Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabgergo
őstag
Újabb LR-oknak mondjuk a 4.4-hez képest mennyire van nagyobb gépigényük?
Konkrétan az lenne a kérdésem h i5-ön, 8GB-rammal nem lenne-e lassabb az 5.6 mint a 4.4?
-
dabgergo
őstag
Szuper, köszönöm a válaszokat!
-
Sziasztok!
Segítségeteket kérném a következő problémában:
Nemrég kezdtem el használni a Lightroom 4-et (trial verzió). Alapvetően meg vagyok elégedve a funkciókkal. Kérdésem, hogy a Lightroom 5 miben különbözik a 4-től? Hosszútávra szeretnék beszerezni a közeljövőben egy Lightroom-ot. Láttam, hogy van tanár-diákok részére Lightroom 5 csomag egész alacsony áron, megéri-e inkább azt a verziót beszerezni dobozosan, vagy esetleg van valami előfizetés amit érdemesebb kipróbálni? HA mégis a legjobb választás a tanár-diák csomag, akkor kizárólag tanulásra alkalmazható, vagy lehet esetleg üzleti célra is használható?
Válaszotokat előre köszönöm!A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele, hagyom, hogy megmutassa önmagát.
-
Balinov
titán
sztem a tanardiak licensznel ki van kotve, hogy nem kereskedelmi felhasznalas.
En a 4-es foverzioval szemben mindenkepp az 5.x-et valasztanam. Hasznaltam a 4-est sokaig, ugy 5.2-nel valtottam, de i5-os notin is erezhetoen gyorsabb, nameg pl az upright, radial filter sem jon rosszul neha.
Van egy Creative Cloud-os csomag fotosoknak, ebben PHotoshop CC + LR5 van, elofizus rendszerben, valami havi 10€ koruli osszegert. 1evere kell feliratkozni, havi fizetessel, de ahogy latom van egy eves licensz is, prepaid formaban is, akkor az egy ev az adobe-os link szerint 119€.
Nem tul regen az 500px-en volt egy akcio, hogy az Awesome accountjuk melle jart CC elofizu, az is ilyen 10€ koruli osszegert volt, de ahogy latom, ez sold out. Viszont valszeg lesz meg, legalabbis a notify me-s lehetoseg erre utal
LR4 vs LR5-re meg annyi, hogy probald ki abbol is a trial-t, sztem a 4.x foverzios katalogust siman le tudja kezelni.
udv
B6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Balinov
titán
hulye kerdes, tudom, de a Detail/sharpening-nel a Detail csuszka konkretan mit csinal? van valami arany kozeput ertek?
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
*Ropi*
félisten
Photoshop Photography Programban vedd: most havi 10 Euro ÁFÁ-stul az LR és a PS együtt (előtte 10 EUR + ÁFA = 13 EUR volt). Sokkal több mindent tud az 5-ös LR, mint a 4-es és jobban optimalizálták is.
(#2060) Balinov: Ez szenzor és optikafüggő: nincs univerzálisan jó értéke (én pl. 35-nél nem szoktam feljebb húzni mert szétesik a kép), egyébként az élsimítási blokkok nagyságát állítja zajszűrésnél.
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Morgal
aktív tag
Ti melyik Camera profile-t használjátok kiindulásnak? Nekem az Adobe Standard nagyon kontraszttalannak és telítetlennek tűnik. Renderelés-kor eddig VSCO emulációkat (főleg a Fuji Provia 100F, Velvia 100F stb) használtam, de szeretnék valami egyedit kifejleszteni.
Ha Adobe Standard a teljesen nyers raw lenne, akkor miért nem látszik a csúszkákon ha átállítom mondjuk Camera Portrait-re?
-
MrChris
nagyúr
itt is megkérdezném:
LR4-et használok és helyes színeket kapok jpgben, egyezik a develop képernyő színei a képnézegetők más szerkesztők színeivel. (Win7,kalibrált Eizo monitor) Viszont feltettem a LR5-t hogy kipróbáljam, (az kezeli egyből a Pana G6 rawjait és jók lennének az újítások), de azon megint fakón helytelenül jelenik meg a developban és ha változtatás nélkül mentem az eredmény egy túlszaturált és megint összevissza színű kép. Ez miért van? Hol kell mit állítani? Miért működik az egyik színhelyesen a másik meg nem? -
MrChris
nagyúr
Sajnos a Panák nincsenek nagyon megtámogatva. Mindkét LR-ban csak az alap Profil azaz 'AdobeStandard' van. Esetleg a W7 színkezelésben kell valamit állítani?
-
dabgergo
őstag
Lenne két kérdésem. Újra rakom hamarosan teljesen a gépemet és a LR 4.4-ből a catalog file segítségével mindent vissza fogok tudni állítani majd ha újra telepítem a LR-ot csak az újabb 5.6-osat mondjuk?
Monitorom be van kalibrálva, meg van az elmentett ICC profile. Ha újratettem a gépet akkor majd csak ezt a színprofilt kell újra alkalmazni és kész vagy ez h működik? Ugye nem kell elvinnem újra kalibráltatni?
-
*Ropi*
félisten
válasz dabgergo #2076 üzenetére
Ha az xmp-k is megvannak a rawok mellett akkor igen. Kalibráltatni meg 3-6 havonta érdemes mindentől függetlenül: simán elmászik addigra egy átlag monitor, főleg ilyen nagy hőmérséklet ingadozásokra, mint amik mostanában vannak. Egyébként miért viszed el, ha a helyszínen is meg lehet csinálni? Olvasnivaló.
(#2077) MrChris: Az rendben van, de egyformára is vannak állítva (2012-re)?
-
MrChris
nagyúr
Na csináltam egy próbát, azonos .dng fájl:
Ezen a LR4 develop így látja a rawot és az abból konvertált jpg-t minden állítás nélkül.
Ezen pedig ugyan ez LR5-el. Látható hogy itt már picit más az árnyalat pedig nem nyúltam semmihez.Mivel kissé színehagyottan indítja a LR a G6 rawjait ezért kb +25 szaturációt érdemes egyből rádobni.
Akkor a LR4 szépen meg is csinálja, a develop egyezik a jpg kimenettel. Kontrollálható a szerkesztés.
Míg a LR5-nél végképp elszáll a differencia nem csak túlszaturált.
Más képeken, arcokon teljesen elszáll vörösbe, a kék ég meg zöldes mélykék lesz, nem csak túlszaturál, hanem helytelen színeket kreál.(A linkelt képek a böngészőben persze szarul jelennek meg, érdemesebb letölteni)
Korábban a LR4 is ilyen volt, valamit piszkáltam a windows színkezelésével a korábban linkelt ablakban és azóta jó a LR4-ben, de az 5 valamiért nem...
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
Értem. Az mitől van, hogy a G6 rawokat elég színtelenül jeleníti meg, míg a G3 ésGH2 rawokat már eléggé szaturáltan. Ezen mivel lehet segíteni? A Camera Calibrationnal felküldhetem kb 30-35-re az R,G,B szaturációit és akkor már van alapban szín, de azt nemtudom, még nem próbáltam hogy ez mennyire rontja el az árnyalatokat. Ehhez gondolom jó lenne valami colorchekker.
-
dabgergo
őstag
-
*Ropi*
félisten
válasz MrChris #2089 üzenetére
Azért ha jobban belegondolsz, nem olyan drága az: ha máshova viszed kalibráltatni az alkalmanként 5000 Ft, ha hozzád mennek helyszínre az 8000. Tehát maximum 6 alkalom után visszahozná az árát.
Bár nem tudom, milyen X-Rite az, ami 30.000.-be kerül: nagy valószínűséggel az i1D2, ami viszont már az életkoránál fogva (a kémiai alapú szűrői elöregedtek és emiatt pontatlanná váltak az évek során) sem (meg alapból sem nagy színterű monitorokhoz tervezték) alkalmas a mai WCG monitorok profilozására. Azokhoz minimum i1D3 kell, az pedig minimum a duplája árban.
(#2090) dabgergo: xmp-k. Látod őket a raw fájlok mellett ugyanolyan fájlnevekkel.
"Az a színprofil amire egyszer már behangolták csak a hőmérsékleti ingadozás meg ilyen külső dolgok miatt nem lesz már jó?"
Kérdezd meg attól aki kalibrálta a monitorodat, hogy mennyi időre vállalja, hogy pontos marad a kalibrálás! Sacc per kábé fél napot fog mondani. 10 Celsius hőmérséklet változás már szemmel látható csúszást (>dE2) okozhat gyengébb paneloknál.
-
MrChris
nagyúr
bocs, lehet, hogy félreérthető voltam. Nem monitor kalibrálás, arra van egy spyder2pro. Hanem a fényképelőgép rawjait kalibrálni az xrite colorchekerrel a LR-hoz. Sajnos a Pana G6-hoz nincs nagy támogatás, 1 db camera profil van és el tudnék képzelni jobb alapszíneket is.
-
*Ropi*
félisten
válasz MrChris #2092 üzenetére
Értem én, hogy szenzort szeretnél profilozni, de mivel azt csak i1Pro[2]-vel tudsz (az pedig nagyon nem a 30.000-es kategória , ezért váltottam át gondolatban automatice a monitorokra, mert 30.000-es eszközzel csak azt tudsz.
Egyébként pontosan milyen monitorod van?
-
-
*Ropi*
félisten
Egyáltalán nem szükséges: csak a saját magunk megnyugtatására csináljuk. Valóban felesleges százezreket kalibrálásra költeni, ha a nézőnek nem kalibrált a cucca és úgy néz ki rajta, ahogy (vagy bekalibrálom neki is). Persze, ha nyomdára dolgozik az ember, az megint más...
-
MrChris
nagyúr
értem. Én csak amatőr vagyok, az adott eszközökből próbálok gazdálkodni.
Eizo s2433w, ez volt annó a legdrágább eleme a rendszernek Több mint a fotós szetem. Elvileg lesz lehetőségem kipróbálni egy xrite chekkert, akkor talán kiderül hogy számomra jelentene e pozitív változást. Az is igaz, hogy az évek alatt minden festék, színe változik. Talán legjobb lenne a tűzzománc
Új hozzászólás Aktív témák
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- PC játékok
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest