Új hozzászólás Aktív témák

  • Szten Márs

    nagyúr

    válasz Chapel #2348 üzenetére

    Melyik külföldi tesztoldalt nézted?
    A tesztekkel alapvető probléma, hogy (többnyire) egy darabot kapnak, letesztelik és megírják a konklúziót. De olyan objektíveknél is, ahol nem túlságosan jellemző a nagy gyári szórás, ott sem nulla az "átlagos" minőségű objektívtől eltérő darabok aránya, és simán belefuthatnak egy olyan példányba, amelyikkel jóval jobb, vagy éppen jóval rosszabb eredményeket kapnak, mint amilyen optikai teljesítményt nyújt a boltokban fellelhető legtöbb példány. Szóval már csak ezért sem szeretek tesztekre támaszkodni - ha mégis, akkor rengeteg különböző tesztet megnézek. Plusz ezen kívül még a fellelhető legtöbb forumon userek véleményét, és a neten itt-ott fellelhető user review-eket stb stb és így már azért egy jobb kép kapható az adott objektívről.
    (Persze, egy vevő ugyanúgy beleszaladhat az átlagtól eltérő minőségű darabba, mint egy tesztoldal, de ez már egy másik kérdéskör.)

    Az 50-200 egy példányához olyan kb 300-350 kép erejéig nekem is volt szerencsém. Egy igen kellemes objektívnek találtam. Optikai minőségre mindenképp jobb volt, mint az én 18-55-ös kitobjektívem: a legtöbb kép kis rekeszeléssel olyan F/6,7-F/8 környékén készült, ott teljesen elfogadható, árához mérten főleg, de nyitott rekesszel is meggyőzőbb, mint a 18-55-ös nyitott rekesszel - bár ez utóbbit annyira nem nehéz túlszárnyalni, úgy gondolom. CA-val nemigen találkoztam, bár igazán "CA-erős" helyzeteket nem fotóztam. A színrajza határozottan kellemes volt. Fókuszálásra kissé lasabb a 18-55-ösnél, bár ez azt hiszem nem meglepő.

    Az 55-300 jelentősen drágább darab. Egy hivatalos tesztet olvastam csak róla, az nem nagyon árongott a minőségéről, viszont találtam pár részletesebb user review-et, amik igencsak dícsérték és árongtak róla (tesztképekkel együtt), valamint igen sok külföldi forumhozzászólás alapján is az jött le nekem, hogy az árát maximálisan megérő, a Pentax 50-200-nál, illetve a Sigma/Tamron 70-300-nál optikailag jelentősen jobb darabra sikeredett. (Voltak akik közvetlen összehasonlították egyikkel-másikkal, kivétel nélkül az 55-300 jelentős győzelmét hozva ki) Pár forumhozzászóló viszont nem így látta a saját darabja teljesítményét, ami alaőján nekem az jött le, hogy van kis negatív szórás, ki lehet fogni rosszabb darabokat.
    Mivel ez mind-mind sokadkézből való infó, fenntartásokkal kezelendő, nyilván. De ennél többet nem tuok róla nyilatkozni. Engem meggyőzött, és nyárra igencsak szeretnék beszerezni egy 55-300-at.

    Sajnos jelenleg jelentősebb gondok vannak a netemmel, így újra előhalászni jelenleg ezeket nem tudom, bár kisebb kutatással te is sok infót találhatsz. Amit tudok fejből javasolni: www.pixel-peeper.com - itt mind az 50-200-al, mind (ha nem tévedek) az 55-300-al készült képek szép számmal találhatóak.

Új hozzászólás Aktív témák