Új hozzászólás Aktív témák

  • _BM_

    senior tag

    válasz attiati #9760 üzenetére

    16 milliós bútorozott ingatlant bérel havi 75 ezerért (évi 900e). Ugyanakkor rendelkezik 16 millió készpénzzel, ami tisztán kamatozik évi 941e ft-ot (7% betéti kamat, kamatadó levonása után). Tehát emberünk évi 40e ft-tal beljebb van, mobil marad és nem kell bútorra, gépesítésre sem költenie.

    Hosszú távon kell ezt nézni.
    Ha valaki egymillió forinttal rendelkezett a rendszerváltáskor (nagy pénz volt), akkor vehetett belőle egy budai, viszonylag új panelt, például az akkori sztárnak számító Pók utcában. Egy Pók utcai lakás ma 14 milka (nem kínálati ár, hanem ennyiért azonnal megveszik).
    Ha nem lakást vett, hanem mind a mai napig államkötvényben tartotta a pénzét, akkor ma 18 millerrel rendelkezik. Húsz év távlatában jelentős, mintegy 4 millió ft előny mutatkozik a pénzügyi megoldásnál, DE... mindjárt más a helyzet, ha a lakást mindvégig bérbe adta.15 éves ingatlanos megtérüléssel számolva azóta vásárolhatott egy hasonló lakást a folyamatosan összegyűjtött albérleti díjakból, és ebből már levontam mai áron 2x2 millió felújítási költséget és rendesen lefelé kerekítettem.
    Tehát két 14 milliós lakás (28 millió) vs 18 milliós befektetés.
    A bérbeadás hátránya - természetesen - hogy foglalkozni kell vele, sok a szopás, viszont a papír az csak papír.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák