mint egy október 22 pedig mindkét párnál pont egyforma a beesés szöge. Emiatt ősszel elég kicsi a valószínűsége (közel a nullához), hogy termelési maximumokat hozzon a rendszer.

Új hozzászólás Aktív témák