Új hozzászólás Aktív témák

  • Keeperv85

    nagyúr

    válasz .DLL #49080 üzenetére

    "De az aljzatról konkrétan 1 csatorna, azaz két szál jön le róla, és megy be a gépbe, ezek után nem tudom mit szeretnél bizonyítani még. 1 csatorna jön róla."

    Megmértem a mikrofon lábait, mint írtam korábban. Nyilván nem a fejes aljzatába dugtam közben, ahol össze vannak kötve! A két csatorna a mikrofon sztereó dugójáig 1 kohm. Egyik lehetőség lenne: egyik láb be sincs kötve (mérési hiba): így a gépre dugva egyik sávon semmi jel nem lenne. Másik lehetőség: már a mikrofon dugóban össze van kötve: ekkor nem lenne kohm-os nagyságrendű ellenállás a jobb és a bal oldal között. Ez nincs összekötve direktben itt és a mikrofon kapszulába lazán beleférhet kettő mono egység. Nem fogjuk megtudni ez van-e benne, mert nem vágom szét a házat ezért rajta.

    "Ekkor az eredeti célomat kevésbé értem el, de kaptam egy dupla vastag keresztmetszetű vezetőt. Akkor most nagyobb lett az ellenállása vagy kisebb? Kisebb."

    Fele akkora. Stimmel.

    "Most vegyük azt az esetet, hogy 1 darab GND vezető fut végig a kábelen."

    Ezt vettük most. Egy darab sodrott vezető a két csatorna körül, fele ellenállás... lépjünk tovább....

    Nem nagyot, mert pl. 2 Ohm sem nagy és nem is Amperek szaladgálnak, de ha ugyan ez a GND szál megy a bal csatornához is, akkor ez a kis feszültség bizony rákerül a bal hangszóróra, az erősítő kimeneti impedanciáján keresztül.

    Helyette a dugóban, amire te ugyan úgy bekötötted elektronikailag, mint ha össze van sodorva végig...

    "Ez bizony hibafeszültség, csatornaáthallást okoz, és a mai érzékeny drivereknek nem mindegy hogyan van megoldva a kábelezése."

    Teljesen mindegy neki, minden megoldásban analóg opamp van a végén. Annyira érzékeny, mint mikor feltalálták őket.

    Ha két GND vezeték van, akkor az ellenállásukon eső feszültség tökre elkülönül, nem rángatja egyik hangszóró a másikat, javul a szeparáció és a sztereó tér, nem mellesleg két vezeték, dupla keresztmetszet, mégkisebb ellenállás is hozzá tartozik.

    Bár a rajzodon továbbra is EGY van, mivel egy ponton már összekötötted őket, így a elektronikailag egy.

    Ez lett volna az alap elképzelésed, két GND,szeparatív módon, egymástól földfüggetlen a bal és jobb csatorna:

    Ezen nincs mit szépíteni, ennek az eredő ellenállása a pont a duplája az alap megoldásnak, amit mellesleg te magad is felrajzoltál:

    Ennek:

    Itt tehát nem sodortad össze a kábelt, kizárólag a dugóban van összekötve, a két GND vezeték ellenállása majdan a végfok nagyon kicsi impedanciája miatt párhuzamosan kapcsolódik, ahogy a hangszórók is....

    Ha összesodrod:

    Ezzel ugyanazt csináltad, mint amit lerajzoltál, illetve lásd feljebb. Az az összekötés ott elektronikailag semmit sem jelent. Ha elhagyom is tökéletesen ugyanaz az eredmény. Abba pedig most ne menjünk bele, hogy a sodrat hullám impedanciája milyen hatással van a hangfrekvenciás jelekre. Röviden: fogadd el, hogy semmilyennel. Megmérni sem tudod,nem meghallani. Sokkal komolyabb kábelekben, amiket magas frekvenciás hálózatokban használnak, GHz-es tartományban (lásd: koax antennák) van értelme, itt nincs...

    "Itt most ugye a hangszóró impedanciájára gondolsz, mert az valóban van neki, ami rendelkezik egy kb. 60 Ohm-os egyenáramú összetevővel is, de az nem "műterhelés", nem a zárlat elkerülése miatt "van ott", hanem mert a tekercs vezetékének is van ellenállása, amiből felépül a tekercs."

    Nem, egy 60-100ohm közötti smd-re gondolok, amit szépen bepakolnak bizonyos hangszórókba a tekerccsel sorba, így nem sül meg a végfok, ha összeégne a tekercs véletlen. A impedancia frekvenciafüggő, ne keverjük most ide! Vagy ha tudod a tekercs induktivitását, két határértéket számolhatunk belőle 20Hz-20kHz között, tuti biztos lehetsz benne, hogy egyikre sem 60 ohm jön ki... A tekercsnek van ellenállása: ideális esetben 8-10 ohm max., nem 60...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák