Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz solfilo #74899 üzenetére
persze de teljesen felesleges r3 1300x-re pénzt kiadni ,akkor inkább egy r3 1200 vagy egy r3 1400 erre írtam, az i7 2600as sem rossz, de az nem nagyon fejleszthető(max i7 3770re) de figyelembe véve hogy 65-67ért már van újonnan r5 1600 ami 6/12es én már 4.gennél régebbi i7-esbe nem fektetnék, inkább várnék 32 hónapot s akk egy r5 1600 mehet, s 2-3 évre minimum le van tudva a dolog, ha meg akarok fejleszteni, mehet bele majd akár később egy 8/16-os vagy ha lesz addigra, akkor 10/20 vagy 12/24es
Gépelés nem az erősségemasdsdk
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz Hannibhál #74908 üzenetére
tunnerolni amúgy se lehet nagyon, ahol a 3.2GHz keves ott a 3.8GHz se fogja megvaltani a vilagot
de valoban, az R5-1400 jobb lehet, az R3-1300X-nel
en eleve nem szamolok tuninggal sosem, mert az vagy van, vagy nincs, meg instabilitást okoz, az meg egy video kovertnel lehet nem hiányzik, hogy belefagyjon a gep a muveletbetöbb drón kell ;P
-
Knobber
aktív tag
válasz Hannibhál #74906 üzenetére
Csábító az R5 1500X is, amihez már AMD Wraith Spire cooler jár és 50 környékén már adogatják. Elvileg 4Ghz-ig minden további nélkül stock cooler-el is fel lehet csípni.
Csak ez egy i7-2600k-hoz képest (ami 34k mondjuk, igaz hűtő nélkül) plusz 16 ezer, és lehet venni új RAM-okat is.Youtube: Knobber
-
joysefke
veterán
válasz Knobber #74910 üzenetére
Ezért érdemes szerintem legalább R5-1600-at vagy 1600x-et venni:
-Az 1500x-hez képest az 1600-as már nem olyan nagy a felár.
-Az 1500x turbó órajeleit az 1600-as a saját hűtőjével gyakorlatilag biztosan eléri, mind a hat magon
- +50% mag/szál az 1500x-hez képest.-Ha valaki egy gyorsabb i5-ről, vagy Sandy-től kezdődően bármelyik 4/8-as i7-ről jön, akkor ezekhez képest az első komoly ugrás a 6/12-es RyZEN. Tehát ha valaki már rászánja a pénzt, akkor még érdemes a procira rákölteni azt a tizenpár-ezret az 1500x fölött, hogy meglegyen az elvárt sebességbeli ugrás.
-Nem tudjuk mit hoz a jövő, de az már most látszik, hogy a 4c/8t felépítés hamarosan mainstream lesz:
az új i3-ak 4/4, az i5-ök 6/6-ösak lesznek. Ezek mellett egy 6/12-es proci sokkal tovább fog a felső középosztályba tartozni (és elfogadható teljesítményt nyújtani) mint egy 4/8-as ugyanabból a családból.ezért én azt mondom, ha valaki egy gyors i5-öt akar RyZEN-re váltani, akkor a 6/12 a legkisebb aminek értelme van. Nyilván a 4/8-as R5 1500x is jobb mint bármelyik szorzózáras i5, de ha már megvan az i5, akkor szerintem azért a pénzért amibe egy platformcsere kerül, már érdemes nagyobbat lépni. Én sosem cseréltem 10-20-30% teljesítményelőnyökért. ez az én meglátásom
[ Szerkesztve ]
-
TRobi86
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy új procit, gondoltam megkérdezem ti mit ajánlanátok. Mindenképp Intelt szeretnék (nem szeretem az ismeretlen dolgokat), és egy Geforce 1060 mellé kéne. Hirtelen az i5-7600-at néztem ki. Mit gondoltok róla? Van esetleg jobb választás?
-
-
gyenesmartin
őstag
A8 9600 processzorról mik a vélemények?
Proci teljesítményben hozza egy G4560-as szintjét (Ha fel van tuningolva 3.5GHz-re), gpu részben meg gondolom erősebb.
Valamint ugyanebben az alaplapba később lehetne tenni nagyobb ryzeneket. -
margithid
veterán
válasz gyenesmartin #74919 üzenetére
Szerintem ilyet nem érdemes venni, gyenge proci, nem zen magok vannak benne és annyira nem is olcsó. (20k)
-
palfitom
félisten
A Ryzen alapú APU-kra kíváncsi vagyok, de ezek a régebbiek nem "nagy eresztések"
Ha tutira nem lesz mellette VGA, s elsősorban nem játékra kell, akkor esetleg, de egyébként nem ajánlott kategória.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
veterán
IGP-ben jobb, proci rész meg modulos, szóval nem acélos, 3,5 GHz-en sem. Valamicskét javítottak az egyszálas teljesítményen a Carrizohoz képest az agresszívebb turbóval, de csodát nem lehetett tenni velük. Akkor venném csak, ha IGP-t játékra használnád, vagy ha később mindenképp lesz Ryzen upgrade.
solfilo
-
Jinxb1rd
addikt
Jó hogy rábeszéltetek a 3000 Mhz-es ddr4 ramra, mert sehogy sem tudom rávenni, hogy 2100-nál többel ketyegjen. Úgyhogy köszönöm szépen a tanácsokat, nagyon jók voltak.
We are only Stardust...
-
joysefke
veterán
válasz Jinxb1rd #74923 üzenetére
Szívesen, nem probléma
sorrendben:
-(1) BIOS alapbeállításokat visszatölteni és menteni
-(2) Gép újraindítás
-(3) BIOS frissítés (BIOS utilitiből vagy Windowsból, ki hogy szereti)
-(4) XMP profilból betöltöd az értékeket
-(5) Ha a "4"-es nem sikerült, akkor kézzel állítod be az órajelet és az időzítést.Itt segítenek, ha elakadsz:
https://prohardver.hu/tema/amd_ryzen_7_5_3_1_x_summit_ridge_am4/friss.html -
Ferdzsoo
addikt
válasz Jinxb1rd #74923 üzenetére
Amúgy viccet félretéve, én is ezért vettem csak 2400mhz-es ramokat, mert a ramos topikban is lebeszéltek róla hogy nem lesz semmilyen érezhető különbség benchmarkokon kívül (1440p-ben játszok amúgy is, ott szinte semmi különbség nincs a két ram között), és jelenleg 22k-val kérnek el többet egy normális 3200-as ramért. Ami elég sok pénz. Ahelyett a 22k helyett inkább megvettem az erősebb procit, amit viszont biztosan meg fogok érezni mindenhol. Mert ez pontosan az az árkülönbség.
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
palfitom
félisten
válasz Ferdzsoo #74926 üzenetére
Nem mindegy milyen prociról van szó!
Intelnél nem annyira számít, viszont a Ryzennél jelentős gyorsulást hoz a magasabb órajelű ram.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Ferdzsoo
addikt
válasz palfitom #74927 üzenetére
Ryzen-ről van szó. És 22k felár tizedannyi gyorsulást nem hoz, mint a pl. az 1600x helyett veszel 1700-at.
És ott még 22k különbség sincs.
De ha megnézed a youtube videókat a ryzeneket tesztelik különböző ramsebességekkel játékok alatt, 2-3% különbség van sebességben a 2133 és a 3200-as között, 1080p-ben. 1440p-ben SEMMI különbség nincsen.
Viszonylag keveset videókonvertálok és a többi, de az tutti hogy azt jobban megérzi az ember ha azért a 22k felárért vesz eggyel erősebb procit mintha 3200-as ramra költi a pénzét..."It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
joysefke
veterán
válasz Ferdzsoo #74928 üzenetére
De ha megnézed a youtube videókat a ryzeneket tesztelik különböző ramsebességekkel játékok alatt, 2-3% különbség van sebességben a 2133 és a 3200-as között,
ezt ne terjeszd, mert nem így van: min FPS-ben elég szépen hoz a gyorsabb RAM. Az 1700-as pedig a játékok többségében konkrétan lassabb mint az 1600x.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz hobizoli #74930 üzenetére
Nézd meg a flare x ram árát. A 16gb os kitben a 2400 as és a 3200 as között 21k a difi. Azért számolok ezzel mert minden más ram ami nem flair x az lottó.
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."
-
gyenesmartin
őstag
válasz solfilo #74922 üzenetére
Csak innen gondoltam.
Illetve még néhány tesztet megnézve azt láttam, hogy proci erőben olyan, mint egy g4560 (ha 3.1-ről fel van húzva 3.7-re (4.1-ig mehet gond nélkül)). Gpu-ban pedig a duplája. Fogyasztása sem annyira vészes (65W TDP), valamint most olcsóbb is, mint a G4560. -
veterán
válasz gyenesmartin #74933 üzenetére
Tényleg meglepően jól megy az Athlon X4 950.
Jó lenne egy átfogó, nevesebb teszt Bristolról.Ha veszel egyet, leírhatnád a tapasztalatokat a Bristol topikba.
solfilo
-
agymenő
tag
Sziasztok!
Ma mennyire érné meg váltani a jelenlegi rendszerem g4560ra. Ritkán játszom de mindig a legújabbakkal.
AMD Ryzen R5 3600/LC Power 120/ MSI B450-A Pro Max/2x 8Gb Kingston Hyper X 3000MHz/Palit RTX 3060Ti 8Gb Dual/240 SSD Kingstone/1Tb Toshiba HDD/FSP Hyper K Pro 700W/ Rampage CARISMA MESH ATX/24" 1080p freesync LG
-
agymenő
tag
válasz solfilo #74936 üzenetére
Igen azok időtállóbbak lennének de jóval több. Ryzennél a DDR4 eléggé megdobja az árat. Figyelembe véve a játékra fordított időt azért nem szeretnék sokat költeni de piszkálja azért a fantáziám
AMD Ryzen R5 3600/LC Power 120/ MSI B450-A Pro Max/2x 8Gb Kingston Hyper X 3000MHz/Palit RTX 3060Ti 8Gb Dual/240 SSD Kingstone/1Tb Toshiba HDD/FSP Hyper K Pro 700W/ Rampage CARISMA MESH ATX/24" 1080p freesync LG
-
veterán
válasz agymenő #74937 üzenetére
Nagyjából kiegyensúlyozott a konfig, én várnék akkor a vásárlással. Előbb utóbb a DDR4 árak is lejjebb mennek. Egyébként a G4560-hoz is DDR4 kell, nem csak Ryzenhez.
Pont feljebb linkeltek egy jó videót, ahol Athlon X4 950 van G4560-al szemben, egész vállalható az is olcsón.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
-
Jinxb1rd
addikt
Bocsánat amit írtam, csak már fáradt voltam. Igazából nekem úgy tűnik, hogy inkább az alaplap szoftvere nincs normálisan megcsinálva, az első bios, amit bugosan látok működni.
Manuális beállítást sok helyen olvastam, azt még megpróbálom, de szerintem konkrétan a 3000-et nem viseli el a lap. Az a baj, hogy utánaolvasgattam, de a ram tuningja számonra írtó bonyolult. rosszul állítom be a ramokat, az még galyra tudja tenni a rendszert?
We are only Stardust...
-
joysefke
veterán
válasz Jinxb1rd #74942 üzenetére
Bocsánat amit írtam, csak már fáradt voltam. Igazából nekem úgy tűnik, hogy inkább az alaplap szoftvere nincs normálisan megcsinálva, az első bios, amit bugosan látok működni.
Np. Az első amit meg kell csinálni (minden újonnan összerakott gépnél), hogy frissíted az alaplap BIOS-át. A "hogyan"-t följebb leírtam. Nagyon egyszerű művelet, persze el lehet rontani ezt is, de én nem félnék ettől.
Manuális beállítást sok helyen olvastam, azt még megpróbálom, de szerintem konkrétan a 3000-et nem viseli el a lap. Az a baj, hogy utánaolvasgattam, de a ram tuningja számonra írtó bonyolult. rosszul állítom be a ramokat, az még galyra tudja tenni a rendszert?
Nem tekertem vissza, de ha jól emlékszem, nem éppen a kategória tetejéből választottál lapot.
Ha úgy érzed, hogy BIOS-frissítés után is szar a lap (BIOS frissítést mindenképpen meg kell csinálni), akkor azt mondom -ha webes vásárlás volt- élj az elállási jogoddal küld/vidd vissza és cseréld ki egy olyan típusra ami a kifejezetten ajánlottak között van. De mondom, BIOS frissítés az első.
Nem, sem proci sem memória tuninggal nem tudsz kárt tenni a rendszerben, ameddig nem emelsz (mértéktelenül) feszültséget. A tuningnak egyébként nem előfeltétele a feszültségemelés, a memóriatuningnak meg főleg nem. Szóval ne félj, nem tudod könnyen elrontani.
Ami megtörténhet az az, hogy nem indul a gép, csippan egyet-kettőt, majd az alaplap visszaállítja magától a default nagyon gyenge memória beállításokat. Ez normális, itt inkább az van, hogy az embernek nincs kedve, ideje manuálisan keresni legjobb beállítást.
Manuális memóriabeállításnál úgy néz ki a dolog, hogy egyre nagyobb órajelre rakod a memóriát, addig amíg még stabil (amikor nem stabil akkor újraindul, vagy nem indul el a megadott beállítással), ezután elkezdesz játszani az időzítésekkel, csökkentve azokat. Az időzítések finomhangolása erősen opcionális, sok időbe kerül, és kevesebbet hoz, mint a memória-órajelemelés.
Ha érzel magadban ehhez kedvet erőt, akkor az általam följebb belinkelt RyZEN topikban fognak segíteni.
Ha BIOS-frissítés után sem működik az automatikus XMP-memoriakonfig, és nincs kedved, erőd manuálisan babrálni, akkor vagy az alaplapot, vagy a memóriát cseréld az elállási jogodra alapozva és helyette vásárolj egy olyat, ahol már előre biztosan tudod, hogy az adott alaplap és memória együtt tud működni.
UI:
A minimum memóriabeállítás, amivel meg szabad elégedni, az a 2400MHz, de még inkább 2666Mhz. A Te 2100MHz-ed, az ultragáz, abba szerintem nem szabad belenyugodni...
[ Szerkesztve ]
-
Jinxb1rd
addikt
válasz joysefke #74945 üzenetére
Nos, megpróbálkoztam manuális állítgatással és voltak eredmények.
Ha a processzort nem tuningolom 3.9-re, hanem hagyom alapértékeken, akkor a ramok hajlandóak menni magasabb órajelen is (2400-2600-2800). Viszont amint tuningolom, azt csinálja, hogy restart esetén elhasal, nem tölt be a bios se, max a 6-7. próbálkozásra. Mivel egy erősebb proci jobb, mint egy erősebb memória, így szerintem egyelőre hagyom a ramokat így, aztán hátha jön egy bios update, ami javít majd rajta.
We are only Stardust...
-
mcmike
őstag
Sziasztok,
Van egy elég jól húzható I7-2600k procim @4.4GHz aminek gondolkodom a cseréjén, de nem vagyok biztos benne hogy egyáltalán érdemes-e. Szinte csak játékra használom egy GTX970 alá. 3770k legyen a következő lépés, vagy inkább várjak egy kicsit és teljes platform csere? Részletes konfig adataimnál.
Előre is köszi a válaszokat.
LIDL Richard featuring Billy Auchan...
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Videoteszt Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel