Új hozzászólás Aktív témák

  • Zoli bácsi

    őstag

    Én télen motorral nem megyek, autóval is csak minimálisat.
    Motorból kiveszem az aksit, de csak azért mert betongarázsban áll, azért fagypont alatt is van hőmérséklet. Autó-motor aksikat 2 hetente felteszem csepptöltős akkutöltőre, fent hagyom még pár órát miután fullra töltött, csepptöltésen.
    Autóhoz az a piros LIDL töltőm van, motorhoz egy Optimate 4.
    Amúgy ha nyáron pár kilómétereket megyek autóval-motorral, akkor is rátöltök. Motorra beépítettem az Optimate 4 tartozékként kapott rövid csatlakozóját, az oldaldoboz levétele nélkül tudtam tölteni, egy vízhatlan dugó kandikált ki az akkutartó rész alól.
    Ezzel a gondozással a gyári autó aksi (Suzuki Ignis 1,3, 2004) 9 évig bírta, akkor még működött, de már inkább cseréltem. Az utólag vett akkuk 5-6 évet bírnak. Valószínű tovább mennének, de amikor érzem, hogy lecsökken az indítóáram, inkább cserélem az akkut.
    A mostani motoromba beszámított robogó 3,5 éves volt, még teljesen jónak tűnt a gyári akku.
    Szerintem az a titka a hosszú akkumulátor élettartamnak, hogy lehetőleg mindig közel feltöltött állapotban legyen, lehetőleg fél alá soha ne merüljön.
    Régen, mikor MZ-t hajtottam, olyanokat szoktunk csinálni, hogy télen egy izzót (kisebbet) az akkura kötöttünk, lassan kisütöttük, persze nem teljesen, aztán feltöltöttük. Akkoriban azt mondták, ez jó.....Akkor elment egy szezont egy akku, szerencsés esetben kettőt. Persze, a 6v-os MZ 60 W-os dinamója nem arra volt tervezve, hogy egész nap világítással lesz a motor hajtva. 80-as évek elején nem kellett nappal világítás, ahogy segédmotorra sem sisak. Mikor bevezették a kötelező világítást, kevés volt a 6V-os dinamós rendszer.
    Szóval szerintem a hosszú akku élettartamnak a töltött állapoton kívül a másik titka, hogy jó legyen a jármű elektromos rendszere, jó legyen a feszültségszabályozó, meg töltsön eleget a generátor. Mai gépeknél ebben úgy hiszem, nincs hiba.
    Amúgy magam is kíváncsi leszek arra, a kínai Benelli/Keeway akkumulátor mennyit fog kibírni. Azt elárulom, egy szezont hiba nélkül teljesített, ennyit sem vártam. :D

Új hozzászólás Aktív témák