Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz PistiSan #178113 üzenetére

    Én sem szoktam 10 évig gépet venni, most fogok cserélni. De évente átlagosan 2 gépet rakok össze másoknak, így egy kicsit képben vagyok és kell lennem, de egyre közelebb az 50-hez saját pénzemet inkább másra költöm, nem drága számítógépben és nem is drága kocsiban tartom :D

    Nagyon furi, mert ilyenkor sokan az új AM5-ös AMD-t ajánlanának (mert néhány évig fejleszthető), vagy erőltetnék az intel vonalat, mert néhány évig fejleszhető. Miközben látom, hogy direkt VGA-val sem kalkulálsz és abban sem vagy biztos, hogy játszanál vele... Simán elhiszem, hogy nem is nagyon fogsz hozzányúlni. A legjobb gamer PC-k is 5 éven túl elavulnak.

    [hosszú lesz, kommentos, nem egy lista, ezért bele fognak kötni :) és a célom, hogy elbizonytalanítsalak :D ]

    Proci:
    I5-12400: tökéletes, ha játékra kellene VGA mellé és később fejlesztenéd a géped és tökéletes időtálló megoldás irodai és internetezős gépnek.
    Miért? Szégyen amit az Intel IGP terén hoz már évtizedek óta. Brand PC-kbe jó, irodákban, internetzeni és office-hoz és megjeleníti a windows képét, ha elromlott a rendes VGA a gépben és le kell adni a rendelést az új VGA-ra a PCX-be. Régebben még mozizásra is jó volt az Inteles IGP, de már nem gépen mozizunk. Ha raksz mellé rendes VGA-t, akkor lehet játszani Intel procival és lehet grafikai, videós munkát is végezni vele... Az AMD-hez képest többet eszik, jobban melegszik és emiatt a gyári hűtő terhelés alatt hangos és küzd és még throttlingolhat is emiatt proci. Tehát hűtő nagyon-nagyon ajánlott hozzá.
    Ugyanennyibe kerül kb. egy Ryzen 5700G, ami min. 10%-al erősebb. AM4-es B550-ös lapba ajánlott, amire már nem jön új proci. A benne lévő VGA egy nvidai 1030 szintjét hozzá, ami úgy 3x, azaz háromszor erősebb, mint az Intel szinte csak Excel táblákat és Chrome-ot megjelenítő megoldása. Ez már az a különbség amire azt mondom: évtizedes lemaradás. Az 5700G jobban hűthető és egy általános nem játék céljára, halkabb és jobb gép építhető belőle.
    Egy szálas teljesítménye az AMD-nek rosszabb, van néhány kliens alapú egy szálas irodai, ügyviteli program aminél papíron ez hátrány. De ott meg szerintem nem veszik észre.

    Hűtő:
    Be Quiet Pure Rock2, maradhat. Saját tapasztalat miatt utáltam meg a Be Quiet-et, nem rosszak, de valós minőségükhöz képest túlárazott cuccok. A halk sztorival hódítanak,
    - de ha gyengébb egy hűtő teljesítménye és légszállítása, akkor a venti magasabb fordulaton megy és hangosabb. Miközben egy nagyobb teljesítményű hűtő, ami papíron hangosabb a valóságban mégis halkabb, mert alacsonyabb fordulaton fog menni, mint a Be Quiet. Tehát a tapasztalatom, hogy gyorsabban kopik és ezáltal hangosabb lesz és az alapba rossz minőségű csavarjaiból sikerült bele is törni. Emiatt az ID-Cooling cuccokra áltam át 224 vagy 226 pl. Ott a hozzáadott paszta nem olyan jó és emiatt egy MX4-est szoktam használni.
    De maradhat a Pure Rock2.

    Alaplap: egy ideje az ASUS prémiumabb lapjait veszem másoknak. Még nagyon-nagyon régen 7/24-es gépeket csináltam a Gigabyte tartósabb lapjaiból. Durva körülményeket bírtak sokáig. Asus TUF és Gaming lapjai szerintem 10 éves távlatban tartósabbbak lehetnek. Ezen pl. gondokodnék.

    Táp:
    Emiatt kezdtem neki az egész mesének, mert alsó polcos és nem bíznék rá egy gépet hosszú távra... 10 évre, vagy még 8-ra sem. A tápos topikban tudnak ajánlani jobbat, de sajnos ilyen hosszú időre nézve inkább 30-40 között árkategóriában lehetne 500-550W-os tápokat nézni. Ha nem lesz VGA, akkor most még van egy tuti vétel az Alzánál 26,3 tHUF: ASUS TUF GAMING 450B. De inkább 30 felett nézelődnék.

    Ház: pont az ilyen mATX házakat szeretem. Jó választás, magas talp (az alsótáp miatt fontos). Üveget és RGB-t utálom, de divat és van aki így kéri. Én most a CM Elite 300 ODD-vel szemezek, de a Tied talán még jobb, és ksiebb. Van akit zavar, hogy a csatlakozók fent vannak, mert így porosodik a Jack és az USB. Nem mondom, hogy nincs igaza, de kompakt és jó mATX házban nincs nagy választék.

    Intel poci mellé nagyon-nagyon ajánlott a gyári hűtő helyett másik. Az AMD-nél pedig inkább csak ajánlott.

    Az én hosszútávú megoldásom az 5700G lesz, ami zsákutca, de erősebb, hűvősebb mint a 12400. VGA nélkül is időtálló. Néhány hete még ment a dilemma nálam is.

    Nálad az említett programok miatt lehet, hogy a 12400 jobb döntés, de tápon... és talán az alaplapon lehet változtatni.

    Meliora sunt bono inimica

Új hozzászólás Aktív témák