Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz Micsurin #61527 üzenetére

    Azért emlékeztél többre, mert ez a 130 nap ez nem az SSD kora, hanem a nem energiatakarékos üzemideje, azaz mikor be volt kapcsolva a gép ÉS az SSD nem ment le energiatakarékos (DIPM) módba.

    Átlag felhasználásnál az a helyzet, hogy pl. egy 1 éve a gépbe szerelt SSD-n, ami a nap 8-12 órájában bekapcsolt gépben megy, a SMART kb. 91 napnyi üzemidőt regisztrál csak, ez a jellemző átlag. Ez nem azt jelenti, hogy 91 nap alatt jött össze az X giga írás, hanem 365 nap alatt, a többi időben vagy a gép nem volt bekapcsolva, vagy be volt, de az SSD vezérlője altatta az SSD-t, és ez sem számít bele a tényleges üzemidőbe.

    De tegyük fel, hogy nálad az SSD tényleg 130 napja lett beszerelve a gépbe, és a gép nem volt azóta kikapcsolva, és valami olyan intenzív folyamat megy róla, ami folyamatosan pörgeti az SSD-t, nem engedi elaludni. Ilyenkor is, ezzel az átlagírási ütemmel még ~7,5 évig tart, mire eléred a gyártói garanciáls limitet, de addigra már úgyse lesz egyébként sem jótállás az SSD-re, mert lejár a rá adott 1-3 év, meg addigra egy 120 gigás SSD olyan elavultnak meg kicsinek fog számítani, hogy semmit nem fog érni, addigra már kb. azonos árban 500-1000 gigás SSD-ket tudsz majd venni.

    De ha ki volt kapcsolva a géped néha, meg az SSD is aludt a bekapcsolt gépüzemidő felében, akkor ezzel az írásütemmel még kb. 21 év, mire eléred a garanciális íráslimitet. Addigra szerinted mekkora tragédia lesz, hogy nevetségesen kicsi, addigra teljesen elavult SSD tönkremegy? Érdekelni fog bárkit is?

    Ez a 120 gigás BX500 fél-egy éve még kb. 7000 Ft körül ment. Ha tönkremegy 7,5 év múlva, akkor napi 2 forint 55 fillérbe kerül fajlagosan, ha 21 év múlva megy tönkre, akkor napi 91 fillérbe. Összehasonlításképp egy kávéautomatás kávé 60-100 Ft, egy guriga WC papír 30-80 Ft.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák