Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
T J
tag
Kész minigépek úgy tudom laptop alaplappal és hűtéssel vannak, az nem lesz halk.
Én most raktam egyet össze:
Proci: 5600g
Lap: Asrock fatality B450 mini itx
RAM: 2x8GB Crucial Ballistix 3200
SSD: Samsung 980 500 GB NVMe
Ház: Chieftec IX-03B-OP
Táp: 120W külső kocka, ... belső pico rész meg... nos ez még folyamatban.
De ha nem akarsz szenvedni a pico rész beszerzésével, akkor ugyanez a ház paneltáppal együtt is kapható, vagy a táp külön.
Gyári hűtő halk, de nem fér bele ebbe a házba. Vagy magasított oldallapot, vagy egy laposabb hűtőt kell nézni. Vagy nyitva hagyod a ház oldalát.
Ez 240e alatt/körül lesz valahol, és sokkal csendesebb mint egy laptop, vagy laptop hűtős csoda. -
Rick4
félisten
Ezeket egyszer kell összerakni, nem félévente, és ez nem lego, hanem inkább olyan dolog, mint amikor az ember autót rendel, az sem véletlen, hogy a gyártók nem levesznek egy készet a polcról, hanem ugyanezt a megoldást alkalmazzák, a komponensek, extrák, szín, és minden más is a vevő ízlése, vagy igényei szerint kerülnek bele, teljes elégedettséget generálva.
A dobozokból kivenni és összerakni egy ilyen gépet sokunknak inkább öröm, és egy óránál tovább biztosan nem tart, hiszen néhány passzoló komponensről van csak szó, ezzel szemben a gyárilag összerakott gépek sose lesznek olyanok, mint amilyennek te, én, vagy mások szeretnék, vagy ha meg is kapod külalakra- teljesítményre az elvártat, az csúnyán túl lesz árazva az összerakós megoldáshoz képest.49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
Archttila
veterán
némi 3d-s játék is belefér
Hogy micsoda???
Ezt par hete lottem a Resident 7-bol. Asrock Deskmini x300 w/ 5700g CPU, jatek 2560x1440 minden maxon kiveve talan ket opcio (SSAO meg vmi shadow cache ami nagyon kajalt) igy jatek kozben atlag 35 FPS siman megvan, de FHD-n meg tobb is.
Tudom ez egy amugy kivetelesen jol optimalizalt game de a lenyeg az, hogy FHD-n egy kis kompromisszummal siman hasznalhato az IGP(Arch linux nem Windows)
[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Rick4
félisten
válasz Archttila #55503 üzenetére
A deskmini x300 még nem is lenne rossz választás, de mivel nincs benne proci gyárilag, a kollégának meg derogál belenyúlni 5 perc erejéig, így ez ki van lőve.
Én a processzormagokat használom, 3D-s alkalmazás sincs fent, de tökéletesen elégedett vagyok azzal amit tud, pedig lassan egy éve használom.
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
őstag
Üdv!
Nem tudom, hogy jó helyen járok-e: ha nem irányítsatok át a megfelelő topikba.
Egyenlőre még csak a lehetőségeket mérem fel.Egy Mini-ITX "játékgépet" szeretnék építeni. Tudom: ez leginkább fából-vaskarika, de amit - elsődlegesen - futtatni akarok rajta, az a rendszer követelményei alapján egy vasalódeszkán is elfut.
Xbox SX-en játszok vele, de azt vettem észre - videók alapján -. hogy az ott eléggé korlátozott a PC-s változathoz képest. PC-m van, viszont azt nem akarom "összeszemetelni" játékkal. (Avagy azon a Windows-t nem szoktam/akarom havonta újratelepíteni játékok miatt. Az marad "munka gép".)Amit eddig kigondoltam indulásnak:
- AMD Ryzen 7 5700G processzor (Mindenképpen G-s processzor az integrált grafika miatt.)
- MPG B550I GAMING EDGE WIFI vagy MPG B550I GAMING EDGE MAX WIFI (Mi a kettő között az érdemi különbség? Első látásra nem jöttem rá. Alternatívákat szívesen fogadok: B550 chipset-es legyen, de wifi/RGB-s csicsa nem kell.)
- UMX1-PLUS Black ház (Szintén mik az alternatívák? Egyszerű, letisztult formákat szeretem. RGB/egyéb csicsa nem kell. ATX-es táp méretet támogasson. Nem szeretnék spec. - panel - tápot!)
- Seasonic (pl.: Prime GX) táp, amit ehhez megfelelő méretű, teljesítményű és teljesen moduláris
- minőségi dual RAM modul (még nem néztem ki)
- VGA kártya induláskor nem lesz. Később az áraktól/változó igényektől függően lehet, max. az aktuális közepes teljesítményű szériáig. (Figyelve arra, hogy a kiválasztott házba beférjen.)
- A legfontosabb szempontot a végére hagytam: a gép halk legyen! Ha kell, akkor ehhez lejjebb adok a teljesítményből, hangszigetelt házat/Noctua cooler(ek)et veszek. Viszont a kinézett háztól nagyságrendekkel nagyobbat nem szeretnék. Akkor már a jelenlegi kép méret környékén járnánk!Szívesen fogadom az észrevételeket, egyéb javaslatokat/alternatívákat.
-
félisten
Az általad kinézett ház nagyon mutatós, minőségi darab, de a szellőzése nem a legjobb.
Ha a későbbi fejlesztések során nem akarsz kompromisszumot kötni, illetve kell a jobb hűtés, akkor CM NR200P-t vennék, vagy Jonsbo-tól A4, V10, ill. az érkező T8 Plus.Tápból érdemes SFX méretszabványút venned, lehetőleg moduláris kivitelben, félpasszív hűtéssel: TT Toughpower SFX 550W Gold, COOLERMASTER V550 SFX Gold, CORSAIR SF600 Gold, SEASONIC Focus SGX 500W, stb.
[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
sasNAXO
aktív tag
Itt a memóriához mondanám, hogy a Ryzen 5xxxG prociknál elméletileg ha csak a grafikus részt nézzük, fontosabb a magas frekvencia, mint az időzítés. Nekem most lett 4400MHz-es memóriám, teszteltem, valóban így néz ki, de nem hatalmas számokról beszélünk, lásd pl. youtube videó a témáról.
A táphoz pedig azt javasolnám, hogy olyan helyről vedd ahova könnyű visszavinni ha ciripel. Volt egy néma Corsair SF450-em, majd vettem egy SF750-et amit vittem is vissza és most a második SF750-em se teljesen néma, de asztal alól már nem hallom.
Végül pedig az NR200-ba, ha a szellőző oldallappal használod, kényelmesen elvan egy Noctua NH-C14S, ami alapjáraton és bizonyos teljesítményig nagyon néma.Eladó cuccok: AXP90-X47, Sangoma A108E
-
őstag
válasz sasNAXO #55514 üzenetére
Még csak az "induló készletet" rendeltem meg: ház, táp, proci hűtő.
Táp: Seasonic Focus SGX SFX 500W
Proci hűtő: Noctua NH-U9S (szeretem a Noctua termékeit, hiába drágák)A többit legkorábban köv. fizetéskor jövő hónap elején. De simán lehet, hogy még egy azutáni hónapra is átcsúszik a vége.
-
sasNAXO
aktív tag
A tápról nem tudok nyilatkozni (Seasonic jó szokott lenni mondjuk), csak azt látom hogy SFX-L, asszem az okozhat meglepit ha felülre is kell venti - majd valaki kijavít ha tévedek, de mintha SFX-L táp esetén nem mehetne 25mm-es venti fentre az NR200-ba.
Az U9S jó, nekem a "féltestvére", a D9L volt, az talán hangyányit gyengébb, de az is szép csendben végezte a dolgát. (Megértem miért szereted őket... )Eladó cuccok: AXP90-X47, Sangoma A108E
-
őstag
válasz sasNAXO #55517 üzenetére
Mindenképpen akarok a házba alulra és felülre is 2-2 db 120 cm-es ventit, de még nem választottam ki a Noctua termékei közül a konkrét típust!
Ugyebár ha van folyamatos légmozgás a házon belül, akkor a többi ventilátor is halk marad(hat), mert nem kell maxon üzemelniük.[ Szerkesztve ]
-
sasNAXO
aktív tag
Mondok egy nem szokványosat, aztán vagy tetszik vagy nem.
Szóval ha jól értem először nem lesz videokártya a gépben. Talán elég lenne egy 120-ast az alaplap alá rakni, egyet az alaplap fölé, és az U9S-t pedig függőleges irányba állítani, tehát hogy felfelé fújja ki a levegőt.
Ezt ha lesz később videokártyád valszeg át kell majd rendezni, mondjuk nem tudom az U9S ventije mennyire lesz majd közel a videokártyához így függőlegesen - itt egy D9L példának hogy mire gondolok, ennek ugye középen van a ventije, nem alul...
Noctuából szerintem a legjobb 120-as az A12x25 PWM csak éppen messze nem költséghatékony; olcsónak, nem Noctának, de nagyon jónak az Arctic P12 PWM-et szokták ajánlani; és van amúgy ventis topik, mondjuk ott az ajánlott ventik között szerintem elvből nincs Noctua.Eladó cuccok: AXP90-X47, Sangoma A108E
-
Horvi
őstag
válasz Crabface #55519 üzenetére
Pontosan. Ha SFX-L tápot használsz és az SFX-L slotba rakod akkor felette csak egy slim venti fér el(P12 van nekem bent). Vagy nyomtatsz/esztergáltatsz 4 rögzítő pint vagy megoldod gyorskötözővel a rögzítést.
A "B" terv pedig az, hogy az SFX-L tápot berakod az SFX slotba, akkor elfér felette a sima venti viszont a tápon alul a csatlakozóknak szűk lesz a hely és nem tudsz normális méretű VGA-t berakni a gépbe abban az esetben ha a VGA alulra kerül.
Viszont ez nem probléma abban az esetben ha a VGA az oldallapra párhuzamosan kerül beszerelésre a riser kábellel. Ennek az építésnek pedig az a hátránya, hogy nem tudsz toronyhűtőt használni.
Ezeket már végigszívtamsasNAXO Az a seasonic táp jó vétel csak ez a gond vele, hogy SFX-L méret valójában. Az SGX(2021) lenne a rendes SFX méret viszont ahogy láttam itthon sehol nem kapni. Opció lehet még valódi SFX méretben a népszerű Corsair SF600 mondjuk.
[ Szerkesztve ]
Hello darkness, my old friend...
-
Francia91
veterán
válasz sasNAXO #55523 üzenetére
Vannak jó teljesítményű, normális minőségű SFX tápok, nem kell az SFX-L szerintem
Pl ez. Normális teljesítmény és minőség mellett belefér a sima SFX méretbe. Én is ezt veszem az NR200P-be"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
sasNAXO
aktív tag
válasz Francia91 #55524 üzenetére
Nekem eredetileg egy apróról lőtt használt Corsair SF450 volt a gépben, majd gépfejlesztéskor gondoltam ne járjon maxon, vettem SF750-et helyette.
Na ott az első nagyon ciripelt, a mostani már csak nagyon halkan ciripel. Mondjuk normál méretűSeasonic-kal javítom magam:FSP Aurummal (ráadásul egy méregdrága passzívval) is jártam úgy hogy ciripelt, szóval ez nem feltétlenül mérvadó.[ Szerkesztve ]
Eladó cuccok: AXP90-X47, Sangoma A108E
-
félisten
A többieknek igazuk van abban, hogy jobban járnál egy SFX táppal.
Ha ablakos házat tervezel, és esetleg fekete-fehér a színösszeállítás, akkor az Arctic P-szériás ventikre is vess egy pillantást szvsz.ITX rendszer esetében nem érdemes kapkodni, itt jobban meg kell tervezned egy gépet.
[ Szerkesztve ]
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
sasNAXO
aktív tag
válasz AxBattler #55526 üzenetére
Egy Noctua A12x25 árából jelenleg kijön egy Arctic P12 value pack (5 db).
Írom ezt úgy, hogy csak Noctua van a gépemben.Eladó cuccok: AXP90-X47, Sangoma A108E
-
őstag
válasz AxBattler #55526 üzenetére
Nem tervezek ablakos házat: a gépet használni akarom, nem nézegetni!
Az Seasonic Focus SGX SFX 500W tápot pont azért választottam, mert abban 120 mm-es ventilátor van - a mérete miatt -, még az FOCUS-SGX-550-2021-ban csak 92 mm-es. (Azon kívül, hogy most nem is kapni...)
Nagyobb venti -> alacsonyabb fordulat -> halkabb működésMi a helyzet az Noctua NF-A12x15 ventivel? A specifikáció szerint az csak 15 mm vastag,
Ill. 1-2 hete kellett vennem egy új tápot egy meghibásodott helyett: az Seasonic PRIME-GX-650 lett. Eddig bevált: halk!
Ez az első ITX-es gépem. Egy-két feleslegesen vett cooler árától nem fogok éhen halni. -
sasNAXO
aktív tag
Felülre nincs gyári 15mm-es rögzítő. De lehet pl. 3D nyomtat(tat)ni hozzá.
Szerk.: Nekem is az van fent, most csak a CPU hűtő felett, jó venti.Igazából létezik ATX táp fogadó adapter is az NR200-hoz, csak akkor asszem bentről szívja az ATX táp a levegőt. Mintha a Cooler Master Store-ból lehetne is rendelni. Meg is van.
Én maradnék az SFX vonalon, az szépen hátulról szívja magába a levegőt.[ Szerkesztve ]
-
sasNAXO
aktív tag
Amint megérkezik a házad, megtudod.
Szerk.: Addig is itt egy videó.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Nagyobb venti -> alacsonyabb fordulat -> halkabb működés
Ez igaz, de ezek mind félpasszívak, azaz általános használatnál némák, terhelés alatt meg amúgy sem ezzel fogsz foglalkozni."Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
Horvi
őstag
Elég hülyén fog kinézni egyébként, de azért majd kérünk róla képet
Ha már ennyire pörög a topik akkor egy kérdésem lenne nekem is. Ha esetleg úgy döntenék, hogy az NR200P-t lecserélném egy kisebb házra, ilyen 10 liter környékire, akkor mik a szóba jöhető opciók? Esetleg valakinek van tapasztalata? Köszi!
[ Szerkesztve ]
Hello darkness, my old friend...
-
félisten
válasz Grave_444 #55537 üzenetére
Ne add fel, Newegg-en már $85,-re lement az ára, szerintem CaseKing.de-en is hasonló áron lesz majd kapható.
Egyébként tényleg f@xa cucc.[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest