Új hozzászólás Aktív témák

  • Stauffenberg

    Topikgazda

    The Negative Reaction to Nikon’s Noct Lens is a Symptom of a Much Larger Problem

    Gondoltam kicsit ébresztgetem a topikot ezzel az írással. Csak pár gondolatot tennék hozzá, mert a fő megállapítással egyetértek, de a többivel nem annyira:

    Ennek a Noct 58mm f/0.95 üvegnek most ebben a pillanatban valóban semmi értelme, főleg nem ezen a 8000 dolláros áron. Ez valószínűleg sejtet valamit abból, hogy mennyi mérnöki munkaórát kellett belepakolni, mert simán csak egy manuál fókuszos ~50mm körüli f/0.95 objektívet összerakni egyébként nem egy nagy truváj, kínai gyártók is összehozták és párszáz dollárokért meg lehet őket venni. Nyilván nem ezt a minőségi szintet lőtték be, ezért pénzt, energiát és mérnöki kapacitást nem kímélve dolgoznak rajta. Egy erősen foghíjas induló rendszer esetén talán valóban nem erre kellene fókuszálni.

    Viszont abban nem értek egyet, hogy a Nikonnak vagy a Canonnak rohannia kellene és évente egy zsáknyi új objektívet kifosnia magából csak azért, hogy minél előbb ott legyenek a piacon a natív objektívek. Egyfelől a világ legnagyobb objektív kínálatával a Nikon F és a Canon EF rendszerek büszkélkedhetnek, a vásárlók nem fognak egyik napról a másikra rendszert cserélni és adapterezéssel sokáig, akár 3-4 éves távlatra is el lehet nyújtania egy profinak a teljes objektívpark cserét. Kevésbé fáj ez így, mint egyben kicsengetni több tízezer dollárt akár.

    Viszont valamilyen világos kommunikáció tényleg nem ártana a jövőt illetően. Emlékszem mikor elrajtolt a Fujifilm X rendszer és már a legelején a három alap fix objektív mellé adtak egy roadmap-et, amiből világosan kiderült, hogy rövidebb és hosszabb távon mi a Fujifilm célja, milyen irányba fog fejleszteni, ráadásul ezek kifejezetten logikus fejlesztések voltak (szóval nem azonos átfogású zoomokból hoztak ki egymás után kettőt, amik között a fő különbség egyetlen fényérték volt és a sport/madár/nagytelés fotósokat sem hitegették azzal, hogy tejben-vajban fürdetés lesz egyhamar).

Új hozzászólás Aktív témák