Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz _BM_ #9818 üzenetére

    1. Nem tudok a Pók utcáról semmit, de azt veszem ki a szavaidból, hogy egy átlag feletti ingatlant választottál.

    2. Honnan vettél kötvénypiaci adatokat 1990-ig visszamenőleg?

    3. Múltban járunk, egy a tőkepiactól elzárt országról beszélünk, ami hirtelen megnyílt a tőkepiacok előtt. Ilyen többet nem lesz. (mondjuk ez a kötvénypiacokat is erősítette, úgyhogy ez nem jó érv)

    A példában - amiből kiindultam - 0% ingatlan áremelkedéssel számoltam. Nem volt belekalkulálva semmi áremelkedés. Ha lenne, akkor x% bérleti hozam (vagy költség, nézőpont kérdése) + évi y% áremelkedés biztosan legyorsulna egy x%-os betéti kamat konstrukciót. Pont az y% áremelkedés lenne a többletelőny. Megengedtem magamnak azt a feltételezést, hogy jó időre (akár 10-15 év) nem lesz nominális értelemben sem y% áremelkedés.

    Meg kell várni, míg az y% áremelkedés megmutatja magát. Kár aljvadászatot játszani lakáspiacon is. Vagy meg kell várni, míg a papír nem tűnik biztosnak. Egészen addig most jobbnak (likvidebbnek, és azonos hozamúnak) tűnik a papír.
    (Nagyon nem most van a 15 éves befektetések időszaka. Az egész üzleti élet 1-2 évekre tervez, és félévente borul az is)

    Elmentem múlt héten a pf lakáspiaci rendezvényére (ami sok újat nem mondott). De egy érdekes adat azért volt. A hazai lakáspiac életciklusát felosztották szakaszokra. '99-'03 között zajlott le az áremelkedés java. És a nagy hitelboom időszakában ('03-'07) már évi 4,7%-kal estek az árak reálértelemben (ha jól emlékszem a pontos számra).

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák