Új hozzászólás Aktív témák

  • Marco Lahb

    csendes tag

    válasz Paxker315 #141941 üzenetére

    Köszönöm a választ, adtál (az előtted szólókkal együtt adtatok) elég gondolkozni valót. Írok hát pár sort, talán nem lesz belőle kisregény.

    Elsőként tisztáznám a felmerülő kérdést: Nincs SSD, csak azon az egy 1TB HDD-n akarok elférni. A mostani 300 Gigás össz tárhelyem után nagyon jó lesz. Amúgy sem szokásom megtartani a dolgokat, amikkel végeztem, filmek, játékok mennek a levesbe, ha kész vagyok velük. Persze tudom, hogy az SSD előnye elsősorban a sebességben rejlik, de nem kívánok az oprendszernek egy külön meghajtót fenntartani. Az új HDD már így is fejlettebb SATA-n fog csatlakozni, mint ami most van, így mindenképpen gyorsabb lesz kicsivel a mostani helyzetekhez, és türelmes fajta is vagyok.

    Alaplapkérdésben meglepődtem, mert a mATX lapok teljesen elkerülték a figyelmemet. Benyomtam a szűrőben, hogy ATX, aztán úgy böngésztem a boltban. Megakadt a szemem a B450 Mortaron, mint alternatíván a Bazooka helyett. Van oka, hogy az nem volt a javaslatok között? A VRM hűtése elvileg olyan, mint a Tomahawknak, nagyobb biztonságérzetet nyújt a számomra. De ha van vele valami baj a konfig szempontjából, mutass rá, kérlek.

    A videókártyát, nos, nem lenne praktikus apróról beszereznem. Eldugottabb helyen élek, és a legtöbben nem postáznak, személyesen meg elmegy vonatra a megspórolt pénz, aztán akkor már vehetek újat, és kihozzák majd a többivel együtt. Arról nem is beszélve, hogy a gyűjtögetési folyamat közepén vagyok, ősszel lesz meg tán a szükséges lé, minden hónapban félrerakva a fizumból, így az akkori fent lévő hirdetett cuccok lennének a mérvadóak. De ez lényegtelen, a fontos, hogy a spórolás ott nem reálisan megvalósítható jelen helyzetben.

    És akkor itt van a processzor ideje. Utánaolvastam kicsit, hogy mennyiben is tér el a második generációs Ryzen széria az elsőtől, a Zen+ előnyeiről, stb. Logikai szempontok szerint, az ár, amivel többe kerül, megéri azt a teljesítményt, amivel többet nyújt. Viszont egy középkategóriás gépnél inkább az a kérdés, hogy ugyanazért a pénzért van-e, ami jobb lenne? Persze egy minimum elvárással, ami alá úgymond nem megy az ember. Ezt az elvárást pedig a felhasználási célok és a konfig többi része is befolyásolja.
    Lényegében, felmerült bennem a kérdés: az oké, hogy jobb, és meg is éri a pénzt, amennyiért jobb. De kell-e nekem, hogy jobb legyen?
    Teszem azt, a végül kiválasztott videókártyát nem tudná megfelelően ellátni az 1600x, amiért szükséges lecserélni egy jobbra?
    Fontos megjegyezni, hogy az esetemben nem sokat számít, hogy 90 vagy 150 fps az, amivel a játék fut, mert a monitorom 75 Hz-en megy, és slussz. Az effektíve 75 fps, aminél többet nem fogok észlelni.
    Szóval az a kérdés, hogy mi az, ami miatt nekem szükségem van a jobb processzorra, ami esetleg elkerülte a figyelmemet?

    Bocsi a hosszú postért, de hát agyalós fajta vagyok, és talán túl körülményesen fogalmazok.

    Előre is köszönöm a további válaszokat.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák