Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz Piftuka #30649 üzenetére

    Én pedig köszönöm a visszajelzést. Szokásomhoz híven hadd válaszoljak egy szövegfallal - de nem lesz nagyon hosszú. A dolog jelenségértéke miatt persze a címzett általános, bárkinek érdekes lehet, akit foglalkoztat, hogy Kammerer mit miért tesz vagy nem tesz.

    No persze, mások is jelezték már, hogy nem szeretik a "Kammerer-monológokat". Én se szeretem, megy vele a drága időm.
    Az átgondoltságra és tagoltságra irányuló kérésed azonban nem veszi figyelembe, hogy én mindig nagyon tudatosan, átgondoltan írok, méghozzá aszerint, ahogy a téma és a címzett szempontjából helyesnek gondolom. Ráadásul tagoltan írok, csakhogy esetleg vesszővel és kötőszóval tagolok ott, ahol mások esetleg ponttal, merthogy szándékosan egy mondatba írom, amit egy mondatba tartozónak gondolok - például mások ezt az egy mondatomat írhatták volna három mondatban, és akkor könnyebben olvashatónak tűnne. Mindazonáltal, minden ellenkező látszat ellenére, segíteni szoktam az itteni olvasót, ugyanis, ha megfigyeled, az összetett mondataim nem is olyan kacifántosak, szinte mindig lineáris szerkezetűek, a mellékmondatok szinte mindig folyamatosan gördülnek egymás után, mivel nagyon ritkán alkalmazok visszautalást a mondat korábbi részeire, tehát az összetett mondataim is könnyedén, folyamatában olvashatóak, mint ez is - egy picit nehezítik az olvasást a közbeszúrt zárójelek, gondolatjelek, de igazából azok sem szakítják meg a mellékmondatok folyamatos gördülését.
    A minapi vitában a szövegeimet Doriennek címeztem, aszerint, ahogy a téma és a címzett szempontjából helyesnek gondoltam. Az általad megköszönt, de végigolvasni nem bírt kis "összefoglaló" címzettje általános, ezért a fogalmazásmód is "általános" olvasáskészségű olvasót feltételez, kivéve, hogy a szövegben levő szakkifejezéseket persze nem magyaráztam. Javaslom figyeld meg, ha ismered az "összefoglalóban" levő szakkifejezések jelentéstartalmát, akkor a szöveg kifejezetten könnyen olvasható, mert az összetett mondatai is lineárisak, tehát folyamatában, gördülékenyen olvashatóak. Az olvassa nehezen, aki nem ismeri a benne lévő szakkifejezéseket, de ez ellen nincs mit tenni.
    Ha a címzett és a téma megengedi, akkor egy-két szóban írom meg a hozzászólásomat - no persze az ilyen jóval ritkább, mint sokan szeretnék. Ez is hosszabb lett, mint ahogy te szeretted volna, de a témához ennyit mindenképpen meg akartam jegyezni. Egyebek mellett tanárember és népművelő is vagyok, tehát zavar, ha a választott eszközeim elidegenítik a közönség egy részét, de az eszközeimet rendkívül tudatosan választom, akár szembemenvén bizonyos igényekkel - ha úgy tartom helyesnek. Tehát hibás azt kérned, hogy átgondoltan írjak, mert kirívóan átgondoltan írok, kifejezetten szándékosan úgy, ahogy. Sőt, az átgondoltság a legfőbb életelvem. Sokaknak nem tetszik a túlbuzgó (és kiélezett helyzetekben szenvtelenné, gépiessé váló) stílusom, de tudatosan, átgondoltan csinálom, minden esetben. Alkalmasint magam is önironikusan rávilágítok, hogy hajlamos vagyok a túlbuzgóság hibájába esni - lásd például ezen hozzászólást- de ilyen vagyok, ahogy Fattyu is jelzi, "kérd meg a Napot, hogy ne süssön".
    Nyilván nem értesz egyet a válaszommal, de legalább érted.

    Üdvözlettel és köszönettel

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák