Új hozzászólás Aktív témák

  • Sziasztok,

    Passzív szemlélődőként követem a topic-ot, és mostanra megérett a kérdés, kíváncsi vagyok a meglátásaitokra.
    Nagyjából 15 MFt-nyi összeg áll rendelkezésemre, amit befektetnék, hosszabb távon is. Ez ~7 MFt MÁP+ (2025/19, májusi fordulónappal), ~3 MFt PMÁP (2023/L, májusi fordulónappal), 5 MFt folyószámla pénz (HUF) és a reszli ~1000 EUR készpénz. Utána olvasva a dolgoknak, és befektetések terén inkább kezdőként hozzáállva kezdtem el gondolkodni, hogyan alakítsam tovább ezt a portfóliót, és kíváncsi lennék a meglátásaitokra, hogy láttok valahol buktatót a gondolkozásban?

    Állampapírok esetén eddig azt gondoltam, hogy a fordulónapot mindenképpen érdemes megvárnom. MÁP+ esetén az összeget beutalnám TBSZ-re (még nem nyitottam meg). PMÁP esetén eddig úgy gondoltam, hogy mivel inflációkövető, ezért megtartom és marad HUF-os befektetésnek. De a hozam megállapítás nem tűnik kedvezőnek, úgy látom minden időszakban az aktuális infláció alatt marad a hozam az utólagos lekövetés miatt. Inkább arra gondoltam, hogy áttranszformálom PEMÁP-ba, a 2027/X sorozat határozottan vonzónak tűnik. A kérdés, hogy ezzel a váltással érdemes megvárnom a fordulónapot, vagy most érdemes meglépni? (befizetném a kp-s EUR-t is mellé, és azzal együtt vásárolnám).

    A HUF folyószámlapénznek nyitok TBSZ-t (RC-t hozta ki a topic rangsorban győztesnek 😊 ), amit ETF-be fektetnék be. Természetesen Revolut-on keresztül utalnám be EUR-ban, a költségoptimalizálás miatt. Ezen kívül nyitnék egy NYESZ-R-t is az adóvisszatérítés miatt, ha jól értem, akkor a felhasználás/kifizetésen kívül hasonlóan viselkedik/menedzselendő a TBSZ-en kezelt portfólióhoz. Az még kérdéses, hogy milyen ETF portfólióban gondolkodjak, az utóbbi időben az alacsony kockázat megközelítésből határozottan a magasabb kockázat, de magasabb haszon lehetősége felé gondolkozok.
    Ezen kívül még számítok az év további részében kisebb összegekre, amik gyarapíthatják a befektetéseket, ezeket is TBSZ-re csatornáznám, ha már gyűjtőév van.

    Amit a fentiekből látok, hogy biztosan a HUF ellen „fogadok”, mert állampapír és TBSZ is EUR-ban lenne, ez pl kockázat, ha a HUF megtáltosodik EUR-ral szemben. :D

Új hozzászólás Aktív témák