Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    válasz SzekeresPeti #61000 üzenetére

    Az egyedi részvény is kompenzálatlan kockázat, nemcsak a szűkebb földrajzi befektetés és nem is racionális döntés.
    Ennek az az oka, hogy amikor egy részvénynek kialakul az árazása, akkor abban nem veszik figyelembe, hogy a tehetséges ügyvezető fejére másnap ráeshet egy zongora és csődbemegy a cég (morbid példa, értsd ki belőle a lényeget). Egy országba való befektetésnél sincs benne a részvények árazásában, hogy az adott országban beüt valami kolosszális krah. A kompenzálatlan kockázatban az a legszörnyűbb, hogy az abból adódó veszteség többnyire unrecoverable loss, vagyis örökre pápát mondhatsz a lóvénak, nem lesz visszapattanás (lást egyedi részvény esetén tetszőleges csődbement cég, régió esetén pl japán)
    Tehát vannak olyan egyedi kockázatok, amik nincsennek beárazva, mégis léteznek. Ha egy kockázat a vételárba nincs beárazva, akkor azért nincs várható hozam, hiszen a várható hozam a diszkonttényezőn múlik, így ez egy kompenzálatlan kockázat.
    Míg például egy value cégnél (abból álló portfóliónál ugye), mivel value, alacsonyabb értékeltségű, magasabb a diszkonttényezője, a várható hozama ezáltal magasabb, noha kockázatosabb is, de ezért ez például kompenzált kockázat.
    Amikor egy részvény megtriplázódik egy év alatt, akkor az nem azért lett (szinte minden esetben) mert te olyan őrülten elképesztő kockázatot vállaltál (valójában valószínű ugyanakkora kockázatot vállaltál vele mintha egy vesztest sikerült volna kipickelni). Szerencséd volt, ráakadtál egy olyan cégre, ami azon kevesek közé tartozik ami a piaci átlagot felfelé emeli. (Ezt a jelenséget ugye jól ismerjük mert az index alapú befektetésnek egyik alappillére, úgy hívják hogy pozitív shewness, vagyis nagyon kevés részvény szárnyalja túl a piacot, de az nagyon, de mivel kevés ilyen van, jó eséllyel nem ilyenre akadsz rá ha egyedileg guberálsz hanem a vacakokra). Ilyen céget, vagy régiót előre megtalálni nem tudsz, ha meg tudnál, akkor x évvel ezelőtt mindenki apple meg amazon részvényt vett volna és csiliárdossá vállt volna.
    Ha érdekelnek külföldi szakértések és cikkek a témában (a videóban elmondja, és meg is hivatkozza):
    https://www.youtube.com/watch?v=t0EYr8Aex1I&t=3s
    Illetve ezeket is hallgasd meg:
    https://www.youtube.com/watch?v=AecvTErBQY8&t=503s
    https://www.youtube.com/watch?v=RR7e1Y-HJxQ

Új hozzászólás Aktív témák