Hirdetés
- Minden, ami Unreal Engine
- Steam topic
- Call of Duty: Black Ops 6
- Wuthering Waves
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- Látványos előzetesen a Secret Level sorozat
- PlayStation 5
-
GAMEPOD.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Köszönöm szépen, játékra gondoltam az lemaradt. Akkor nem egy igazán erős cpu ilyen téren. Ha már i5 10400 az elég egy rtx3080
vga kihajtásához? -
őstag
válasz VirsLee #101755 üzenetére
Bocsánat a pontatlan kérdezés miatt, de csak általánosságban gondoltam. Hogy egy rtx3080 vga-t, játék tekintetében képes maximumon kihajtani egy i5 10400cpu? Minden adott elvileg, 650w seasonic táp, samsung g7 32” monitor 32 gb ddr4 3200mhz ram. Továbbá van az i5 cpu és van egy ilyen gaming xtrio rtx 3080 vga. Van még egy amd 9 3900x cpu is ,amire azt írtátok gyenge játékra , így azt eladnám ha nekem elég lehet az az i5. Igazából hogy fullhd,vagy 4k arra választ sem tudok adni, mert azt sem tudom mire elég az a kártya. Ezért érdekelt volna hogy általánosságban egy rtx 3080 vga milyen proci hajt ki 100% an? Bocsánat hogy nem tudom jobban megfogalmazni, nem vagyok egy nagy szakértő. Sőt Köszönöm
-
VirsLee
Topikgazda
válasz lajosx #101756 üzenetére
Akkor annyit fontos tudnod, hogy ilyen esetekben kulcsfontosságú a felbontás és a képfrissítési frekvencia.
Azaz 4k 60Hz-hez van egy elég komoly limited a monitor illetve GPU oldaláról, jó eséllyel általánosan nézve elegendő lenne a 10400. Persze lehet egy-egy cím, ami kivétel, de mindig lesznek olyan játékok, amik kiakasztanak bármilyen átlagos rendszert.
Ha a monitorod 144Hz-es vagy gyorsabb, a felbontásod pedig kisebb, mint 4k akkor viszont már több esetben fog előjönni, hogy limitál a CPU.Azért azt tegyük, hozzá, hogy a leírásodból még mindig nem derült ki, hogy van-e alaplapod mondjuk, vagy csak úgy van 2 procid a szoba közepén és abból szeretnéd kiválasztani, hogy melyik legyen. Van mindkettőhöz alaplapod is? Az sem derült ki, hogy mennyi pénzt szánsz a dologra.
Teljesen más a kérdés, ha már van lapod is. Ha most szeretnél a kettő közül kiválasztott processzorhoz lapot venni, akkor jó eséllyel tévúton jársz.
-
gejala
őstag
válasz VirsLee #101759 üzenetére
A 10400 nem tud 60 fpst tartani a mai CPU igényes játékokban és ez csak minden nap rosszabb lesz. Egy komoly GPU mellé kötelező már a 8 mag és az 5 Ghz körüli órajel.
Én a 2080S-t próbáltam 8400 mellett és édeskevés volt hozzá, 10700K majdnem duplázta az fpst 2016 utáni játékokban 1440p ultrán.[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
Topikgazda
válasz gejala #101760 üzenetére
Az más. A 8400-as 6 szálas, a 10400 pedig 12. Ez nem túl régi teszt, 10600k még állja a sarat.
Azt pedig, hogy 8 mag kellene, semmi nem támasztja alá a 7600x eredményei alapján.Szerintem fontosabb kérdés, hogy van-e lapja, mert ha már ott van egy am4-es lap, akkor a ryzen 5600 jobb lenne neki, mint egy bármilyen 10 vagy 11. generációs intel kb.
-
kolopele
nagyúr
válasz VirsLee #101762 üzenetére
Szép teszt, csak kétlem, hogy ez lenne a mérv adó, persze lehet, ma már mindenkinek 3090 Ti van minimum a gépében Nézz rá a Steam - re, legnagyobb százalékban még mindig 1060 - as kártyák vannak, sőt még az 1050 Ti sem ritka, illetve az 1660 - akból van még sok. Ezekhez a kártyákhoz még egy 8400 - as proci is elég, felesleges 150 ezres procit venni melléjük.
Viktor77: Nyilván a procik erejét az mutatja meg, ha egy 3090 Ti - t vagy egy 4090 - et pakolunk mellé, de egy vásárló szempontjából az a fontosabb, hogy neki milyen VGA - ja van otthon.[ Szerkesztve ]
-
kolopele
nagyúr
válasz VirsLee #101765 üzenetére
Jól van na, csak a történelmi hűség kedvéért írtam le Nem a kritizálás volt a célom, csak egy cimborám is látott már ilyen táblázatot az 1050 Ti kártyája mellett, és egyből úgy gondolta, akkor most vennie kell egy baromi erős procit. Sokan nem értik, mit is akar igazából jelenti egy ilyen grafikon.
-
őstag
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a választ. Kettő komplett gépem van. Az egyikben egy i5 10400 cpu egy asus lap, hirtelen a nevét sem tudom egy seasonic 650w táp és egy gtx1060 6gb van, és 16gb ddr4 ram. A másik gépben egy MSI Meg X570 Godlike alaplap, egy AMD Ryzen 9 3900X proci 32 gb ddr 4 ram és egy rtx 3080 vga , továbbá egy asus rog 1200w táp. Van még egy Samsung 32” g7 monitorom is, vagyis kettő de az mindegy is. A lényeg az lenne hogy egy gépet szeretnék meghagyni, ami azért jó játékra ha szeretnék játszani. ( eddig nem igazán volt rá példa A többit pedig elszeretném adni. A kettőből szerettem volna egyet össze rakni, de ezek szerint ez igy nem lesz jó. A monitor tuti marad, és a vga is, még azt se fogom szerintem kihasználni. Szerettem volna a lehető legtöbb minden eladni és a legkisebb értéket meghagyni ami elég a 3080 kártya használatához. Ha szeretnék normális minőségben játszani
, esetleg 4 k ban arra legyen egy gépem. Ha elég a 16gb ram
azt hagyom meg, ha elég a 650w táp azt hagyom meg stb. Nyilván akkor az lesz a jó megoldás hogy eladok mindent, és veszek egy új cpu-t és lapot. Viszont akkor meg kellene egy ajánlás hogy mit is vegyek? Most hogy mennyi ramot hagyjak meg, vagy melyik tàp legyen, az már nem ebbe a csoportba tartozik Na ez jó hosszú lett, de próbáltam elmagyarázni, mit is szerettem volna igazából. Köszönöm nektek a válaszokat[ Szerkesztve ]
-
gejala
őstag
válasz VirsLee #101762 üzenetére
Ezek a tesztek mindig nagyon szépek, de a gyakorlat nálam más szokott lenni. Pl Shadow of the Tomb Raiderben a 8400 papíron tud ilyen 80 min fpst, a valóságban a városokban nálam nem ment 40-45 fölé. És rengeteg ilyen játék van azóta.
A linkelt tesztben a 10600K 108 fps minimumja mese, mai játékokban 12700K nem tud annyit...
[ Szerkesztve ]
-
gejala
őstag
válasz Viktor77 #101769 üzenetére
Kevés olyan teszt van, ahol masszívan procilimites játékokat vesznek be. Úgyhogy az átlag mindig ilyen szép számokat ad ki végül. Aztán elindítasz egy Spidermant vagy Plague Tale Requiemet és fele annyi se lesz...
És akkor a frametime még sehol sincs. 100 fps mellett is lehet mikroszaggatás, ha a proci gyenge és nem tudja egyenletesen hozni a képkockákat. Ahhoz meg kell a 8 mag.
[ Szerkesztve ]
-
kolopele
nagyúr
válasz Viktor77 #101769 üzenetére
Szerintem élvezzük a játékokat, és ne állandóan azt nézzük, hogy most éppen volt egy fps dropp, engem már ez régen nem tud érdekelni. Az én gépem ha már droppol akkor ott játékon belüli hiba van szerintem (a Valhalla pl. képes volt 10 fps - re is leugrani). Ilyenkor már semmi nem segít úgysem, de túl lehet élni
[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
Topikgazda
válasz lajosx #101767 üzenetére
Ez nem rossz szituáció azért.
A költséghatékony megoldás most az lenne, ha megtartanád az X570-es lapot, vennél bele egy Ryzen 5600-at (54k) és nyugodtan játszhatnál 4k-ban a 3080 határain belül.
Ha nagyobb összeget szánsz procira, akkor 5800x3d (128k), ami inkább felsőbb kategória, de ehhez akár cserélhetsz később gpu-t is, 4080-hoz is jó.
RAM-ok közül tartsd meg a 32-t, ha hosszabb távon akarod használni a gépet.
Ha nem szeretnél később nagyobb gpu-ra váltani, akkor szerintem mindkettő táp jó. -
Gabesz87
veterán
Mostanában - hogy a sracaim egyre nagyobbak, bölcsibe, oviba járnak, én meg sokat home office-olok - az elmúlt évekhez képest több időm akad kicsit újra játszani. Ezért gondoltam hogy kicsit upgrade-elek. I3-10105f procim van most egy GTX 1650 Super-el. Mivel ehhez a CPU-hoz nagyobb VGA-t nem igazán érdemes venni (de ha tévedek cáfoljátok meg), arra gondoltam, cserélném egy i5-re. Platformot nem akarok cserélni! Melyik lenne jobb, 10400f vagy 11400f? Kb 7e a Rocket lake felára szóval nem túl nagy kül. árban.
-
őstag
válasz VirsLee #101772 üzenetére
Egyébként nagyon elvagyok veszve Amd terén. Ahogy nézem a lap AM4 5 szériáig támogat mindent. Az AM5 foglalat jelenleg a legújabb igaz? Mi alapján lehet tudni melyik cpu jó játékra is? Nem csak munkára? Mert ajánlottál egy 5800
procit ami ryzen 7 , de van ryzen 9 is az 5 szériába akkor az jobb?. Nekem kicsit bonyolult az Amd számozása. Itt egy ryzen 7 5800 akkor erősebb mint egy ryzen 9 3900. Vagyis azt kell nézni hogy 3-as 4-es vagy épp 5-ös szériás a proci? Úgy mint intelnél pl i5 10 gen ,az erősebb mint egy i7 3 gen? Csak
hogy értsem mit kell nézzek Bocsánat hogy ilyen béna vagyoknem tudom bírom e még szerkeszteni, pl ha vennék egy AMD Ryzen 9 5900X procit. Az is jó lehet nem? Az még jónak számít manapság játék terén? Nagyon intel párti vagyok ezért probálom kitalálni mi legyen. Továbbá ha jó ez a proci , neki kb mi az Inteles párja? Csak mert úgy jobban tudok viszonyítani.
[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
Topikgazda
válasz Gabesz87 #101773 üzenetére
A fő kérdés az, hogy szeretnél-e GPU-t és monitort is cserélni a jövőben.
Ha maradnak a fullhd 60Hz-es monitoraid és a 1650S, akkor 10400f is bőven jó lesz. Amúgy sincs extrán nagy különbség. Itt meg tudod nézni, de szerintem nálad nem lenne a kettő között érezhető különbség, RTX3090 mellett is csak pár fps. -
VirsLee
Topikgazda
válasz lajosx #101776 üzenetére
Ennél egy kicsit összetettebb a dolog. Fontos, hogy nem 5800X-et ajánlottam, hanem 5800X3D-t A 3D változat kapott egy extra 64MB-os L3 cache-t, ami sok játéknál nagyon hasznosnak bizonyult. Erre figyelj, nehogy csalódás legyen a dologról. Nézd meg ezt, ebben azt tesztelték melyik mennyire jó játékra.
Az előző válaszom nem neked szólt, neked a QHD / 3080 mellé ha árban belefér, akkor nyugodtan mehet az 5800X3D.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz VirsLee #101779 üzenetére
Jaj bocsánat tényleg csak pont van egy 1650vga nekem is és az zavart meg, köszi a tesztet. Ezek szerint a ryzen 9 5900x az lényegesen alul marad játék terén a ryzen7 5800x3d vel
szemben. Továbbá ha jól nézem egy i9 12 genes procival azonos kb, pedig az árban sokkal húzósabb. Igy lehet tényleg amd vonalon kellene maradnom. Átgondolom mi is legyen[ Szerkesztve ]
-
Lmh
őstag
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy az aláírásomban is olvasható konfigomban az alaplaphoz melyik a legjobb CPU játékra amit még bele tudok rakni?
Én a hivatalos alaplap oldal alapján úgy látom, hogy bár vannak jobb 1151-es procik is, a kompatibilitási listában talán a i7 7700K a legerősebb.
Amennyiben valóban ez a lehető legjobb proci bele, akkor full low beállításokon - amikor lényegében csak a proci dolgozik - számolhatok kb +20% fps-el a i5 6600-hoz képest?
(Egyik célom, hogy CS:GO-ban kicsit noveljem az fps-t, hogy a 240 hz-es monitort minél tobb pillanatban ki tudjam használni)
Előre is koszi a válaszokat!Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor
-
kolopele
nagyúr
Nem igazán van értelme a cserének egy 1050 mellett, főleg egy CS:GO miatt. Szerintem ha mással nem játszol, nem érdemes bolygatni, főleg nem közel 60-70 ezret kiadni miatta egy 7700K - ért. Esetleg egy 6700 - ra cserélhetsz, azok vannak fenn már nagyon olcsón az aprón, 20-30 ezer körül, de nagy változásra ne számíts. Egyébként a lapodba a legerősebb proci ami belemegy az a 7700K, az a vége, de mint már írtam, nem látom értelmét, már a lap miatt sem. Max. egy 6700, a 6600 -at meg eladod. A magam részéről a CS:GO - hoz inkább kártyát cserélnék, egy 1060 - as már csodákra lenne képes azzal a procival.
[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
Topikgazda
Általában ilyen régi platform bővítése pénzügyileg nem éri meg. 7700k olyan 60k-ért van fent az aprón. Nagyon túlárazott, amikor a 12100f 35k ugyanott, Ryzen 5600 pedig 54k (új!)
Szóval 7700k felejtős, a 6700 pedig kérdéses, mert a plusz szálakon kívül csak 100MHz lesz a többlet. Érdemes lenne átgondolnod, hogy mennyit szánsz a dologra, mert 35-40 körül van új H610/B660 lap, apróról 12100f 35k, plusz még egy RAM csere is jó lenne, mert a mostani nagyon lassú.
Szóval gondold végig, ha ilyesmi is szóba jöhet akkor érdemes erre kérni egy ajánlást itt.
-
Grizzlu
tag
Sziasztok!
1. Játékra: Openworld, survival horror, stratégia, régebbi játékok mostani magasabb gépigényű remake-jei érdekelnek nagyon, mint DeadSpace, Gothic, System Schock remake és tsai. Offline, mostly
2. Adatlapon/aláírásban minden infó, amit ismerek
3. 80k legfeljebb
4. Is-is. Inkább új
5. Tuning OFFSzeretném, ha stabilan hozna egy erős teljesítményt 3-4 évig.
i5 és i7 közt vacillálok.Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
DudeHUN
senior tag
válasz Grizzlu #101784 üzenetére
A lapodba i7-et nem tennék. 11400 sima vagy F, vagy 10400 és F verziók.
A 11400-nak annyi előnye van a 10. gennel szemben, hogy alap leírása szerint menne benne az X16-os slotban a PCIe 4.0. M.2 esetén mindegy. Itt marad a PCie 3.0.
Én a 10400F-et javaslom dedikált kártya mellett. Már újonnan negyven alatt is kapható.[ Szerkesztve ]
Gamer for Life
-
VirsLee
Topikgazda
válasz Grizzlu #101789 üzenetére
Akkor a prociról is kár volt kérdezni Gyere vissza újra, ha már tudod milyen felbontás, képfrissítés és vga mellé kell a processzor. Akkor tudunk pontosan ajánlani. Addig csak gyenge tippeket fogsz kapni, hisz nem tudhatjuk, hogy passzol-e teljesítményben az ismeretlen vga-hoz.
-
Lmh
őstag
válasz kolopele #101791 üzenetére
Igen ez itt a kérdés. Mert eszerint kétféle irányban lehet elmenni. CPU vagy VGA...
Van néhány fps kalkulátoros oldal a neten, és ott ha a VGA-t változtatom, akkor nem változik az FPS szám.
Mondjuk nem igazán hiszek ezeknek az oldalaknak, mert a saját konfigomat beírva is full fals fps számot adnak ki, mint amim valójában van... szóval csak arra használtam őket, hogy megnézzem, mikor van változás, ha cpu-t vagy vga-t cserélek a gépben.
Low beállításon is számítana CSGO-ban az új VGA? Mert már most is kb azt látom, hogy kb bármilyen felbontáson játszom, az FPS ugyanaz. Sőt szinte az is mindegy, hogy low vagy medium beállításokon tolom.Steam Deck / PC: i5 6600 / Inno3D GTX 1650 Super Compact 4GB GDDR6 / MSI B150M Bazooka / Patriot 2x8GB DDR4 2133Mhz / Chieftec Force 400W / OCZ Agility3 120GB, Kingston UV400 480GB, Samsung HD103SI 1TB / Win 10 64bit / LG 34UM68-P monitor
-
csabiy
csendes tag
Sziasztok!
i7-10700F vagy i7-11700F közül érdemes a 11. generációsat választani, holott GHz-ben kicsit kevesebb (2,5GHz), mint a 10. generációs (2,90 GHz)?
Milyen alaplapot ajánlanátok mellé?
RTX 3060 TI kártya, FHD G-Sync monitor mellé, játék (mai címek, pl Returnal, Hogwarts Legacy) felhasználásra.
-
Pkc83
őstag
Igazából mindkettő (sőt a ram is,szóval három) fontos, mert hiába van erős vga ha gyenge a proci illetve fordítva is igaz, viszont ha erős a proci is meg a vga is de gyenge a ram akkor sincs jó teljesítmény. Nálad valószínűleg magasabb beállításokon vga limit van alacsonyon meg proci és mindkettőt visszafogja a ramod.
Szóval ott egy platform csere lenne a legjobb megoldás a meglévő alkatrészeket meg eladni "jó" áron. -
VirsLee
Topikgazda
-
csabiy
csendes tag
válasz VirsLee #101795 üzenetére
Jelenleg ősrégi alaplalom és egy 4. generációs i7-em van, GT 1060 kártyával. Gondoltam kicsit áldozok egy gépújításra, ezért gondoltam a proci+lap+VGA cserét.
procira max 100ezret gondoltam, csak az i7-eket néztem, i5-öt nem nagyon. Ezek szerint inkább a generáció számít jobban, mint hogy i5 vagy i7? -
hokuszpk
nagyúr
válasz csabiy #101796 üzenetére
az Intel 12 gen nagyon eros lett ; kb. ugyanugy felmossa a padlot a 10-11 gennel, mint mondjuk a 10-11 gen I5-jei az i7 7700K -val. 100K -n belul Intel oldalon a 12400, 13400 lesz a te procid ; AMDből meg ebből a keretből már van 5800X de 5700X biztosan.
** mostnézem, a Ryzen 7600X ára is 100K alatt van.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
-
Grizzlu
tag
válasz VirsLee #101790 üzenetére
Akkor némi plusz infó, hátha (fene sem gondolta volna, hogy ez ilyen bonyolult tud lenni ):
Az LG IPS monitorom 1920*1080 / 60Hz-et tud, nem tervezem lecserélni.
Egy RX 6500 XT szintű kártyában gondolkodom (elsősorban a monitorom kellene meghajtania. Nagyon ritkán használom a 65ös OLED-emet játékra, de ezen csak point-and-clickezek, amúgy meg filmezésre van, gondolom, az annyira nem nagy dolog.)Ennek fényében megfelel a javallot i5 10400F ?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Videoteszt Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel