Új hozzászólás Aktív témák

  • Yutani

    nagyúr

    válasz Ric4m0nd #13198 üzenetére

    Conservatively 10% performance improvement over Piledriver core. Ez IPC-ben értendő vajon?

    #tarcsad

  • leviske

    veterán

    válasz kriszpontaz #13199 üzenetére

    Szerintem ez sikított már a TrueAudio bejelentése óta. Viszont az erősen sajnálatos, ha tényleg ebben az évben nem lesz belőle semmi. Pláne, hogy tesztekben még bizonyítania kéne, hogy legalább a HSA-s játékokban (vagyis aktuálisan az egyetlen ilyen játékban, a BF4-ben) leveri a FX8350-et.

  • dezz

    nagyúr

    válasz Ric4m0nd #13198 üzenetére

    Szerintem félre van értelmezve... A PR az nem press-release, hanem - mint az alsó táblázatban látható - production ready samples. IP = initial production. A Lanuch pedig a... launch.

    De ez vajon mit jelent pontosan: "2C Retail, Mid February Channel"?

    (#13200) Oliverda: Így van. Kíváncsi lennék, hány helyen süti el ezt még Fiery - ahol nem akad valaki, aki ezt így leírná... Valóban teljesen elfogulatlan hozzáállás, hogy az AMD-ről folyamatosan csak rosszat feltételez, az Intelről pedig csak jót. :(

    (#13201) Yutani: Conservatively, azaz óvatos becslés, de leginkább extra óvatos találgatás: azt sem merték leírni, hogy IPC vagy összességében értendő a részükről.

    Az én feltételezéseim:
    - ~15% IPC javulás, de csak modulonként két szál futtatása terén (kevésbé gátolják egymást, mint eddig, elsősorban az utasításdekóderi bottleneck felszámolása révén).
    - ~5% IPC javulás modulonként egy szál futtatásánál (egyéb kisebb bővítgetések, finomítások által).
    - Plusz az órajel kisebb mértékű növekedése.

    (#13202) leviske: Szerinted a multiplatform játékok nem fogják valamilyen szinten kihasználni, hogy mindkét új konzol HSA támogatású (többé [PS4] - kevésbé [XBO]) és PC-n is lesz ilyen platform? (De még Intelen is megoldható legalább egyes számítások IGP-re bízása.)

  • Fiery

    veterán

    válasz dezz #13203 üzenetére

    "Kíváncsi lennék, hány helyen süti el ezt még Fiery - ahol nem akad valaki, aki ezt így leírná... Valóban teljesen elfogulatlan hozzáállás, hogy az AMD-ről folyamatosan csak rosszat feltételez, az Intelről pedig csak jót."

    A mondandom melyik reszevel van problemad? Azzal, hogy GDDR5-t akart az AMD a Kaveri mellé? Megcsinaltak, csak a konzolokba jo volt, a PC-be tul korai. Vagy ha nem ez a gond, akkor mi? Nekunk pl. az AMD a HSA kapcsan olyan slide-ot mutatott, ahol a Kaverira "Kaveri 2.0" neven hivatkoztak, es amikor rakerdeztem, akkor ment a terelés. Jelentsen az barmit is. A lenyeg, hogy a Kaveri nem az lett, aminek indult -- de ha valaki AMD fan, akkor ezt ugy is lehet ertelmezni, hogy jobb lett, mint aminek terveztek :DDD A tobbi, amit leirtam, pl. a Kabini meg a Beema/Mullins kapcsan, azt szinten az AMD mondta el, nyilvan itt nem fogok specifikumokat emliteni. Mindenesetre az mar onmagaban is furcsa, hogy a Beema/Mullins feature szinten megegyezik a Kabinival, pl. nem tamogat HSA-t, azonos processzen keszul majd, stb. Errol mi jot lehetne irni? Richland ujratoltve, kiadjuk ugyanazt, ujra, kicsit boostolt orajelekkel, uj kodneven. A Kabini jo cucc, CPU-ban legalabb olyan jo, mint a Bay Trail, iGPU-ban pedig ezerszer jobb. Plane ugy, hogy a Bay Trail iGPU-jaban is vannak negativ meglepetesek -- figyeled, rosszat irok az Intelrol, jegyezd fel azonnal! :)) Peace, nemtom miert kell mindent veresen komolyan venni... Vagy ebbe a topicba csak AMD-s szemellenzovel szabad postolni? Ha igy van, akkor szivesen atmegyek mashova dumalgatni az AMD termekeirol.

    [ Szerkesztve ]

  • Oliverda

    félisten

    válasz Fiery #13204 üzenetére

    Mielőtt megint beindulna a kilométeres OFF özön:

    Szerintem ezt most te értetted félre, ugyanis a SteamrollerB nem egyenlő a Kaveri 2.0-val. Míg előbbi az x86-os modulra utal, addig utóbbi a teljes lapkára, illetve annak képességeire.

    Az rendben van, hogy végül törölték a GDDR5-t, és így született a Kaveri 2.0. Ezzel szerintem senki sem vitatkozik, pláne hogy nem túl sok információ került napvilágra.

    "Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

  • Bici

    félisten

    Szerintem hanyagolni kellene az egymás szidását.
    Bölcsebb lenne érzelem-mentesen tényekkel és ész érvekkel fórumozni.

    Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

  • Fiery

    veterán

    válasz Oliverda #13206 üzenetére

    Ha SteamrollerB nem egyenlo Kaveri 2.0-val, akkor elnezest, valoban en ertettem felre. De ez esetben mar osszesen 4 fele variaciorol beszelunk, amibol vegul elkepzelheto, hogy a legkevesbe attraktiv valtozat kerul gyartasba. Megjegyzem, ha a SteamrollerB kerult be vegul a "vegleges" Kaveriba, akkor vannak sejteseim, hogy mire vonatkozhat (csinaltunk ide vonatkozo méréseket), de nem fogom ide beirni, mert tenyleg ki leszek tiltva. Baratsagos, szivmelengeto topic ez egyebkent :)

  • Oliverda

    félisten

    válasz Fiery #13209 üzenetére

    A Kaveri 2.0-ban nyilván SteamrollerB modulok lesznek, de hogy az 1.0-ban mi lett volna, vagy hogy mi a különbség az A és a B variánsok között, azt nem tudom. Csak annyi infóm van amennyi a slideon szerepel. Sajnos nekünk nem állnak rendelkezésünkre ilyen háttérinfók.:(

    "Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

  • Yutani

    nagyúr

    válasz Bici #13208 üzenetére

    Csatlakozom, nincs szükség egymás ócsárolására!

    Én személy szerint elismerem Fiery tudását, egyrészt mert az AIDA64 fejleszőjeként sokat letett az asztalra (na meg személyesen is összefutottunk már párszor), valamint a Bulldozer megjelenlésekor számomra bizonyította, hogy érdemes rá hallgatni.

    Természetesen a többiek hozzáértését is elismerem, de tényleg ne azt kelljen olvasnom itt, hogy egymást szapuljátok!

    #tarcsad

  • dezz

    nagyúr

    válasz Fiery #13204 üzenetére

    Oliverda már a #13200-asban leírta. De nem is értem, hogy nem vagy tisztában vele, hogy az egyik a CPU modul mikroarchitektúrális kódneve, a másik pedig az egész lapkáé.

    Más a tények közlése és más az állandó részrehajló feltételezések. Egy idő után nem olyan szórakoztató.

    A GDDR5 a DDR3-on alapul, ugyanazzal a memóriavezérlővel lekezelhető (kb. mint ahogy az AM2+/AM3 Denebnél volt, csak ott DDR2/DDR3). Ezért szerintem a GDDR5 kihagyásához nem lett volna szükség új Kaveri lapkára.

    És igen, szeretnénk azt hinni, hogy a Kaveri 2.0 nem butább, hanem okosabb lesz, mint az eredeti. Szerintem nem kell ehhez vérfannak lenni.

    "A tobbi, amit leirtam, pl. a Kabini meg a Beema/Mullins kapcsan, azt szinten az AMD mondta el, nyilvan itt nem fogok specifikumokat emliteni. Mindenesetre az mar onmagaban is furcsa, hogy a Beema/Mullins feature szinten megegyezik a Kabinival, pl. nem tamogat HSA-t, azonos processzen keszul majd, stb."

    És mi köze ennek a Kaverihez, ami viszont támogatja a HSA-t és egy teljesen másik vonal?

    (#13209): "De ez esetben mar osszesen 4 fele variaciorol beszelunk, amibol vegul elkepzelheto, hogy a legkevesbe attraktiv valtozat kerul gyartasba."

    Sokminden elképzelhető. Pl. az is, hogy egyszercsak felrobban az egész AMD központ. Bizonyára sokan fantáziálnak ezen... Csak nem mindenki kíváncsi rá.

    (#13210): Tudod, egy idő után kicsit fárasztó az egyik irányba folyamatosan negatív spekuláció, a másik oldal dícsérgetése mellett. Próbáld ki, hogy felkeresed pl. Mercedes tulajok fórumát, és nekiállsz azon "spekulálni", hogy a következő Mercedes biztos nagyon vacak lesz, de a Citroen, na az nagyon megy... Elképzelhető egy idő után ott is rá fognak únni. Aztán meg állj neki lefanozni őket ezért...

    (#13206) Oliverda: Az, hogy a modulokat SteamrollerB-nek hívják, számomra azt mutatja, hogy ez valami új. Szóval, szerintem:

    - Kaveri 1.0 -> Steamroller CPU modulok
    - Kaveri 2.0 -> SteamrollerB CPU modulok

    De látom, te is így gondolod. Nos, én azt remélem, hogy a SteamrollerB jobb, nem pedig rosszabb, mint az eredeti Steamroller.

    (#13212) Yutani: Ami azt illeti, nem ő a program aktív fejlesztője (a kóder). Szerintem ő a manager.

    [ Szerkesztve ]

  • lee56

    őstag

    válasz dezz #13213 üzenetére

    Ehhj, azt hiszem abban megegyezhetünk mindnyájan, hogy különbözik a Steamroller A és B, és mivel senki sem ismeri még részletesen, hogy konkrétan miben is, ezért szerintem ezen kár vitázni. :)

    No Comment

  • Fiery

    veterán

    válasz dezz #13213 üzenetére

    "A GDDR5 a DDR3-on alapul, ugyanazzal a memóriavezérlővel lekezelhető (kb. mint ahogy az AM2+/AM3 Denebnél volt, csak ott DDR2/DDR3)."

    Nyilvan lekezelheto ugyanazzal (bar azert nem ennyire egyszeru a dolog, de ne menjunk bele a reszletekbe), de pl. onmagaban a validalas es a BIOS implementalas miatt baromira nem mindegy, hogy egy CPU/APU DDR3-at tamogat (ahogy vegul a Kaveri 2.0 megjelenik hamarosan), vagy DDR3+GDDR5-ot. Azert valljuk be oszinten, a Kaveri sokkal nagyobbat durranna, ha GDDR5-ot (is) tamogatna. Ehhez me'g reszrehajlas sem kell, egyszeruen a marketing erteke is nagy lenne, pl. lehetne dobalozni sok GHz-es memoria orajelekkel es izmos savszelesseg ertekekkel. De majd a Carrizo (talan).

    "És igen, szeretnénk azt hinni, hogy a Kaveri 2.0 nem butább, hanem okosabb lesz, mint az eredeti. Szerintem nem kell ehhez vérfannak lenni."

    En is szeretnem ezt hinni, csak en kozben tudom az igazsagot. Ehhez meg nem kell masik oldalrol fannak lenni :)

    "És mi köze ennek a Kaverihez, ami viszont támogatja a HSA-t és egy teljesen másik vonal?"

    Alapvetoen baromi sok, hiszen a Kaveri mellett jol jott volna, ha az olcsobb termekek is HSA tamogatassal jelentek volna meg. Ha a Beema/Mullins nem tamogat HSA-t, akkor 2014-ben vegig csak a Kaveri lesz, semmi mas termek a vilagon, ami HSA-t tamogatna. Jo, persze, ott lesz a Bald Eagle meg a Berlin, de azok Kaveri pepitaban. A HSA sikere szempontjabol baromira nem mindegy, hogy hany termek tamogatja.

    "Tudod, egy idő után kicsit fárasztó az egyik irányba folyamatosan negatív spekuláció, a másik oldal dícsérgetése mellett."

    Es a Bay Trail? Azt megint nem olvasta el senki? Vagy azt csak nyugtazod, hogy igen, az Intel sz**t (marmint gyenge iGPU-t) csinalt megint, es lepjunk tovabb? :) Nem gond ez sem, csak tisztazzuk.

    "Aztán meg állj neki lefanozni őket ezért..."

    Nincs semmi baj azzal, ha valaki fan. Csak ne oltsa le a masikat csupan azert, mert o nem fan. De ez csak az en velemenyem.

    "Nos, én azt remélem, hogy a SteamrollerB jobb, nem pedig rosszabb, mint az eredeti Steamroller."

    Ezt egyszer mar eljatszottuk a Bulldozer kapcsan. Akkor se hitt nekem senki, mindenki csak remelte, hogy **rva jo lesz. Lehet remelni ismet, mar csak 1-2 honap, es kiderul minden. A Kaverinak legalabb annyi remenye van, hogy van egy iGPU-ja, ami nagyon jo, es jon a HSA (majd, valamikor, amikor vegre kesz lesz az implementacio a Catalysthoz).

    "Yutani: Ami azt illeti, nem ő a program aktív fejlesztője (a kóder). Szerintem ő a manager."

    Rosszul tudod. Ha nem hiszed, tesztelj le privatban. Kerdezz valamit, amire egy manager nem tudhatja a valaszt. De ha gondolod, be is ugorhatsz hozzank, megihatunk egy kolat egyutt, es ellenorizheted a kiletemet. No smiley.

  • Oliverda

    félisten

    válasz Fiery #13215 üzenetére

    Továbbra is azt gondolom, hogy jelen esetben erősen túl van hájpolva a GDDR5 szerepe. Nem sokat segítene a Kaverin ha támogatná, mert az önmagában még semmit sem érne. Megfelelő gyártói ill. piaci támogatás nélkül csak egy pár oldal lenne a BKDG-ben, és leírhatnánk hogy már ilyen is volt.

    [ Szerkesztve ]

    "Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

  • Fiery

    veterán

    válasz dezz #13213 üzenetére

    "De nem is értem, hogy nem vagy tisztában vele, hogy az egyik a CPU modul mikroarchitektúrális kódneve, a másik pedig az egész lapkáé."

    Hogyne lennék tisztaban vele. Csupan en osszekotottem fejben azt, hogy a Kaveri 1.0-nak SteamrollerA magjai vannak, a Kaveri 2.0-nak pedig SteamrollerB magjai. Szamomra ez igy lenne logikus, kiveve persze ha a Kaveri 1.0 vs. 2.0 valtas egyaltalan nem az x86 magokrol szolt, hanem az uncore-rol vagy az iGPU-rol vagy barmi masrol, ami nem az x86 maghoz kotodik. De az egeszrol tul keveset tudunk, ugyhogy felesleges is ezt a csontot ragcsalni...

  • leviske

    veterán

    válasz dezz #13203 üzenetére

    Az elmélet azt mondja, hogy egyértelműen profitálnia kéne, de a gyakorlatot még meglátjuk. A BF4 szép példa lesz a Kaveri bevethetőségére, mert CPU igényesebbnek ígérkezik (a multi miatt), mint a többi Frostbite3-ra épülő játék.

    (#13204) Fiery: Azzal semmi gond nincs, hogy nem csak jót feltételezel az AMD-ről. Azt is fontos tudni, mert legrsszabb esetben nem esik pofára az ember. A gond azzal van, amit korábban említettem. Más szóval, hogy az Intelt idealizálod. Ha ők előállnak évekkel később egy megoldással "úgyis az ő megoldásuk lesz elterjedtebb", ha lemásolják, akkor is... Remélem erre még emlékszel, ugyanitt írtad. :)

  • Fiery

    veterán

    válasz Oliverda #13216 üzenetére

    Elkepzelheto, hogy teljesitmenyben nem hozna annyit valojaban, mint amennyivel dragabb lenne, de sok termeket fokent az eros marketing ad el. A marketing legalabb annyira fontos, mint a teljesitmeny. Es az AMD se veletlenul inditotta a Kaverit eredetileg GDDR5 memoriaval, nyilvan volt ra jo okuk, csak sajnos nem jottek be a varakozasaik. Szerencsere nem volt nagy kaland eldobni a GDDR5 tamogatast, a masik iranyban sokkal nehezebb dolguk lett volna.

    Gondolom BKDG-t akartal irni ;)

  • Fiery

    veterán

    válasz leviske #13218 üzenetére

    "Ha ők előállnak évekkel később egy megoldással "úgyis az ő megoldásuk lesz elterjedtebb", ha lemásolják, akkor is... Remélem erre még emlékszel, ugyanitt írtad."

    Igen, igy van. Vagy ha visszanezel a multba, nem ezt latod? Az AMD kitalal valamit, majd az Intel megcsinalja lenyegeben ugyanazt, es elad 3-4x tobb termeket vegul. Mondtam, hogy orulok ennek? Nem. Mert nem is orulok neki, ez egy szomoru dolog, de ez van. Ha visszaolvasol, az egesznek az uzenete pont az volt, hogy az AMD-t attol _féltem_, hogy a HSA-t mas (legyen az Intel, nVIDIA vagy barki mas) lekoppintja es sikerre viszi a masolatot. De ha egeszen oszinte akarok lenni, nem szeretnem, ha ez bekovetkezne, mert inkabb azt szeretnem latni, hogy az AMD "egyedul" (tudom, hogy baromira nem egyedul csinaljak, de a PC-s fronton lenyegeben egyedul) sikerre vigye a HSA-t. En nem hiszek _annyira_ a HSA-ban, mint pl. Abu, de amint az egesz hasznalhato format ont, es elkezd terjedni, ki fog derulni, hogy a (SZVSZ tulzott) hype indokolt volt-e. En pl. ha fogadni kene, a kis penzemet inkabb a Mantle-re raknam, mint a HSA-ra. Az SZVSZ egy baromi jo irany. Es itt nagyon OFF.

  • Thrawn

    félisten

    válasz Fiery #13219 üzenetére

    Szóval ez lett volna az eredeti ötlet? Vagyis a GDDR5M csak egy köztes állomás lett volna a HBM felé, DDR4-nek meg nyomát sem látom. Ez is érdekes.

    Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł

  • stratova

    veterán

    válasz Fiery #13217 üzenetére

    Fiery & Oliverda: Amennyiben megemlíthető, van biztos információtok arra vonatkozóan, hogy ezen a dián szereplő "New PCIe SSD Interface" automatikusan maga után vonhatja pl. Mobil Kaveri mSATA támogatását? Ezzel - talán mondhatjuk - régi adósságot törlesztene a gyártó.

    Thrawn: mióta először láttam azt a diasort, erre spekuláltam én is. No meg stacked RAM-ra, az első Amkoros diák és egyéb tesztlapkák (nem APU) után. Számomra még mindig nem tiszta, mitől lenne drágább egy GDDR5M (nem GDDR5!) egy DDR4-nél. Az APU-nak grafikus feladatra (nem GPGPU-ra) pedig ideális lehetne.

    (#13223) Fiery Értem, köszönöm. Ez kifejezetten jó hír lenne. Már mSATA opcióval is elégedett lennék egy notebookban, eddig ez csak Intelnél volt elérhető tudtommal. NGFF (M.2) persze még jobb lehet, ha már beállt az ára egy elérhető szintre.
    Régi vágású vagyok, nekem még kellene az ODD és a HDD az SSD mellé egy kalap alatt.

    [ Szerkesztve ]

  • Fiery

    veterán

    válasz stratova #13222 üzenetére

    Az inkabb az ujgeneracios, pl. M.2 form factoros PCIe SSD-khez lesz jol hasznalhato. Azokhoz a PCIe x2 link is eleg lenne, de jo latni, hogy az AMD felkeszult a jovore, es inkabb x4-et implemental. A SATA Express helyett ez jo irany lehet a mobil vonalon. (Bizonyos) desktop alaplapokra is elobb-utobb rakerulhet az M.2 slot, ott is jo lesz mar vegre tullepni a SATA3 korlatain.

  • Fiery

    veterán

    válasz Thrawn #13221 üzenetére

    Nem tudom, mikepp kepzelte az AMD pontosan a DDR3 utani idoket, de az biztos, hogy a Kaveri GDDR5 memoriat tamogatott volna az eredeti elkepzelesek szerint. Az, hogy ez pontosan melyik GDDR5 variacio lett volna, talan me'g az AMD sem dontotte el, elobb ment a kukaba ez a resze a Kaverinak :(

    De hogy a jelenrol es a jovorol is szo essen, az is furcsa, hogy az AMD nagyon hallgat a DDR4 implementaciorol, es me'g direkt kerdesre sem valaszoltak nekunk. Vagy nagyot akarnak durrantani (GDDR5 ujra? csak most magasabb orajelen?), vagy csak csendben teszik a dolgukat, es szepen implementaljak a DDR4-et 2015-ben valamikor. Vagy valami teljesen mas oka van a titkolozasnak.

    [ Szerkesztve ]

  • Fiery

    veterán

    válasz stratova #13222 üzenetére

    Az M.2 implementacio nem zarja ki a hagyomanyos SATA1/SATA2/SATA3 eszkozok tamogatasat, sot, azoktol teljesen fuggetlen. Attol, hogy egy desktop alaplapra M.2 foglalat kerul, me'g lesz mellette 6 vagy 8 db SATA port is, HDD-nek, ODD-nek, hagyomanyos SSD-knek, stb.

  • dezz

    nagyúr

    válasz Fiery #13215 üzenetére

    Ahhoz nem kell új chipet tervezni, hogy ugyanaz levalidálhassák letiltott GDDR5 móddal is.

    Tudod az igazságot? Annyit tudsz, hogy egy ideje nem szerepel a GDDR5 támogatás a doksiban és ebből igyekszel túl messzemenő következtetéseket levonni.

    "akkor 2014-ben vegig csak a Kaveri lesz, semmi mas termek a vilagon, ami HSA-t tamogatna."

    Több millió termék lesz még a piacon az új konzolok képében. Ezt nagyon szereted elfelejteni. Az sem kizárt, hogy valamely más gyártó is kijön 2014 folyamán valamilyen HSA támogatású termékkel. Ezt is szereted elfelejteni.

    Elhiszem én, hogy több vagy, mint egyszerű manager, de mint magad is írtad már korábban, Balala a kóder. (Egyszer már kérdeztem valami specifikusat privátban, ha emlékszel, hozzá irányítottál. :) )

    A Bulldozer kicsit más eset volt. Maga a koncepció jól nézett ki (és szerintem kisülhet még belőle valami, ha elmúlasztják a gyermekbetegségeit), de te akkor már tudtál 1-2 konkrét gyermekbetegségről. Utána már csak reménykedni lehetett, hogy egy újabb steppingben javítani tudják ezt, de annál komolyabb beavatkozásra lett volna szükség. Most viszont te is csak találgatsz.

    (#13217): Ezt mondom én is: ha alig tudunk valamit, akkor inkább talán ne feltételezzünk mindenféle rosszat.

    (#13220): Ez így nagyon szépen és logikusan hangzik, csak sajnos pár dolgot nem vettél számításba és az sem érdekelt, amikor erre felhívtam a figyelmedet. Mintha a sok szövegeléssel próbálnád elterelni a figyelmet az ellenérvekről. Aztán, amikor már csak az maradt volna, hogy "oké, talán tévedtem", egyszerűen nem válaszoltál. Nekem ebből valahogy nem az jön le, mintha annyira "féltenéd" szegény kis AMD-t, hanem a fő cél a bizalom megingatása lenne.

    [ Szerkesztve ]

  • Fiery

    veterán

    válasz dezz #13226 üzenetére

    "Tudod az igazságot? Annyit tudsz..."

    Annal kicsit tobbet tudok, de hagyjuk, nem lenyeges, hogy mit tudok es mit nem, nem rolam szol (nem rolam kene, hogy szoljon) ez a vita.

    "Több millió termék lesz még a piacon az új konzolok képében"

    Bocsanat, nem hangsulyoztam ki, hogy a PC-rol beszelek. Megjegyzem, ez a topic is a mainstream PC-kbe valo AMD processzorokrol szol. De azt azert jegyezzuk meg, hogy a konzolok kozul -- ha jol tudom -- csak a PS4 APU-ja tamogat HSA-t.

    "Elhiszem én, hogy több vagy, mint egyszerű manager, de mint magad is írtad már korábban, Balala a kóder"

    A CPU+FPU+memoria benchmarkok fejlesztoje nem en vagyok, de attol me'g fejleszto (koder, stb) vagyok. Pl. a hamarosan megjeleno AIDA64 v4.00 OpenCL GPGPU benchmarkjait es annak a GUI-jat is 100%-ban en keszitettem. Meg me'g ezer mas dolgot az AIDA64-ben.

    "A Bulldozer kicsit más eset volt. Maga a koncepció jól nézett ki (és szerintem kisülhet még belőle valami, ha elmúlasztják a gyermekbetegségeit), de te akkor már tudtál 1-2 konkrét gyermekbetegségről. Utána már csak reménykedni lehetett, hogy egy újabb steppingben javítani tudják ezt, de annál komolyabb beavatkozásra lett volna szükség. Most viszont te is csak találgatsz."

    Ez pont hogy ugyanaz az eset. Anno benchmarkoltuk a Bulldozert, es meglepodtunk rajta, hogy milyen gyatran muzsikal, legalabbis az elozetes hype es a konkurencia teljesitmenyehez kepest. Most is van gazdagon hype a Kaveri meg a HSA korul, nalunk van egy Kaveri, amin fut egy alpha allapotu HSA implementacio (mivel annal jobb me'g nincs). Benchmarkoljuk, tesztelgetjuk nap mint nap ezt a konfigot. Pont ezek alapjan a tapasztalatok alapjan mondom azt, hogy a HSA tul konnyen lekoppinthato, ill. hogy a Kaveri leginkabb csak iGPU-ban eros(ebb, mint a Richland). A HSA mint koncepcio is jol nez ki egyebkent ;)

    Egyebkent mulatsagos latni, hogy a Bulldozer elhibazott alapkoncepciojat "gyermekbetegseg"-kent aposztrofalod. En inkabb alapveto architekturalis mellefogasnak mondanam, amit csak azzal tudott elfedni az AMD, hogy baromi olcson adta (adja) az FX-eket. Azota meg csak azt hallani, hogy a CPU/FPU nem is lenyeges, bezzeg az iGPU meg a HSA. Persze ha valamely adatnal az AMD kerul elonybe, akkor hirtelen az lesz a legfontosabb, pl. 8 mag es 5 GHz-es orajel. Akkor hirtelen megint a CPU/FPU resz kerul fokuszba. Milyen erdekes :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • Oliverda

    félisten

    válasz Fiery #13219 üzenetére

    Hiába a marketing, ha nem lehet beszerezni a rendszerhez szükséges modulokat. Szerintem eléggé tökön lőtték volna magukat a GDDR5-tel, de talán még időben hagyták a fenébe az egészet. Egyedül talán a drágább ultrabook (szerű) gépekben lehetett volna létjogosultsága, illetve ott talán minden szempontból kivitelezhető lett volna.

    Miért, nem azt írtam?;]

    stratova: Az mSATA sima SATA adatkapcsolatot használ, az M.2 pedig már csak PCIe-t. Az mSATA nincs az Intel-hez kötve. Létezik AMD-s cucc mSATA-val.

    "Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

  • leviske

    veterán

    válasz Fiery #13220 üzenetére

    De ha az AMD nem lenne magabiztos a HSA kapcsán, akkor meg se merték volna nyitni más gyártók irányába, nem? Szóval onnantól tökmind1, hogy lemásolják-e, mert ha a másolat kompatibilis lesz (márpedig, ha évekkel később jön, akkor annak kell lennie, hogy terjedni tudjon) akkor az AMD hazai pályán marad.

    Emellett a Mantle és a PC-s gyártók (Dell, HP, Acer, Lenovo) gamer piac felé való elmozdulása a két konzol GCN alapjaival kiegészítve egy elég szép terjedési lehetőséget nyit az AMD számára. Szóval az általad is elismert Mantle siker esetén a HSA-t is kénytelen/kelletlen sikerre viheti, hiszen az Intelt kiszoríthatják a Mantle-kompatibilis APU-k.

  • Fiery

    veterán

    válasz leviske #13229 üzenetére

    Az AMD eleve nyitott platformnak tervezte a HSA-t, ez abszolut jo dolog, es reszben ez is kell ahhoz, hogy sikerre tudja vinni az otletet. Nekem mondjuk kicsit furcsa, hogy az Xbox1 nem HSA-s, emiatt nem mernek rola meggyozodni, hogy a Mantle a HSA-t magaval tudja "rantani" a sikerbe, de ugy legyen.

    A lemasolas kapcsan csupan annyi a veszely, hogy ha kompatibilis is lesz, a masik "vonulat" adott esetben mas iranyba terelheti a fejlesztest, mas, adott esetben egyszerubben programozhato vagy gyorsabb termeket pakolhat ala, amivel megtorpedozhatja az AMD sajat HSA implementaciojat. Nyilvan ha ugyesen csinaljak a gyartok, akkor minden mindennel kompatibilis maradhat, de akkor meg az egesz elvesziti a "varázsát" (mint ahogy most sem kerdeses az, hogy mondjuk melyik GPU tamogat D3D-t vagy OpenGLt -- hiszen mindegyik, igy ez nem kerdes), es a vegen a teljesitmeny marad a donto. Amiben meg vagy tudja tartani a biztonsagos elonyet az AMD, vagy nem, majd kiderul.

    Hasonlokepp, a Mantle is csak addig biztosit kenyelmes elonyt az AMD reszere, amig egy masik gyarto meg nem csinalja a sajat Mantle-jet, ami adott esetben -- reszben -- kompatibilis is lesz vele (ha ezt megteheti). A Mantle azert van nagyobb "biztonsagban", mert az nem nyilt szabvany.

    A HSA kapcsan egyebkent azt tartom furcsanak, hogy szinte mindenki meg van gyozodve arrol, hogy "this is the next best idea", es hogy nincs semmi eselye, semmi ertelme, semmi lehetosege egy masik "next best idea"-nak. A Mantle-rol se gondolta volna senki (marmint komolyan), hogy ezt fogja meglepni az AMD. Az AMD konkurenseirol pedig most nem sokan gondoljak, hogy a HSA nelkul eselyuk lehet, pedig lehet hogy egyik percrol a masikra elsopri a HSA-t mondjuk egy ujabb "next best idea", amivel (még) jobban meg lehet oldani ugyanazokat a problemakat. Majd meglatjuk, elso korben fusson be a HSA, legyen mi ellen kuzdenie a 2 morcos ellenfelnek (Intel, nVIDIA) :))

  • leviske

    veterán

    válasz Fiery #13230 üzenetére

    A probléma csak azzal van, hogy tudomásom szerint már az ATi felvásárlása óta a FSA/HSA irány volt tervben. Ezért vállaltak be egy rizikós felvásárlást. Ez még haverok közt is 7 év előny az AMD számára. Vagyis azzal számolva, hogy az Intel még most is a MIC-on dolgozik és ezzel -ha eddig jól értettem- egészen más irányból közelít.

    Az nVidia már egy egészen más tészta, de nekik a mobilpiac végett érdemes volna inkább belépni a HSA-ba, mivel anélkül az Android piacról kiszorulnak idővel. Arról nem is beszélve, hogy a HSA-val gyakorlatilag az AMD és ARM nyakán mászhatnának vissza a desktop élvonalba.

    A Mantle meg önmagában egy semmi. Volt már próbálkozás saját API-ra és bukott is már bele gyártó a dologba. A Mantle-t szvsz nem az teszi érdekessé, hogy bevállalta az AMD, hanem az, hogy gyakorlatilag ott áll mögötte a két nagy konzol. Ez ellen meg jöhet az nVidia és az Intel bármilyen API-val, önmagában semmit nem érnek vele. Szóval a Mantle inkább addig van biztonságban, míg nem lép a Khronos vagy a Microsoft és tereli újra azonos mederbe a cégeket. És itt jönnek képbe az Abu által rengetegszer emlegetett "évek". Bár persze még meglátjuk.

  • Fiery

    veterán

    válasz leviske #13231 üzenetére

    "Volt már próbálkozás saját API-ra és bukott is már bele gyártó a dologba"

    A 3Dfx felvasarlasa (2000) ota melyek voltak ezek az API-k? Nem kotozkodni akarok, csak kivancsi vagyok, mert nekem nem remlik azota egy olyan API sem, ami ezt celozta volna, es megbukott volna. A '90-es evekben volt sok ilyen (Glide, Apple QuickDraw3D, S3 Metal, stb), ez teny, de a 3Dfx felvasarlasa pontot tett ennek az idoszaknak a vegere, legalabbis en igy emlekszem.

    [ Szerkesztve ]

  • stratova

    veterán

    válasz Fiery #13225 üzenetére

    A fejtágítást köszönöm.
    Számomra a lényeg, hogy legyen olyan AMD-s noti, amiben akár mSATA akár M2 révén de kártya formájában kerülhet SSD, megőrizve ezzel a HDD eredeti helyét (s így az ODD-t).
    Őszintén szólva eddig egyetlen AMD-s notebooknál sem láttam még csak opció szinten sem erre lehetőséget, holott azonos kategórián belül Inteles verziónál volt rá mód. Sőt utóbbi esetben akár már 140 környékén kapni ilyen gépet (nyilván más szempontok is vannak ezen kívül).

  • dezz

    nagyúr

    válasz Fiery #13227 üzenetére

    Lehet, hogy többet tudsz, de azt jól titkolod. A korábbiakban semmilyen konkrét tényt nem írtál ezzel ezzel kapcsolatban, a GDDR5 doksiból való kikerülésén kívül. Más termékekre hivatkoztál, hogy lám, azok sem azok lettek, mint amit eredetileg terveztek. Ez az egész így találgatás szerű.

    "Bocsanat, nem hangsulyoztam ki, hogy a PC-rol beszelek."

    A "semmi mas termek a vilagon" nem erre utalt.

    "Megjegyzem, ez a topic is a mainstream PC-kbe valo AMD processzorokrol szol."

    Ugye nem gondolod, hogy a kettőnek semmi hatása egymásra?

    "De azt azert jegyezzuk meg, hogy a konzolok kozul -- ha jol tudom -- csak a PS4 APU-ja tamogat HSA-t."

    Ezt még nem tudni pontosan.

    "A CPU+FPU+memoria benchmarkok fejlesztoje nem en vagyok, de attol me'g fejleszto (koder, stb) vagyok. Pl. a hamarosan megjeleno AIDA64 v4.00 OpenCL GPGPU benchmarkjait es annak a GUI-jat is 100%-ban en keszitettem. Meg me'g ezer mas dolgot az AIDA64-ben."

    Akkor ne haragudj, ez nem tudtam, más topikokbeli ezzel kapcsolatos írásaidból az jött le, hogy Balala a kóder és te vezényled a fejlesztést és intézed az egyéb ügyeket. (BTW, az OpenCL benchmarkban alkalmazott eljárások inkább az AMD-nek fekszenek jobban, vagy az Intelnek? :) Mint tudjuk, egyes dolgokban az egyik a jobb, másban a másik.)

    "nalunk van egy Kaveri, amin fut egy alpha allapotu HSA implementacio (mivel annal jobb me'g nincs). Benchmarkoljuk, tesztelgetjuk nap mint nap ezt a konfigot."

    Ezt a nem mellékes körülményt eddig nem közölted.

    "Pont ezek alapjan a tapasztalatok alapjan mondom azt, hogy a HSA tul konnyen lekoppinthato, ill. hogy a Kaveri leginkabb csak iGPU-ban eros(ebb, mint a Richland)."

    Szerintem csak felületesen szemlélve tűnik könnyen lekoppinthatónak.

    "Egyebkent mulatsagos latni, hogy a Bulldozer elhibazott alapkoncepciojat "gyermekbetegseg"-kent aposztrofalod. En inkabb alapveto architekturalis mellefogasnak mondanam"

    Erre térjünk majd vissza akkor, ha az Excavator is vacaknak bizonyul.

    "Azota meg csak azt hallani, hogy a CPU/FPU nem is lenyeges, bezzeg az iGPU meg a HSA. Persze ha valamely adatnal az AMD kerul elonybe, akkor hirtelen az lesz a legfontosabb, pl. 8 mag es 5 GHz-es orajel. Akkor hirtelen megint a CPU/FPU resz kerul fokuszba. Milyen erdekes"

    Ez meglehetősen rosszmájú, alapvető tényeket és iparági trendeket ignoráló megjegyzés volt. A félvezetőgyártás jelen helyzetében CPU téren 5-10 éves távlatban még az Intel sem fog tudni jelentősebb változást felmutatni. Ezért kezdtek el foglalkozni a Larrabee, később MIC projekttel, ezért készítettek OpenCL drivert ők is az IGP-ikhez. És bizonyosan nem az AMD kedvéért lépett be az ARM, a Samsung és egy sor más, meghatározó cég a HSA Alapítványba... A számításigényes feladatok jó részét a CPU-ét messzem meghaladó számítási teljesítményű IGP-re lehet bízni, illetve közösen dolgozhat rajtuk a CPU és az IGP. Néhány éves távlatban csak ezzel lehet jelentősebb teljesítménybeli előrelépést prezenlátni, ezért nagyon is ezen lesz a hangsúly.

  • Fiery

    veterán

    válasz dezz #13234 üzenetére

    "Ez az egész így találgatás szerű."

    Nem csak a doksi, mert kapasbol a Kaverirol beszeltunk az AMD-vel, ok emlitettek, hogy az egyik PC-gyarto intett be nekik, hogy a GDDR5 magas ara miatt nem fognak epiteni ra PC-t, ha megfeszul az AMD, akkor se. Ez dontotte el a kerdest. Ugyanigy beszeltunk veluk a Beema/Mullins problemarol, akkor emlitettek, hogy a HSA tamogatas ki fog maradni beloluk. Be szerették volna rakni, de nem jott ossze. Egyebkent az is beszedes, ha megnezed a Beema/Mullins BKDG-t, es abban a reszben, ahol az eloddel hasonlitjak ossze, hogy mik a valtozasok, nem a Kabinivel vetik ossze, hanem a Brazosszal. Akarcsak a Kabini BKDG, ott is a Brazosszal vetik ossze. Es akarhogy nezed a BKDG-t, nincsenek jelentos valtozasok, csak apro faragasok itt-ott. Ennel me'g a Trinity --> Richland valtas is eroteljesebb volt. Teljesen nyilvanvalo (szamomra) ez alapjan, hogy a Beema/Mullins se ugy sikerul, mint ahogy kellett volna neki. Ha mindezek alapjan azt mondod, hogy talalgatok, oke, elfogadom, Te igy latod a dolgot.

    "te vezényled a fejlesztést és intézed az egyéb ügyeket."

    Igy igaz. De attol, hogy valaki vezenyli a dolgokat, me'g nem jelenti, hogy o nem kodol. Lasd vadaszgep kotelek, ahol a kotelek vezetoje (wing commander pl.) ugyanugy a tobbiekkel repul, ugyanugy harcol, ugyanugy benne van mindenben :DDD

    "BTW, az OpenCL benchmarkban alkalmazott eljárások inkább az AMD-nek fekszenek jobban, vagy az Intelnek? :) Mint tudjuk, egyes dolgokban az egyik a jobb, másban a másik"

    Mindegyik gyarto sz*r OpenCL compilert csinal, csak mindegyik maskepp sz*r. De nyilvan egy igazan jo benchmarkot ugy kell fejleszteni, hogy minden gyarto minden termekebol ki kell hozni a lehetoseg szerinti maximumot. Az, hogy egymashoz kepest mikepp neznek ki a teljesitmeny ertekek, jovo honapban, az AIDA64 v4.00-nal meglatod :)

    "Ezt a nem mellékes körülményt eddig nem közölted"

    Olvass vissza, mar legalabb 2x leirtam fentebb.

    "Szerintem csak felületesen szemlélve tűnik könnyen lekoppinthatónak"

    Erre mar tenyleg nehezen tudnek mit mondani :( Legyen igazad, maradjunk ennyiben.

    "Erre térjünk majd vissza akkor, ha az Excavator is vacaknak bizonyul."

    Me'g a Steamroller se jelent meg, es Te mar az Excavatort rangatod ide? Ja, tehat mindig a kovetkezo generacio a megvaltas? :D Kar, hogy mindig lesz kovetkezo, mindig lesz miben bizni. Az eddigi leak-ek es infok alapjan szerintem business as usual lesz az Excavator: kijavitja a Kaveri apro hibait, hoz egy teljes HSA implementaciot (me'g a Kaveri sem full HSA, csak ugy mellesleg), es kicsit gyorsabb lesz, mint az elodje. Az meg tok mindegy, hogy hany x86 modul lesz benne, hiszen tudjuk, hogy az x86 teljesitmeny mar most is boven sok.

    Egyebkent sosem mondtam, hogy az Excavator vacak lesz. A Bulldozert en az AMD helyeben nem vinnem tovabb, de lehet, hogy megis megcsinaljak, csak erosen ujragondoljak nehany ponton. Ha igy lesz, akkor legalabb olyan jo lesz, mint a Kaveri, az meg tulajdonkeppen nem rossz cucc, csak mondjuk CPU/FPU-ban van erosebb is -- dragabban. Ha Jaguarra valtanak, akkor meg me'g jobb lesz a helyzet.

    "Ez meglehetősen rosszmájú, alapvető tényeket és iparági trendeket ignoráló megjegyzés volt."

    Milyen tenyeket ignore-altam? Azt, hogy az AMD legyint az x86 magokra, hogy "az ugysem szamit" ? Ennyi erovel barki legyinthet a konkurenciara, hogy "ja, hát igen, ők jobban csinaljak, de ugysincs ertelme rohanni". Az ilyen arrogancia nem szokott sok jora vezetni...

    "A félvezetőgyártás jelen helyzetében CPU téren 5-10 éves távlatban még az Intel sem fog tudni jelentősebb változást felmutatni."

    Most akkor a jelenrol beszelunk vagy a kovetkezo 5-10 evrol? Megjegyzem, ugyanazt a lof***t (a fizikai hatarait) fogja sz**ni az AMD es az Intel is, csak az AMD _velhetoen_ ugyanugy le lesz maradva a kovetkezo 7 evben is 1-2 processz generacioval.

    "A számításigényes feladatok jó részét a CPU-ét messzem meghaladó számítási teljesítményű IGP-re lehet bízni"

    Biztos, hogy messze meghalado? Biztos, hogy ez nem valtozhat meg akarmikor? Egy masik topicban altalam felvazolt 4 GHz koruli orajelen futo, AVX-512-t tamogato, 6 magos CPU siman x86 CPU-bol nyomna kb. annyi TFLOPS-ot, mint a Kaveri iGPU-ja. Plusz ehhez jonnek me'g a MIC magok vagy barmilyen mas iGPU. Az AMD kozben elhanyagolja az x86 core-okat, arra jatszva, hogy az Intel ugysem tud drivert meg SDK-t fejleszteni majd a MIC-hez meg az AVX-512-es CPU magokhoz. A 2015 erdekes ev lesz :)

    "Néhány éves távlatban csak ezzel lehet jelentősebb teljesítménybeli előrelépést prezenlátni, ezért nagyon is ezen lesz a hangsúly."

    Biztos? :)

    [ Szerkesztve ]

  • lee56

    őstag

    válasz Fiery #13235 üzenetére

    "Biztos?"

    Ha azt nézed hogy merre mennek a fejlesztések kb. minden processzorgyártónál, eléggé egyértelmű erre a kérdésre a válasz. Fantáziát látnak benne a cégek nyilván, vagy inkább mondom úgy hogy a hagyományos értelemben vett X86 számítási teljesítmény emelésben nem látnak már annyi fantáziát. :) Csak látnánk már valami eredményt belőle, valami tesztet, valami forradalmian új játékmotort, vagy programot végre, ami IGP-t (is) használna és 10-20-50x-osára gyorsulna minden. :) Ezért várom már én is a Kaverit, mert kiváncsi vagyok mekkorát durran, (az a lufi). :) Amúgy ötletnek nem egy rosz dolog ez a fusion, meg a HSA, csak ne kéne még megint éveket várni, mint az egy-magos éra utáni időkben, hogy végre ugyan használják már ki a két, vagy több magos processzorokat a tisztelt programozók, valahogy nagyon úgy érzem itt is hasonló lesz a szitu mint anno (sőt még néhány program manapság is akad, amit "faszán" megírtak).

    Az általad említett dolog is érdekes azért; ha valaki majd kitalál egy jobb módit, akkor borulhat az egész, ebben tényleg van némi kockázat, AMD pedig úgytünik most mindent az IGP-nek rendelt alá, és nekik valamivel nehezebb lenne gyökeresen eltérő irányba elindulni mint a konkurenciának.

    No Comment

  • Fiery

    veterán

    válasz lee56 #13236 üzenetére

    "és 10-20-50x-osára gyorsulna minden."

    Tudom, hogy volt ezutan egy smiley, de azert megis, meg kell allni itt egy szora :) Azert 10x-et meg annal tobbet ne varjon senki a HSA-tol. Eleve a hagyomanyos x86 CPU/FPU-hoz kepest az iGPU nyers szamitasi teljesitmenye nem annyival magasabb, mint sokan hiszik. Egy Richland iGPU kb. 640 GFLOPS egyszeres pontossag mellett, mig ugyanennek a procinak a 2 modulos FPU-ja 130-150 GFLOPS kornyeken mozog. Itt eleg nagy a difi, de pl. az Intel eseteben mar egesz mas a kep, pl. a Haswell CPU/FPU-ja 4 maggal cca. 340 GFLOPS, ami mar azert eleg kozel esik a Richland iGPU teljesitmenyenek felehez. Teny, hogy az x86 CPU/FPU-bol nehez kisajtolni ezeket az elmeleti teljesitmenyeket, az iGPU-nal kicsit konnyebb dolga van az embernek, ha sikerul megfelelo OpenCL/HSA kodot kesziteni hozza. Mindenesetre a HSA segitsegevel jo esetben kijohet 5x teljesitmeny, de 10x meg 20x nehezen, ahhoz nagyon tré OpenCL kodot kellene HSA-ra portolni, annyira gyenge kodot, amit x86-bol gyorsabbra ki lehetett volna hozni :)

  • dezz

    nagyúr

    válasz Fiery #13235 üzenetére

    "Nem csak a doksi, mert kapasbol a Kaverirol beszeltunk az AMD-vel, ok emlitettek, hogy az egyik PC-gyarto intett be nekik, hogy a GDDR5 magas ara miatt nem fognak epiteni ra PC-t, ha megfeszul az AMD, akkor se. Ez dontotte el a kerdest."

    Ezt úgy mondod, mintha Oliverda nem ugyanerről akart volna meggyőzni már napok óta.

    "Ugyanigy beszeltunk veluk a Beema/Mullins problemarol, akkor emlitettek, hogy a HSA tamogatas ki fog maradni beloluk. Be szerették volna rakni, de nem jott ossze. Egyebkent az is beszedes, ha megnezed a Beema/Mullins BKDG-t, es abban a reszben, ahol az eloddel hasonlitjak ossze, hogy mik a valtozasok, nem a Kabinivel vetik ossze, hanem a Brazosszal. Akarcsak a Kabini BKDG, ott is a Brazosszal vetik ossze. Es akarhogy nezed a BKDG-t, nincsenek jelentos valtozasok, csak apro faragasok itt-ott. Ennel me'g a Trinity --> Richland valtas is eroteljesebb volt. Teljesen nyilvanvalo (szamomra) ez alapjan, hogy a Beema/Mullins se ugy sikerul, mint ahogy kellett volna neki."

    Ezt meg úgy, mintha kételkedésnek adtam volna hangot.

    "Ha mindezek alapjan azt mondod, hogy talalgatok, oke, elfogadom, Te igy latod a dolgot."

    Attól, hogy valami nem sikerül, más még sikerülhet. A PS4 és az XBO APU-i pl. már nagyban tömegtermelődnek.

    "Erre mar tenyleg nehezen tudnek mit mondani"

    Próbáltalak az érvek szintjén meggyőzni, de rámküldtél egy karakterhadsereget, aztán témát váltottál.

    "Me'g a Steamroller se jelent meg, es Te mar az Excavatort rangatod ide?"

    Egyszerűen addigra érik be igazán a Bulldozer vonal. De az is lehet, hogy valójában az egész Bulldozer család csak az előkészület az Oliverda által korábban citált Bulldozer Nexthez, ahol már modulonként 8 integer mag és 4 "accelerator" (új fajta FPU) lesz. (Már persze ha nem fake.)

    "szerintem business as usual lesz az Excavator: kijavitja a Kaveri apro hibait, hoz egy teljes HSA implementaciot"

    Megint kevered a CPU mikroarchitektúrát az egész lapkával. :)

    "Milyen tenyeket ignore-altam? Azt, hogy az AMD legyint az x86 magokra, hogy "az ugysem szamit" ? Ennyi erovel barki legyinthet a konkurenciara, hogy "ja, hát igen, ők jobban csinaljak, de ugysincs ertelme rohanni". Az ilyen arrogancia nem szokott sok jora vezetni..."

    Ott van a következő modatban, jobb lenne, ha nem szaporítanád feleslegesen a szót...

    "Most akkor a jelenrol beszelunk vagy a kovetkezo 5-10 evrol?"

    Ez a dolog már érezteti a hatását egy ideje, ami csak erősödni fog. Az ilyen kezdeményezések pedig nem 1 évre szólnak.

    "Egy masik topicban altalam felvazolt 4 GHz koruli orajelen futo, AVX-512-t tamogato, 6 magos CPU siman x86 CPU-bol nyomna kb. annyi TFLOPS-ot, mint a Kaveri iGPU-ja."

    Túlságosan benchmarkban gondolkozol. :) Egy dolog az elméleti számítási teljesítmény és egy másik a valós alkalmazások során elérhető. A harmadik pedig a teljesítmény/fogyasztás arány...

  • dezz

    nagyúr

    válasz Fiery #13235 üzenetére

    Egyébként elég nehezen hihető, hogy elfogulatlan tudna lenni, aki - minden észérv ellenére - egy-az-egyben az egyik gyártó által hangoztatott elveket és elképzeléseket vallja és hírdeti úton-útfélen.

    Holott az Intel valójában nem azért erőlteti a MIC-et, mert az annyira jó, hanem mert meg akarja őrízni az x86 piaci dominanciáját, a kisebb hatékonyságot pedig majd a piaci fölényükkel ellensúlyozzák.

    ui. nem "ignore-ál", hanem ignorál: latin eredetű helyes magyar szó.

  • batt

    aktív tag

    válasz Abu85 #13135 üzenetére

    Abu85 vagy Oliverda nem tudtok véletlen valami tuning progit Kabini APU-hoz? (E1)

    Asus Rog Flow X13 @XG Mobile RTX 3070*^*Asus FX505GM

  • leviske

    veterán

    válasz Valdez #13241 üzenetére

    "If AMD continues refining the Kaveri Steamroller APU, Intel Haswell and the i7-4770k might be up for a direct confrontation."

    Hm... Fiery, szabad kérdezni, hogy a cikkben leírtak mennyire tükrözik az általad tapasztaltakat? Mert ez egyáltalán nem fest annyira depresszív képet, mint ami eddig átjött a szavaidból.

  • Fiery

    veterán

    válasz dezz #13238 üzenetére

    "Ezt meg úgy, mintha kételkedésnek adtam volna hangot."

    Annak, mert ezt irtad: "Ez az egész így találgatás szerű"

    A tobbire meg mar valaszolni sincs kedvem, olyan szinten nem egyrol beszelunk, hogy az mar kinos kezd lenni. Hagyjuk inkabb.

  • Fiery

    veterán

    válasz leviske #13243 üzenetére

    Egy szoval tudnek reagalni: f***sag. A Kaveri iGPU-ja franko, annak a kozeleben sincs semmi, ami Intellel kezdodik. A tobbi meg olyan, mint a Richland, csak kicsit faragtak rajta. Semmi attores, semmi oriasi durranas. Nincs AVX2, nincs szelesebb EU, nincs tobb mag, nincs tobb modul, nincs gyorsabb vagy szelesebb memoriabusz. A Haswell (de me'g az Ivy Bridge is) biztonsagban vannak. Lehet persze talalni olyan benchmarkokat, ahol a Kaveri egy-egy fejlesztese kimutathato elonnyel jar (az AIDA64 benchmarkjai kozott is van ilyen, de nem mondom meg, melyik). Nyilvan lehet 30-40%-os gyorsulast is mérni, ha valaki kifejezetten arra megy ra, hogy ilyen szamokat tudjon produkalni. Varjuk meg az elso real-world teszteket, azok erdekes kepet fognak festeni.

    [ Szerkesztve ]

  • Oliverda

    félisten

    válasz Fiery #13245 üzenetére

    Sem az AVX2 sem pedig az gyorsabb vagy szelesebb memóriabusz nem befolyásolnál számottevően az x86-os teljesítményt.

    Majd ha lesz production sample végelegesnek tekinthető BIOS (UEFI) verzióval, akkor érdemes lesz foglalkozni az eredményekkel.

    [ Szerkesztve ]

    "Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

  • dezz

    nagyúr

    válasz Fiery #13244 üzenetére

    Előtte jeleztem már, hogy a Beema/Mullins példáját ne vetítsük ki a Kaverire. Ebből nem nyilvánvaló, hogy az első kettőről írtakat elfogadtam?

    (#13245): De hát ilyeneket nem is várt senki tőle... A leglényegesebb változás talán a CPU mikroarchitektúrát illetően a dedikált utasításdekóderek, ami modulonként két szál végrehajtásakor fejti ki a hatását.

    (Ezzel összefüggésben hadd kérdezzem meg: a ti tesztjeitek egyszálas vagy többszálas végrehajtásúak?)

    A legnagyobb durranás az IGP GCN alapúra váltása. Másodsorban pedig a HSA, architektúrális integráció szintjén (Unified Address Space for CPU and GPU; Fully coherent memory between CPU & GPU; GPU uses pageable system memory via CPU pointers), amik új lehetőségekkel gazdagítják a GPGPU-s alkalmazásfejlesztést, miközben a programozók dolgát is megkönnyítik. Nem mellesleg elsőként az OpenCL 2.0-t is implementálhatóvá teszik.

  • radi8tor

    MODERÁTOR

    válasz batt #13248 üzenetére

    Csak Brazos tweakert ismerem, de ezt alulfeszelésre találták ki a hosszabb rendelkezésre állási idő miatt.
    Nem tudom, hogy pluszban tud-e segíteni vagy csak lefelé.

    Van az oldalon link Llano-hoz, nem tudom az kezeli-e. Kabini még elég új.

    [ Szerkesztve ]

    ⭐ Stella

  • Oliverda

    félisten

    válasz batt #13248 üzenetére

    Nem lehet tuningolni. Vásárlás előtt kellett volna kicsit jobban utánanézni a dolgokat.

    "Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

Új hozzászólás Aktív témák