Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    addikt

    Na srácok, csak a tisztán látás kedvéért, nyilván már mind tudjátok, de imádok okoskodni:

    71/2020. (III. 27.) Korm. rendeleta kijárási korlátozásról
    3. § A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.
    4. § (1) A 3. § szerinti alapos indok: /és itt egy hosszú felsorolás/
    5. § Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén - lehetőség szerint a zöldterületeken - egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

    Lefordítom, mert nem biztos, hogy mindenki tanult jogot.
    3-4. § Motorozni (csak mert szeretünk) nem szabad. Pont. Nincs benne a felsorolásban. Az nem alapos indok, hogy motorozni "akarunk". Az 5. § sem mentesít, ugyanis a motorral közlekedünk, és nem sportolunk a közúton.
    Mit szabad?
    Motorral közlekedni a felsorolt célok eléréséhez szabad, mert a motorkerékpár egy jármű. Inkább ezzel menjetek a 4.§ szerinti dolgokat elintézni, mint tömegközlekedéssel, mert így ti nem fertőzhettek, ti nem fertőződhettek. Továbbá az 5.§ szerintit szabadidős és sport tevékenységek érdekében is mehettek. Értsd helyesen: felülsz a motorra, kimész vele a szabadba sétálni, másoktól távol. Vagy elmész a motoroddal valahova, ahol sportolsz - megintcsak másoktól távolságot tartva. Továbbá egy lehetőségetek van motorral sportolni: az arra kialakított, közúti forgalomtól elzárt, biztonságos helyen, pl. egy versenypályán. Versenypályákon sportolhatsz a motoroddal, és a versenypályára mehetsz a motoroddal (a KRESZ szabályainak megfelelően).

    Mi történik, ha a rendőr megállít, és nem lesz olyan jófej, mint eddig?
    9. § (1) A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabstv.) 1. § (1) bekezdésétől eltérően szabálysértést követ el, aki az e rendeletben meghatározott korlátozó intézkedést megszegi.
    (2) A Szabstv. 11. § (1) bekezdésétől eltérően az (1) bekezdés szerinti szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

    Magyarul, aki vét a kijárási korlátozás ellen, az szabálysértést követ el. Ez kb. olyan, mint aki átlépi a sebességkorlátozást, a különbség az, hogy itt a rendőrnek van mérlegelési joga. Ő dönt a helyszínen, hogy elenged, vagy megbüntet. Ha arcoskodik valaki, akkor nagyobb esély van az utóbbira.

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák