Hirdetés
- PlayStation 5
- Minden, ami Unreal Engine
- Steam topic
- Call of Duty: Black Ops 6
- Wuthering Waves
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- Látványos előzetesen a Secret Level sorozat
-
GAMEPOD.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
hokuszpk
nagyúr
válasz csabiy #101804 üzenetére
sajna Intelben ennyire nemvagyok otthon, elsokorben ha esetleg a regi konfigból van/marad ddr4 ramod, akkor költség oldalról megfontolando ddr4 supportos lapot nezni a proci alá, mert a 12/13 gen ddr4 és ddr5 támogatással is bír.
elvileg a 12400 nem igényli a csúcslapokat ; nem "K", tehát a tuning kizárva ; azazvagyisna elégnek kellene lennie egy mezei B660 lapnak ; de talán erretéved valaki, aki jobban ismeri az Inteles alaplapfelhozatalt.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Puro
aktív tag
Sziasztok.
CPU-t keresek egy olyan konfigba, ami routerként lesz használva pfsense vagy opnsense futtat, a bejövő wan 2db gigabites kapcsolat, ezt kellene natolnia lanra wan aggregationnal teljes sebességgel, kifelé 2,5gig lan lesz. Integrált VGA legyen benne meg bírja a témát kb. ennyi az elvárás, használt piac is szóba jöhet. -
blp85
aktív tag
Sziasztok!
Érdeklődésképpen szeretném kérdezni, hogy az alábbi konfighoz milyen processzort ajánlanátok:
- Alaplap: ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II
- Videókártya SAPPHIRE PULSE Radeon RX 6700 XT 12G DDR6 (11306-09-20G)
- Memória Patriot Viper Steel 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16 (2 kit, 2x8GB, PC4-25600, 16-18-18-36 CL, feszültség 1.35 V, passzív hűtés)
- Monitor: ASUS TUF VG249Q Gaming monitor, 23.8”, IPS, Full HD, 1 ms, 144Hz, FreeSync, HDMI, D-Sub, DP
- Tápegység: FSP Hydro GSM Lite PRO ATX desktop tápegység 750W 80+ Gold BOX HYDRO GSM LITE PRO 750
- Processzor hűtő: ARCTIC Freezer 34 eSports DUO Red
Jelenlegi processzor: AMD Ryzen 5 3500X (6 mag, 6 szálas)A kérdésem az lenne, hogy melyik lenne nagyjából az a processzor, ami a videókártyával normálisan működne, illetve amelyiket az alaplap is elbírná?
Költségvetésem még nincs, ahogy látom az 5600X-ek olyan 60 ezer környékén mozognak.
A válaszokat köszönöm!Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
-
Yodamest
veterán
válasz Yodamest #101809 üzenetére
Hmmm azért ideszúrnék még egy olyat, amit úgy látszik nem szeretnek a tesztekben megemlíteni, én is csak most véletlenül futottam bele. Mégpedig azt hogy iszonyatosan melegednek ezek az új procik.... nem tudom kék fronton mi a helyzet, de a 7600X és 7700X-et állítólag 360-as AIO-val sem lehet 90 alatt tartani full terhelésen. Azért ez nem túl bíztató....
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Yodamest #101811 üzenetére
nem lesz baja a 90 foktol ; a boost mukodesebol adodik ; roviden : ha nem fut bele semmilyen mas limitbe, akkor csak a homersekletlimitnel azaz a gyarilag megadott 90 foknal fog elkezdeni visszavenni. A jobb hutesnek annyi hatasa van, hogy vagy magasabb frekire megy, vagy tovabb tartja ki a boost orajelet. ( mondhatni a _jó_ példányok mennek 90 fokig, a gyengebbek meg nem, mert előbb futnak bele más limitációba. )
Ez ilyen, haborogni, kuzdeni ellene felesleges ; vagy elfogadod, vagy ott az Intel.Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
VirsLee
Topikgazda
Sajnos az AMD is átvette az Intel mentalitását ès ki akarja sajtolni az utolsó megahertzet is a prociból. Szerencsére ha értesz hozzá, akkor be tudod lőni egy baráti szintre. Amúgy a gyárival ilyet tud egy 7700.
Next we have the 7700 with the Wraith Prism, which is a far more impressive cooler and the results here are far better than what we saw with the 7600/Stealth combo. With the Prism the 7700 peaked at 79c, which is well below the 95c TjMAX. That's a great result given the 360mm AIO saw a peak temperature of 73c.
A régi hűvös procik már nincsenek itt. 5nm-en a hőt is nagyon kicsi felületen tudja leadni, plusz amúgy 97 fokon sincs throttling. Szóval ez a gányolás marad szerintem velünk -
palfitom
félisten
Ez így nem korrekt! Egy 10-15 ezer Ft-os léghűtővel is hasonlóak a hőfokok, hiszen itt a kis hő-átadó felület miatt vannak ilyen magas hőfokok. A 360-as AIO vize teljesen hűvös, nem tudja átvenni és elvezetni a hőt.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Yodamest
veterán
válasz palfitom #101814 üzenetére
Hmmm igen ez érdekes most így, guru3d-n írták, hogy "mandatory" a gigantikus AIO ezekhez a procikhoz, én már nem tudom mit higgyek....
Most ez is olyan dolog, mint a VRAM-ok a 3080-as kártyákon, hogy van akit zavar a kicentizett hőmérséklet és van akit nem. A TUF 3080-on is 105 fokig megy fel a vram hőmérséklete és annyi is a megengedett, én már úgy vagyok ezekkel, hogy persze nem fog ettől tönkremenni, persze ha kell visszavesz, de nem szeretem ezt a kicentizést... pláne mert pl. nálunk nyáron 30-32 fok is szokott lenni a szobában.
-
palfitom
félisten
válasz Yodamest #101815 üzenetére
Inkább azt javaslom, hogy a topikokban (főleg ON-ként) a saját tapasztalataidat oszd meg, olvasni ezt-azt mindenki tud...
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
CendysGold
újonc
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy milyen processzort ajánlanátok CAD modellezéshez (Solidworks,Creo), valamint szimulációkhoz (Ansys,SW simulations)?
Otthoni gépbe kerülne bele, így nem kifejezetten csak ez a felhasználás jönne szóba, de ez lenne a mérvadó. -
VirsLee
Topikgazda
válasz CendysGold #101819 üzenetére
Akkor talán első körben válaszold meg az összefoglaló kérdéseit.
-
CendysGold
újonc
Bocsánat, figyelmetlen voltam. Ez esetben pótolnám az elmaradásomat.
1) elsődlegesen munkára használnám (Solidworks, Creo, Ansys), ritkán játék
2) teljesen új gépet raknék össze, monitor 4k 60Hz, videókártya még nincs
3) processzor + alaplap olyan 300k, de indokolt esetben lehet több vagy kevesebb is
4) ragaszkodnék az újhoz
5) ha nyerek vele annyit akkor igen, de nem létszükséglet -
kolopele
nagyúr
válasz VirsLee #101813 üzenetére
Marad bizony. Lényegében ma az már normálisnak számít, ha egy stressz teszt alatt 90 fok alatt marad egy komolyabb proci, akár Intel, akár AMD. Jó lap legyen alattuk erős VRM - mel, és akkor elmarad a throttling is, vagy hagyni kell a PL1 - et Intel esetében ott ahol eleve van a gyártó ajánlása szerint (vagy egy kicsit feljebb állítani, ill. egyformán beállítani a PL2 - vel együtt mondjuk 125W - ra), játékokhoz untig elég. Nem véletlen 100 fok a TjMax érték is.
Persze lehet játszadozni a fesszel is, de ezt szerintem kevés vásárló vállalja be, sőt a legtöbben bele sem mernek nyúlni a biosba, ami talán szerencsésebb is annak, aki abszolút nem ért hozzá. Játékok esetében a gyári beállítás az esetek 99% - ában teljesen megfelelő, kivéve ha az ember az utolsó fps - t is ki akarja csavarni, mert mondjuk 240 helyett "csak" 230 van[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
Topikgazda
válasz CendysGold #101821 üzenetére
AMD vonalon 7900X, intel oldalról 13700kf fér bele a keretedbe. Mindkettőhöz érdemes venni egy komolyabb hűtőt. Teljesítményben és árban sincs érdemi különbség, ami érdekes, hogy összes magon terhelve az AMD úgy 90W-tal eszik kevesebbet. Továbbá Intel 1700 esetén már nem érkezik új processzor, AM5 esetén pedig két évig még jönnek fejlesztések ebbe a foglalatba. Így hosszabb távra AMD jobb választásnak tűnik.
Érdemes DDR5-ös lapot venned Intel esetén, AM5-ből nincs is más. -
VirsLee
Topikgazda
válasz CendysGold #101824 üzenetére
Ez inkább felhasználás függő valamennyire, plusz a személyes preferenciád is számít.
- ablakos házba lesz?
- elfér a házban egy 360/420mm-es radi?
- stabilan, hosszú ideig >15-20 perc terheled minden szálon a procit?
- zavar a pumpa hangja?
- melyik procit választod?
- esetleg gyakran mozgatod a gépet?
- csendes gépet szeretnél?
- gpu dolgozni fog mellette szintén? -
CendysGold
újonc
válasz VirsLee #101825 üzenetére
-A ház biztosan albakos lesz és valószínűleg Phanteks, bár az áraikat elnézve lehet más lesz.
-Radiátorból 360 biztosan el fog férni mert arra figyelni fogok.
-Néha szoktak 12 vagy több órás szimulációk futni és olyankor azért terhelem
-Sosem volt még vízhűtésem, így nem tudom milyen a hangja.
-A procit még nem tudom, mivel az Intel ötletem sincs milyen magokat használna szimuláció alatt. Mert ha csak a 8 P magot akkor nem kérdés hogy az AMD-t választom. Ha meg mindet, az is felvet kérdéseket, hogy az eltérő magok eltérő számítási sebességgel mennyire hátráltatnák egymást.
-Néha szoktam mozgatni
-Nem lenne hátrány ha tudnék mellette aludni
-Gpu nem valószínű, hogy fog nagyon dolgozni és az sem valószínű hogy túl nagy lenne. Inkább a vram mennyisége fontos nekem, így a 3060 12gb valószínűleg a befutó. Fentebb mennem meg annyi pénzért nem annyira éri meg, mert 3080 is csak 10gb. -
Yodamest
veterán
AMD 7xxx kérdés:
Az új procik ugye úgy működnek, hogy 95C fokig próbálnak felmenni ha törik ha szakad és ezáltal hozni a lehető legjobb teljesítményt. 95-nél megállnak és a hűtés mértékétől függően elkezdik visszavenni az órajelet.
Okés, ez egy új szemléletmód asztali rendszereknél rendben. De felvetődött bennem egy kérdés: ezáltal nem az fog történni, hogy a CPU hűtők közel maxon fognak pörögni? Tehát egy hűtő ami egy mostani mondjuk 5600X-en vígan elvan 60C/700RPM-en, ezeken a 95C-ra "validált" új procikon mivel baromi magas a hőmérséklet, fullon fog kerepelni?
Persze le lehet szabályozni, de ki akarná a hűtőjét leszabályozni, amikor azt látja, hogy a proci 90+ fokon megy? Hol nem jó a logikám?
[ Szerkesztve ]
-
kolopele
nagyúr
válasz Yodamest #101827 üzenetére
Ott nem jó a logikád, hogy nem mindegy, mire használod a procit. Az én 12900k - m a vízhűtéssel 60-65 fokon megy játékoknál, stressz teszteket nem futtatgatok, mert minek, amikor meg néha konvertálok akkor 80 fok környékén tetőzik, ami még messze nem tragikus. Szóval a lényeg, hogy tudja az ember mire is akarja használni, és ahhoz mérten vegyen hűtőt is. Az alaplap pedig egy igen fontos tényező, a throttling elkerülése végett nem a 30-40 ezresek között kell válogatni ezekhez, és tápból sem az Akyga a nyerő A másik meg amit már írtam is, hogy aki annyira fél attól, hogy 80-90 fokon felrobban az egész berendezése, az csináljon némi alulfeszelést, 10-15 fokot is le lehet vele faragni, de ha csak játszik valaki egy géppel akkor gyárin is mehet minden.
[ Szerkesztve ]
-
Yodamest
veterán
válasz kolopele #101828 üzenetére
Hát én ha vennék is 7xxx procit már kiokosítottam magam, hogy tuti az eco 65W módot bekapcsolnám rajta, most elsősorban a 7600X-re gondolok itt. Elvileg kb 1-3% a teljesítménycsökkenés, viszont csinál a 90+ fokból full terhelésen 60+-t, azért az nem mindegy. Szerintem kb kötelező bekapcsolni...
-
kolopele
nagyúr
válasz Yodamest #101829 üzenetére
AMD terén nem vagyok otthon, így inkább nem is írok semmit Intelből már sok fajta procim volt, és gyárin hagyva sosem volt egyikkel sem gondom, próbálgattam én is alulfeszelgetni, akár a VGA - kat, de minek? Az esetek 99% - ában semmi gond nincs defaulton amennyiben minőségi alkatrészeket raksz egy gépbe, ha tönkremegy így is, akkor gyári hibás volt. Talán a PL2 az, amit esetleg érdemes lejjebb venni a gyárihoz mérten, ne legyenek olykor feleslegesen magas peak értékek, a PL1 alapból jó helyen van a legtöbbször.
[ Szerkesztve ]
-
Yodamest
veterán
válasz kolopele #101830 üzenetére
Nálam mindig elsődleges szempont a csendes, halk működés és a határok nem feszegetése. Nyilván legyen erős a gép, de én már túl vagyok azon a korszakomon, hogy mindent is ki akarjak sajtolni belőle, akár a csendes, nyugodt működés kárára. Jó példa erre pl. a TUF 3080-am, ami még soha nem volt performance módba kapcsolva élete során és még alul is van feszelve 0,825V-ra, teszem hozzá ezáltal annyival hűsövebb, hogy a gyári érték fölé tud boostolni és még gyorsabb is lett kicsivel. (védekezés a legjobb támadás vagymi)
-
kolopele
nagyúr
válasz Yodamest #101831 üzenetére
Nekem is 3080 TUF van csak a Ti, és nálam is komoly szempont a csendes működés, de én csak a ventit állítom már rajta, mert azt vettem észre, hogy alulfesz esetén nem feltétlen a kék halál lehet csak probléma, hanem a droppok is. Mindig amikor visszatettem gyárira, minden flottul ment, majd alulfesz után elő - elő jött olykor a dropp. Én ezért nem akarom bántani már, inkább legyen meg mindig (ha kicsivel több is a fesz), minthogy azért droppoljon, mert éppen kevesebb neki az adott pillanatban és visszavesz. Azért a 0.825 volt nagyon alacsony, mekkora órajelet adtál így neki?
-
-
horvathpeter
aktív tag
Sziasztok!
4080 mellé milyen processzort vennétek? 13600KF vagy 7700X? DDR5 lesz mindenképp.
"Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!"
-
VirsLee
Topikgazda
válasz horvathpeter #101835 üzenetére
Válaszold meg az összefoglaló kérdéseit.
-
VirsLee
Topikgazda
válasz CendysGold #101826 üzenetére
A vízhűtés akkor ajánlott, ha rövidebb ideig, csak néhány percig (5-6) fut nagyobb terhelésen a rendszer, mert hosszabb idő amíg teljesen átmelegszik a hűtő. Ha hosszabb ideig megy stabilan a terhelés - nálad ilyen lesz - akkor mindkettő átmelegszik teljesen. Minimális a hűtési teljesítményben is a különbség a minőségi darabok között. Ha mozgatod is a gépet akkor jobb a víz, mert nincs egy kilós tégla a lapra csavarozva.
-
freeapro
senior tag
válasz VirsLee #101837 üzenetére
Érdekes hozzászólás, szerintem mindegyik állításod téves.
A vízhűtés kivezeti a hőt a házból, ezért az a hosszabb távú terhelésre jó megolás. Bár az is igaz, hogy a nagyobb hőkapacitásának hála elsimítja a lokális csúcsokat.
A jobb hordozhatóságot pedig úgy un-block nem értem. -
palfitom
félisten
válasz freeapro #101838 üzenetére
Tévesnek egyáltalán nem nevezném, maximum el lehet képzelni olyan felállást is, ahol ez nem így van.
"A vízhűtés kivezeti a hőt a házból" - HA úgy van beépítve, akkor igen, de ez nem alapvetés, ugyanis sokszor kerül a radiátor a gépház elejébe, s ebben az esetben a hőt nem vezeti ki.
Hordozhatóság: természetesen nem könnyebb a vízhűtés (sőt), de az alaplapra rótt terhelés valóban nagyobb egy komoly léghűtés esetén, és VirsLee csak ezt említette, tehát ez sem téves.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
VirsLee
Topikgazda
válasz freeapro #101838 üzenetére
A vízhűtés “kivezeti” téma elég érdekesen hangzik, annak fényében, hogy az AIO-k esetében legtöbbször a radi bent van a házban. Amiről egy ventillátor próbálja kifújni a hőt. Ugyanez van léghűtés esetén is, csak ott a rendszerhűtők szívják ki a meleg levegőt. De nyugodtan linkelj be ide tesztet, vagy küldheted akár privátban is, ahol ezzel a kérdéssel érdemben foglalkoznak. Szívesen elolvasom.
Ha fizikailag mozgatod a házat akkor nagyon nem mindegy, hogy 1.3kg-os bordát kell tartania az alaplapodnak, amikor áthajtasz egy fekvőrendőrön vagy a házhoz van csavarozva egy radiátor. -
freeapro
senior tag
válasz VirsLee #101840 üzenetére
Linkelj be egy tesztet, ahol kitörik egy normális hűtő (nem egy passzív többkilós tömb), ha áthajtasz a fekvőrendőrön.
A vízhűtéssel szemben a legnagyobb félelem, hogy a szigetelés megadja magát és elárasztja a víz a házat. Ezért nincs vízhűtésem, pedig a csendes gépeket szeretem. Ha lenne se nagyon mozgatnám éppen emiatt. -
dudika10
veterán
válasz freeapro #101841 üzenetére
2017-18 korul mi 2 alaplapot kinyitunk igy, mire rajottunk, miert nem bir par honapnal tobbet a gep. Utana ala lett tamasztva minden plusz kizarolag fektetve szallitva, es nem volt tobb gond. Persze ez egy olyan eszkoz volt, ami kiallitasrol kiallitasra jart.
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
horvathpeter
aktív tag
Sziasztok!
A piros oldalra váltottam volna, de olvasom ezt a sok ram problémás dolgot, úgy döntöttem nem hiányzik az nekem. Szóval a kérdés, hogy milyen processzort vegyek.
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? Játékra, ezen belül single és multiplayer is.
2. Pontos konfigurációd leírása:
-Nos pontosan még nem állt össze, attól is függ a lap, hogy milyen cpu-t ajánlatok, jelenleg egy MSI B760 Tomahawk a kiszemelt, vagy ASRock Z790 Steel Legend
-VGA: 4070 Ti vagy 4080 (számoljunk 4080-al, mert ha ahhoz jó lesz a cpu a kistesóhoz is jó lesz)
2x16GB DDR5, valószínű Kingston 5600MHz
850W-os táp lesz, valószínű Corsair RM850X Shift
1440p/165 jelenleg a mmonitor, nem tervezek cserélni jó ideig.
De bármi változhat a komponensek függvényében.
Semmi tuningot nem tervezek, ramoknál xmp be és ennyi, esetleg a cpu-t limitálni.
És akkor a kérdés: Kell-e a 13700K vagy elég a 13600K?
Mindenképp új jöhet szóba.Köszi a segítséget.
[ Szerkesztve ]
"Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!"
-
palfitom
félisten
válasz horvathpeter #101844 üzenetére
horvathpeterSzia,
B-s lapba ne tegyél K-s procit, mert tapasztalatok alapján a B-s lapok nagyon túlfeszeik a K-s procikat, az alulfeszelés pedig "szarul" működik bennük, teljesítménycsökkenést is eredményez. 13. gen esetében K-s proci alá a legolcsóbb Z-s lap is jobb, mint akármelyik B-s.
-
Viktor77
titán
"A piros oldalra váltottam volna, de olvasom ezt a sok ram problémás dolgot, úgy döntöttem nem hiányzik az nekem."
Na, mesélj.
Csinálni kell. Kész. Pont.
-
Pkc83
őstag
válasz horvathpeter #101847 üzenetére
Proci terén piros oldalon vagyok már nem is tudom mióta,de ezt most hallom először. Sose volt semmilyen gondom.
-
VirsLee
Topikgazda
Egyelőre elégnek tűnik a 13600k/kf is, azt nem tudjuk mit hoz a jövő.
Ha ennyit költesz a gépre, akkor vehetnél egy jobb ram-ot, az 5600-as nem túl acélos.
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Videoteszt Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ukrajnai háború
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Projektor topic
- Külpolitika
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- Monitor hiba topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest