Új hozzászólás Aktív témák

  • Tin

    veterán

    válasz kátú #38069 üzenetére

    a dslr-ek fókusz-pontatlansága a technológiából, és a gyártási toleranciából ered. a fókuszt nem az az egység végzi, ami végül a képet érzékeli, hanem a tüköraknában elhelyezett érzékelők, így a rögzített kép és a fókusz állítása nincs összhangban. az ún "live view" esetén viszont a szenzort használja fókuszálásra a dslr váz is (itt is vannak technológiák, az egyszerű, szenzor által érzékelt kép elemzésével történő fókuszálástól a canon dual pixel auto focus rendszeréig, ahol gyakorlatilag az összes képpont 2 részből áll, és fázis-eltolást alkalmaznak - ez a "tökéletes" rendszer, egyébként a milcek is ezt használják, csak nem az összes képponttal, hanem pár tucattal, esetleg párszázzal). lényeg a lényeg: utóbbi fókuszálás mindig pontos, mivel a szenzor képével történik, tehát az lesz fókuszban, amit a váz megjelöl.
    a másik kérdés meg az obi. az sem mindig tökéletes, pl. ha kikopott, vagy nem minden gyutávon működik pontosan, vagy nagyon nyitva veszed csak észre - ezek ilyenek.
    sok dslr vázban azért van afma (auto focus micro adjustment), hogy ezt korrigáld, de néha ez sem segít: pl. beállítod jól a két végállásban a zoom obit, de közötte nem jó, vagy közelre jól fókuszál, de távolra nem - ilyenkor célszerű arra a távolságra kalibrálni, ahol használni akarod.
    a szervizek amúgy képesek egy vázat és egy objektívet borotvaélesre összelőni, de kicsit költséges minden obidat bevinni, és összelövetni, de ha ebből élsz, talán megéri.
    de gariban ezzel nem foglalkoznak. alapszabály dslr-nél, hogy úgy vegyél obit, hogy kipróbáltad. újat, használtat is. ha az adott obi az adott vázon jó, akkor örülés van, ha nem, akkor nem kell megvenni.

    de, azért azt tudd, hogy a helyzet közel sem ilyen rossz. persze, ha 1.4-en akarsz fotózni mondjuk bizonyos sigma obikkal, akkor nagyobb eséllyel fordul ez elő, de nekem a 70D-nél minden canon obi teljesen jó és éles volt, vagy kis afma-val jól be lehetett állítani. ha meg borotvaél kellett, akkor ott a live view - kicsit lassabb, de az ugyanolyan borotva lesz, mint a milcnél.

Új hozzászólás Aktív témák