Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
föccer
nagyúr
válasz Polacheck #8197 üzenetére
Szia!
Ha megengeded, akkor elmesélem az ez irányú tapasztalataimat.
Az elgondolás többé-kevésbé spanyol viasz. A nyáron kigondoltuk asszonysággal, hogy vegyünk egy lakást befektetés jelleggel, amit albiba kiadva kifizeti a havi költségét. Az elgondolás szerint x év múlv van az embernek "ingyen" lakása. Ok. Nézzük a lehetőségeket.
Albérelre kereslet leginkább az alacsony árkategóriára van. 45-50k körül, de inkább 45k/hó. Ekkora törleszőt 10 évre bevállalni csak nagyok kevés hitellel lehet. Ergó maradnak a minigarzonok, esetleg garzonok. A "nagyobbak" rosszabb helyeken, a kissebbek jobb helyen. Addig osztottunk, szoroztunk, amíg 2 lakást vettünk. A havi törlesztő 105+5k biztosítás. 25 m^2 és 30m^2 garzonok, régi bérházak első emeletén. Bérleti díj 45+50k. Ezen lakások kiadásával nincs baj. Gyakorlatilag hosszú távra is kiveszik, vagy ha kiköltözés van, akkor 1-2 napon belül érkezik bele új lakó. A kereslet itt kielégíti a kínálatot. A nagyobb baj ott kezdődik, hogy
1: több a fentartási költsége, mint amire számítottunk. Ugye van csinál az ember egy nagyobb felújítást az elején, ami drasztikusan megnöveli a kezdeti bekerülési költséget, vagy hadja, had rohadjon, és menet közben öli bele a pénzt. Mennyit is? fél éve vannak kiadva. Az egyikben volt 2 dugulás 2*15k, és át kellett szerelvényzeni a zuhanyzót, mert kontrás volt az elfolyója. Ez +45k. Most éppen a tapéta válik le a konyhában, nyáron festés tapétázás ~80-100k lesz. IGaz, ezt kb 5 évente megcsinálja az ember, akkor 20/évvel lehet (kell számolni). Ha kivetítjük egész évre, akkor ~120k, ami havi 10-15k plusz kiadás. A másik lakásba boiler felújítás volt, mert szét volt rohadva a belseje 15k, most cseréltem 2 csaptelepet 20k, gézkonvektort karban kellett tartani 10k. Leszakadt a redőny, amit még nem csináltam meg, de az is lesz vagy 20k. A nyáron át akarom alakítani a konyháját, amibe egy kis csempézés és egy kis gázszerelés lesz, amit talán megúszok 50k körül. Az éves költség nagyon hasonlóan alakul, mint a másik lakásnál. Egy így a 110k-s törlesztő mellé ~+20-30k plusz kiadás. Pesze ezeket meg kell csinálni, mert fenn kell tartani a lakást.
2: mi van, ha nem fizetnek. Persze kérsz előre kaukciót, de az 1 havi lakbér, és a hozzá tartozó rezsi. Ha nem bírod őket időben kirakni, akkor nagyon gyorsan felhalmoznak 1-200ks "hátralékot. Mert biztos jönnek majd a jövő héten kapok fizut szövegek. Te persze nem akarod kirakni, mert macera új albérlőt találni. A másik, meg ha kirakod, akkor az eddig lefgyülemlett kintlévőséget tutira bukóra van írva.
Szóval szép, és jó elgondolás ez az ingyen lakás, de csak ésszel. Hosszú távon nagyon megéri, de csak akkor ugordj bele, ha a kötelező önerőn, az ügyvédi és árítási költfégeken felül legalább 1 évnyi törlesztőrlszlet van a zsebedben. Így nem szívhatod emg annyira nagyon, mert nem alakul ki az a helyzet, hogy nem tudod fizetni, sé úszik az addigi befektetésed.
Szóval csak ügyesen.
ps: (jah, és az adókról temészetesen még nem is beszéltünk...)
üdv, föccerÉpítésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
föccer
nagyúr
válasz Polacheck #8202 üzenetére
Keleti PU.-tól 5 perce, nem túl jó környéken Nefelejcs u. Nyugatitól 5-10 percre nem túl rossz környéken 6,4-ért a Bajza utcában.
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
-
_BM_
senior tag
"ps: (jah, és az adókról temészetesen még nem is beszéltünk...)"
Na igen. Ha feketén adod ki, akkor az albérlőt még nehezebb kirakni jogi úton, amivel a rosszhiszemű albérlők rendesen tisztában vannak.
Tapasztalatom szerint (nagyon leegyszerűsítve) BP mértani középpontjában lehet a legjobban kiadni lakást, és sugárirányban kifelé távolodva csökken az ár és a kereslet is. Sógorom a Westendnél ad ki egy totál szar garzon 70-ért, rendkívül gazdaságtalan fűtéssel, magas rezsivel, míg én egy hasonló alapterületű, újépítésűt, Dél-Budán 45-ért (télen max 5k a fűtés). A bérlők túlnyomó többsége fiatal, javarészt vidékiek, és trendkövetők. A trend röviden úgy szól, hogy mindegy, milyen a lakás állapota, nem baj, ha drága, csak minél közelebb legyen a metrómegállóhoz. A metróállomás a varázsszó. Vannak persze "különcök" is szép számmal, ezek az elvetemült egyedek például Kőbányán néznek albérletet, ha mondjuk a Richterben dolgoznak. Ilyen is van. Még...
A ráfordítás / megtérülés tekintetében jó ötletnek tartom a teremgarázshely vásárlást, különösen a centrumban, ahol a legnehezebb a parkolás. A beálló előnye, hogy nem lehet benne kárt tenni, nem kell vesződni a kilakoltatással, nincs amortizáció stb.
[ Szerkesztve ]
-
manoarc
senior tag
Skacok sztem kiadandó albérletet felújítani felesleges.
Max. használható állapotra felhozni,mert úgyse az enyém alapon le fogják lakni mint a huzat.
Tisztelet a kivételnek persze,vannak akik normálisak sőt maguknak újítják fel, de ez ritka mint a fehér holló{。^◕‿◕^。}
-
föccer
nagyúr
válasz manoarc #8206 üzenetére
Persze, a felújítás alatt nem azt értettem, hogy kicserélni mindent, vakolatot leverni, meg ilyenek, de legalább annyira rendbe kapni, hogy ne jöjjön fel a sz@r a zuhanyzóban
Egyébként az albérlők (szerintem) az alábbiak szerint rangsorolnak.
1: közlekedés bkv-val (metró)
2: ár
3: rezsi
4: belvárostól/iskolától/munkahelytől való távolság
5: lakás állapota
6: lakás felszereltsége
7: lakás környezete.Ezen végigmenve ki lehet találni, hogy milyen lakást mennyiért lehet kiadni.
üdv, föccer
Építésztechnikus. Építőmérnök. Ingatlan adás-vétel vevő oldali támogatása. Mérnök tanácsadás, felújításhoz, átépítéshez. Excel feladatok megoldása. Lézergravírozás. Mindent IS csinálok: www.jatekosfejlodes.hu
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
Na, most volt időm hosszabban végigolvasni.
Alapvetően én úgy gondolom, hogy fundamentával kombinálva venném a lakásokat, hogy nyerjek valamennyit a kedvezményesebb hitelen + állami támogatáson.
Nagyjából hasonló kategóriájú lakásokat néztem én is, max 7 millióig/darab, de úgy látszik, hogy a régi bérházakra tényleg jobban megéri koncentrálni, mert általában jobb helyen vannak, mint a panelek és többet el lehet kérni a bérleti díjaikért. Mondjuk ahogy nézem az árakat, te egész jókat fogtál ki.
Én évi 50k-s amortizációval számoltam, az akkor ezek szerint kevés, valamint azzal, hogy kb egy hónapod van évente, amikor nincs kiadva a lakás, ez mondjuk rossz esetben reális.
Annak még nem jártam utána, hogy standard hitelt milyen önerőtől adnak ilyen lakásokra egyébként (ha van tapasztala valakinek, azt megköszönöm). Azt viszont megnéztem, hogy ha adózunk a kiadás után, akkor elvileg 20% a sarc, viszont a rezsi után is fizetni kell, úgyhogy ilyen formában biztosított a bukó.
less qq more pewpew!
-
föccer
nagyúr
válasz manoarc #8209 üzenetére
Szerintem ez nem annyira jellemző. Vagy lehet, hogy csak nekem van/volt eddig szerencsém
Polachek: Nekem nem játszott a fundamenta, mert még 1,5 évem van a 4 éves szerződésből. Ha lejár akkor Babóca 1 éves lesz. Akkor lesz még 1 év hátra a "saját" lakásunk törlesztőjéből. Akkor vagy kifizetjük a fundamentából a fenmaradó részt, vagy cserélünk nagyobbra. De ez még a jövő zenéje.
Üdv, föccer
-
attiati
veterán
Sztem jobban meg lehet válogatni a bérlőket, ha az ember nem egy költségtakarékos lakást állít hadrendbe, hanem egy igényeset, ahol maga is szívesen lakna.
Kevésbé tud alkudni a bérlő, befektetésnek is értékállóbb (panelek árai estek be legjobban), és az értelmiségiek is szívesebben keresik. Legjobbak az egyedülálló fiatal diplomás dolgozók, szvsz. Szerződésbe meg csak bele lehet tenni egy kitételt, hogy azonnal kirakhatod, ha 1 hónapnál régebbi tartozása van.3 éve volt egy hatalmas mákom. Munkatárs ismerőse elhúzott Afrikába, 1 pofavizit volt, és nálam volt az újépítésű 70m2-es full berendezett, parkra néző, padlófűtéses lakás kulcsa 10 perccel később (személyes cuccaival együtt) Jobban aggódtam, mint a tulaj, hogy most mi a fenének adta ide ilyen gyorsan és még olcsón is a saját lakását. Előtte 1 évig kerestem albérletet (majdnem a lehetetlen kategória normális áron jót találni)
[ Szerkesztve ]
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
válasz concret_hp #8216 üzenetére
Egy 6 millás lakásra szerintem elég meredek elkölteni 1-2 milliót felújítás címén. Ráadásul nem vagyok benne biztos, hogy egy tökéletesen felújított (és ennyiből már "modernné" is alakított) garzont mondjuk 20k-val többért ki lehetne adni, mikor 70k körül újépítésű, 45-50 nm2-es lakásokat lehet bérelni a belvárostól nem messze (XIII-ban a környékünkön legalábbis ennyiért mennek).
less qq more pewpew!
-
_BM_
senior tag
válasz Polacheck #8217 üzenetére
"Egy 6 millás lakásra szerintem elég meredek elkölteni 1-2 milliót felújítás címén."
Attól függ, milyen típusú a lakás. A panelt sokkal könnyebb és olcsóbb felújítani, mert mondjuk levered a csempét, és már mehet is rá az új. Ez nem így működik a vastag vakolatos régi házakban. Levered a csempét, jön vele a vakolat, előbb a falról, utána a plafonról..... áááá, Aztán ott van a fűtés. Régi házban bojler, konvektor, cirkó, kémény, míg a panelben magától jön a meleg és a meleg víz. ....Háromszorosát is elérheti a felújítási / fenntartási költség a panelhez képest.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
Sztem ahogy emelkednek az energiaárak, egyre inkább leértékelődnek a régi technológiával épült rossz szigetelésű ingatlanok.
-
stangli
senior tag
válasz Polacheck #8197 üzenetére
Nem muszáj csak bp.-en venni ingatlant. De ez ugyebár csak akkor jöhet szóba, ha van autó...
Én bő öt évig voltam albérletben és a tulaj egyszer sem újította fel a lakást, mi festettük ki saját ízlésünk szerint. A befektetett összeget meg lelaktuk... jut eszembe a legnagyobb befektetése egy mosógép volt, amit ugyancsak mi vettünk és lelaktuk...
-
törölt tag
válasz Polacheck #8223 üzenetére
en ugyan panelben lakom, de arra szamitok h valamikor majd elkezdodik egy hiszteria, h a paneleket csak 20-25 evre terveztek eredetileg, az meg sok helyen lejar/lejart. persze lehet h ebbol az egeszbol nem lesz semmi egesz addig, mig az egyik ossze nem dol na akkor azert fog esni szepen az aruk.
-
föccer
nagyúr
válasz #25954560 #8224 üzenetére
Azért attól nem kell tartani, hogy csak úgy 1-2re összedölnek
Polacheck: Az első linken egy alagsori lakás van. A másodikat nem tudom megnyitni...
Üdv, föccer
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
A másodikat azóta eladták.
Arra jutottam, hogy pár ilyen garzon valószínűleg megnézek az elkövetkezendő pár hónapban, mert így képekről elég keveset mondanak. Egyébként jellemzően a 13. kerületet böngészem, 6 millió környékén elég nagy a szórás, vannak iszonyatosan lepukkantak is és vannak egész korrektek.
Időm még van, a nyár végéig semmi nagyobb befektetésbe nem szeretnék kezdeni.
[ Szerkesztve ]
less qq more pewpew!
-
hati
addikt
Az AXA-ban ápr 1-től tovább csökken a kamat (EBKM 7%).
-
attiati
veterán
Már sírunk, ha a ft-unkra legjobb esetben 6-7%-os "kockázatmentes" hozamot kapunk, pedig még így is a hivatalos infláció felett van, tehát reálhozamot ad. De már mindenki keresi, hogy hogy lehetne többet kihozni a forintocskából.
Gondolj bele, hogy eu-ban, amcsiknál €-ra $-ra maximum 0,5-1% körül lehet. Sz*rért-h*gyért adják a pénzt, nem csoda, hogy ralliznak a kockázatos befektetések.
[ Szerkesztve ]
-
_BM_
senior tag
válasz attiati #8229 üzenetére
Erősödik a forint, jön befelé a spekulációs tőke. Nehogy megismétlődjön 2008, amikor is egyszerre akartak eladni a szereplők, és a ránk kényszerített imf ernyő nélkül csak csúfos veszteséggel tudtak volna kiszállni. Szerintem most érdemes lehet eurót venni, főleg akkor, ha elmegy 260-ig. 250-nél egyenesen kötelező.
-
föccer
nagyúr
Próféta szóljon belőled ha visszamenne a chf is 180 körülire, akkor már rohannék is a bankba, és csengetném kifele a fennmaradó részemet. Van erre valami reális esély?
üdv, föccer
-
Polacheck
HÁZIGAZDA
Ingyen lehet lakáskasszát nyitni a héten az OTP-nél (péntekig).
less qq more pewpew!
-
föccer
nagyúr
válasz Polacheck #8232 üzenetére
Most úgy hallottam, hogy nagyon meg akarják tolni a lakáskasszás megtakarításokat. Állami szinten. Sok-sok üzletkötőt vesznek fel a fundamentához is. Asszonyságot megkeresték az ajánlatukkal.
üdv, föccer
-
glutamin
őstag
EUR-t milyen forrásból érdemes venni? 1m Ft esetén már 1 Ft-nyi árfolyam nyereség is 4000 Ft körül van. Pénzváltóban elég nagy a vételi-eladási különbség. Esetleg nyitni kéne valami speckó számlát valamelyik bankban? Erre valakinek gyakorlati tapasztalata?
[ Szerkesztve ]
„When you have money in hand, only you forget who are you. But when you do not have any money in your hand, the whole world forget who you are. It's life.“
-
attiati
veterán
válasz glutamin #8234 üzenetére
Nézz körbe bankok treasury kondíciós listájában, a határidős deviza ügyleteket keresd.
Rafinál 0,3% min. 2000 ft oda-vissza.Vagy forex brókernél cfd-vel nyomulhatsz, kb 50 pip, vagyis fél forint a jutaléka oda és vissza is.
És ezeknél az ügyleteknél a kamatkülönbözetet is elszámolják. Ha eurhuf-ot longolsz, akkor eur kamatot kapod, és huf kamatot fizeted, vagyis most kb 5% éves kamatkülönbözetet fizetsz; eurhuf shortnál fordítva, ott kapod.
-
lorcsi
veterán
eladó: vadi új soundcore motion+
-
Mercutio_
félisten
válasz Polacheck #8208 üzenetére
Azt viszont megnéztem, hogy ha adózunk a kiadás után, akkor elvileg 20% a sarc, viszont a rezsi után is fizetni kell, úgyhogy ilyen formában biztosított a bukó.
Mármint mit kell fizetni a rezsi után és kinek?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Mercutio_
félisten
Mármint a T+2 értéknapra vonatkozó, ha jól látom, az azonnalli az 2,4%.
Ez a számlanyitási és számlavezetési díj mibe fáj?
Báááár, ahogy nézem a kamatok terén nem remekelnek, gondolom egy másik számlára átutalni pedig további költség.
Ami még felmerült bennem, hogy euró helyett dollár nem nagyobb hozamot jelentene-e, ha visszaesik a korábbi szintre a forint? (és/vagy az eu-dollár viszonya)
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
attiati
veterán
válasz Mercutio_ #8241 üzenetére
De, de elég pengeélen táncol eurusd, és $ index is.
Nem hiszek egy mezei trendvonalban, de akkor is láthatóan tartja az eurusd-t egy 2,5 éves trendvonal, ezt nem kéne törnie (ugyanígy a $ index is).Eurhuf is pengeélen táncol, szintén 2,5 éves trendhez érkezett, ez már nem csak egy sima trendvonal, és ebben "hiszek" is 266,2 alá nem zárhat hetes szinten.
Tulajdonképpen veheted úgy, hogy érdemes eur-t, $-t venni, de ha mégis erősödésnek indul, akkor nem érdemes tartogatni. Ez nagyon saját vélemény, nem minősül befektetési tanácsadásnak És elég nagy szívás ezt megjátszani nagy marzzsal, mert eurhuf alá is szúrhat hetes szinten hét közben 2 ft-tal, és ott nem lehet mit tenni, csak várni.
-
_BM_
senior tag
válasz Mercutio_ #8241 üzenetére
Igen T+2-re vonatkozik. A számla havidíja 200 ft körül van, nem vészes (lusta vagyok megnézni). A kamat valóban szar de én csak váltásra használom a számlát, utána utalok elfelé. Utalás valami 0,17%.
Nyilvánvalóan ez a módszer csak a nagy kilengésekre való, ami egy évben max 1-2x fordul elő. Én 250-ig nem is váltok euróra, és csak akkor fogok odautalni pénzt, ha megközelíti az általam extrémnek ítélt szintet. -
Mercutio_
félisten
válasz attiati #8242 üzenetére
Mármint mi indul nagyon erősödésnek, a forint?
Nem "tőzsdézni" akarok, így a napi ingadozások nem érintenének, csak szimplán folyószámlán eur-ban vagy $-ban tartanám a pénzem egy darabig, így mondjuk egy 2,7%-os kamat, és 5-6% árfolyamváltozásból eredő növekedés (vagy 1,25% és 6-7%) 4 hónapra jó lenne
Kérdés persze, hogy van-e realitása és mennyi plusz költséggel jár mondjuk egy devizaszámla nyitása valamelyik banknál, ahol jó a kamat?Vagy maradok forintos lekötésnél a biztos 4,5% éves kamattal, aminek nincs plusz költsége.
_BM_: 250 az nagyon meredek, talán valamikor a válság előtt volt utoljára, annyit meg tartok tőle, hogy nem javultunk, hogy odáig szálljon.
[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz Mercutio_ #8244 üzenetére
Ha 266,2 alá zár hetesen, akkor tök mindegy, hogy hiszed vagy sem, hogy ft erősödés jön. Maximum lehet még imádkozni 261,5 körül (szintén heti szinten). Alatta bele nem nyúlnék
De mivel csontra támaszon vagyunk eurhuf-ban, és 2,5 éve mindig elpattant innen, így most tökéletes a hozam/kockázat a gyengülésre.
-
_BM_
senior tag
válasz Mercutio_ #8244 üzenetére
"250 az nagyon meredek"
Nem sok realitása van, ahogy 2008 nyarán sem volt a 234-ig gyengülő eurónak. Valami 2500 mrd ft forrótőke erősítette mesterségesen a forintot addig a szintig. Én ennek a csúcsnak a megismétlődésére számítok, persze nem sok esélyt adok neki. Egyelőre annyi látható, hogy a monetáris politika partner a 3 évvel ezelőtti kitömés megismétlésére a 3%-os reálkamatával. Majd meglássuk.
[ Szerkesztve ]
-
-
attiati
veterán
válasz Mercutio_ #8247 üzenetére
Hát nem tom, nem néz ki jól, pénteken kereskedési időn túl lezavarták napi, és heti mélypontra, és támasz alá zárt. Annyi remény van még, hogy egy ilyen erős támaszt izomból kellene átvinnie, nem épphogycsak. Márpedig a múlt heti gyertya épphogycsak.
Jövő hétvégén okosabbak leszünk.A baj az, hogy túl drága most a forint ellen játszani. Megnéztem 2006-ig visszamenőleg az eu bankközi és magyar bankközi 1 éves hozamok közötti különbséget, és a mostani ~420 bázispontos hozamfelár elég soknak számít a forint shortoláshoz.
-
Mercutio_
félisten
válasz attiati #8248 üzenetére
Affene, akkor már csak az a kérdés mostani áron érdemes-e eurót venni, 1-2 hónap alatt vissza fog-e gyengülni legalább 280-ra a forint? (Persze tudom ilyen kormány mellett semmit se lehet megjósolni, de az eltelt 10 hónap megmozdulásai alapján ha tesznek is valamit az csak ronthat az árfolyamon gondolom )
-
attiati
veterán
Szinte vadászni kell az arab híreket, pánik már nincs (igaz a helyzetet nem is "oldották" még meg), az olaj mégis kúszik felfelé, és új lokális csúcson van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Facebook és Messenger
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Overwatch 2
- Automata kávégépek
- PlayStation 5
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Politika
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest