Új hozzászólás Aktív témák

  • Feladatot kaptam egy kis cég (8 pc, jópár ipari gép) IT részének rendbetételére. Érdekelnének a mai trendek. Szokásos olcsón, jót stb..
    Jelenleg egy régi Pentium procis ML110 G6-os szerver szolgálja ki őket mint fileszerver, ez egyben egy domain controller ami szerintem totál fölösleges. Két megosztás van elkülönítve. Más nem fut a szerveren (adatbázis sem) semmi mentésük nincs. Kissé zakatol az egész.
    Levelezés Gmail de válltani szeretnének. A többi most még lényegtelen. (Kamerarendszer, beléptető, másik telephely)
    A szerver biztosan cserélve lesz, bár teljesítményre elég de már nem egy mai darab és a benne lévő hdd-k is kiszolgálták az idejüket ugyanakkor funkciót akarok neki adni még.
    Az alábbiakat gondoltam ki:
    Szóval szervernek bár ésszerű lenne egy Nas de később kellhet a vas (SQL-es progikhoz) szóval Dell T40 Winsrv-vel a, rendszeridítónak tökmindegy talán valami márkásabb SSD vagy a gyári hdd-je is jó, tárolónak meg kezdetnek 2x1tb szoftveres tükörben. Domain nem lesz, totál fölösleges mivel nincsenek kimondott userek csak csoportok (iroda, műhely) amelynek elég egy egy felhasználó. Mentés Veeam agent free amelyet mindegyik gépre amúgy is felraknék, illetve szokásos windows server backup egy külső vincsire.
    A régi szervert meg kinevezném backup szervernek amelyen egy felhasználó lenne amelyet csak a veeam agent lát, user és a másik szerver sem lát bele. Van benne 4db 1tb-os hdd, el tudom osztani. Erre mennének a gépek veeam mentései is.

    Levelezés, na itt gondban vagyok. webdomain szolgáltatós tárhelyes IMAP? Talán az a legolcsóbb hosszú távon. 10gb-ra megférne az egész páréves archíválással. Nincs még webdomainjük sem.

    Hálózati eszközöket még hagyjuk, mobilneten megy egy faék routeren az egész szóval hálón belül a nyomtatónak és szervernek lesz fixipje egyedül most még nem piszkálom nagyon a hálót.

    Na ami számomra kérdéses:
    Divat-e még a sima lemezkezelős szoftveres tükör?
    Szerverből létezik valami olcsó megoldás? (T40 kb 200e-ből jönne ki arra gondoltam elsőnek, használtat se vetném meg)
    Backup szerverhez sima SMB-hez használhatok-e Win10 pro-t vagy valami más OS-t?
    Levelezésből mi az ami a legolcsóbb megoldás? Pár fiók lenne csak.

    Next majd a router csere lesz és normális ip tartomány meg össze is akarom kötni a két telephelyet de az még csak épül szóval időm van kitalálni. Az majd valami ipsec tunel mikrotikkel megoldva.

    Vintage Story PH szervere újra fut!

Új hozzászólás Aktív témák