Új hozzászólás Aktív témák

  • .DLL

    veterán

    válasz Keeperv85 #49071 üzenetére

    "... a neki kialakított aljzat mono. Maga a mikrofon fizikailag két csatornás"

    Nem. Kérlek, hidd el nekem (vagy ha nekem nem, akkor kérlek szedd szét) fizikailag is egy csatornás a mikrofon. Csak valamiért sztereó dugót tettek rá, ennyi. (pl. későbbi modellen noise cancelling funkció, ne kelljen átállítani majd a gyártósort) De az aljzatról konkrétan 1 csatorna, azaz két szál jön le róla, és megy be a gépbe, ezek után nem tudom mit szeretnél bizonyítani még. 1 csatorna jön róla.
    Az Audacity-ben valószínűleg azért látszik két sáv, mert a madzag végén lévő dugóban a tip és a ring ugyan azt a vezetéket kapja, a másik pedig a gnd megy a sleeve-re, de azon, hogy kettő szál megy a mikrofontól le végig a kábelben nincs mit tovább ragozni.

    "Oda lehet kapni y zsugorcsövet helyette, de nem remélem, hogy az megközelíti ezt a tartást..."

    Én a törésgátló miatt aggódnék a legkevésbé, a jó minőségű kábel, ahogy mondod sokkal fontosabb. Ezek a merev törésgátlók sokszor nem csinálnak semmit, és pont ott törik meg a kábel.
    A DT880-amaon cseréltem kábelt, zsugorcsőből van a törésgátló (lépcsős, 2 rétegben) és másfél éve jól van, köszöni. (oké, utóbbi időben kevesebbet használom.) De maga a kábel nem egy tömör valami, a vezetők is el tudnak mozdulni benne, normál használat mellet 5 évet saccolnék neki, szóval ha van egy hasonló kábel, akkor a törésgátló inkább csak annyi, hogy hatékonyan növelje a hajlítási sugarat, erre a zsugorcső is alkalmas. Persze DIY vonalon (ha valaki nem szereti nézni, mert nem esztétikus más megoldást kell keresnie)

    Na de haladjunk,mert vannak itt még érdekes kijelentések. Csak a végével kezdem, aztán haladunk sorban:
    "...ráadásul dupla akkora ellenállása lesz csatornánként a kábelnek..."

    Ezt gondold át egy picit. ;) Vegyünk többféle esetet a GND vezetékre.
    Elsőként nézzük meg az általad felvázolt lehetőséget, hogy a két vezető így olyan, hogy akár több ponton is összeköthetném, sőt, össze is sodrom, hogy végig össze legyen kötve. Ekkor az eredeti célomat kevésbé értem el, de kaptam egy dupla vastag keresztmetszetű vezetőt. Akkor most nagyobb lett az ellenállása vagy kisebb? Kisebb.

    Most vegyük azt az esetet, hogy 1 darab GND vezető fut végig a kábelen. Nézzük meg mit is csinál egy ilyen vezető: ellenáll. Van neki ellenállása. nem is kevés, 1-3 Ohm is sem ritka. Tételezzük fel, hogy a jobb csatorna felé folyik áram, a jobb hangszóró szól. Ez az áram visszatér a GND szálon, és a rajta átfolyó áram saját belső ellenállásán feszültségkülönbséget eredményez. Nem nagyot, mert pl. 2 Ohm sem nagy és nem is Amperek szaladgálnak, de ha ugyan ez a GND szál megy a bal csatornához is, akkor ez a kis feszültség bizony rákerül a bal hangszóróra, az erősítő kimeneti impedanciáján keresztül. Ez bizony hibafeszültség, csatornaáthallást okoz, és a mai érzékeny drivereknek nem mindegy hogyan van megoldva a kábelezése.

    Ha két GND vezeték van, akkor az ellenállásukon eső feszültség tökre elkülönül, nem rángatja egyik hangszóró a másikat, javul a szeparáció és a sztereó tér, nem mellesleg két vezeték, dupla keresztmetszet, mégkisebb ellenállás is hozzá tartozik.
    Persze az lenne a legjobb ha az erősítő kimenete előtt is földfüggetlen lenne a két csatorna, de tételezzük fel, hogy a fejhallgató-erősítőnket jól kivitelezték, akkor ez már első körben elég amit megtehetünk.

    "[...]Az eszközben mint látod a balos felén van egy vaksziget kialakítva. Egyszerű szerepe van:"
    Láttam már ilyet, nem 1, nem 2 fejhallgatót szereltem már. :)

    "60 ohm-os műterhelés is a hangszórók belsejében,"
    Műterhelés? Itt most ugye a hangszóró impedanciájára gondolsz, mert az valóban van neki, ami rendelkezik egy kb. 60 Ohm-os egyenáramú összetevővel is, de az nem "műterhelés", nem a zárlat elkerülése miatt "van ott", hanem mert a tekercs vezetékének is van ellenállása, amiből felépül a tekercs.

    [ Szerkesztve ]

    (P.H.)

Új hozzászólás Aktív témák