Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr.F.E.R.I.

    addikt

    válasz aAron_ #20456 üzenetére

    Az igaz, hogy nagyon szeretem a kozmológiáról szóló írásokat, filmeket, de ez megint csak nem az én világom. :) A viccet félretéve, azért szeretnék pár mondatban reagálni a hivatkozott blog azon állítására, amelyik először ötlött a szemembe, ahogy megnyitottam az oldalt. Ez történetesen az, hogy a blogíró óva inti a befektetőket, mivel most éppen a Merkúr aktuális retrográd mozgásának közepén vagyunk (ami igaz egyébként), ez pedig - szerinte - azt valószínűsíti, hogy a mostani trendek megfordulhatnak a pénzpiacokon.

    Annyit hadd offoljak, hogy a bolygók akkor végeznek retrográd mozgást, amikor a Földről szemlélve visszafelé kezdenek haladni az égen, majd egy idő után újból az eredeti irányba váltanak. Ez nem csak a Merkúrra igaz a Naprendszerben, és természetesen csak egy látszólagos irányváltásról van szó. A Merkúr esetében ilyen periódus három-négy szokott lenni egy évben.

    Tavaly három retrográd periódusa volt a Merkúrnak, aminek természetesen pontos kalendáriuma van, így semmi nem tartott vissza, hogy leteszteljem az elméletet az S&P500-as indexen (én inkább ezt figyelem, nem a DOW-t). Mivel ez egy elmélete az illetőnek, így permanensen működnie kell, de legalább is a megfigyeléseknek többé-kevésbé alá illene támasztaniuk.

    Behúztam a három kérdéses időszakot és mint látható, a trendnek esze ágában nem volt megfordulni egyik esetben sem. Sőt, majdhogynem ezen időszakokban volt a trend a legerősebb, a harmadikat kivéve. Még véletlenül sem került beléjük egyetlen korrekciós szakasz sem, pedig ezekből is volt bőven. A blogolónak elég lett volna csak a tavalyi évet visszanéznie ahhoz, hogy elvesse ezt az elméletet. Nyilván úgy okoskodik, hogy ha a bolygó mozgása látszólag megfordul, akkor a trendek is megfordulnak. :)

    Azért nem tettem az egészet off-ba, mert több tanulsággal is szolgál, és elég ha a pénzügyeknél maradunk. Már többször előfordult itt a fórumon is, de nyilván mindenkinek van a saját személyes köreiben is példa rá, hogy valaki beleugrott olyan pénzügyletekbe (hitel, biztosítás, egyebek), amit rózsaszínebbnek le sem tudott volna az ügyintéző/alkusz/bróker festeni, de aztán kiderült róla, hogy minden szereplő jól járt vele, csak egyedül az nem, akire rásózták.

    Az első tanulság az, hogy ne higgyünk el senkinek semmit. Van az a kategória, amiről rögtön látja az ember, hogy egy nagy marhaság (a fenti példa erre tökéletes), de a legtöbb átverést/manipulációt nagyon profin tálalják a kuncsaftoknak. Már nem tudom hogy hol olvastam, de a legveszélyesebb hazugság az, aminek a kilencven százaléka igaz. Nem ritka az sem, hogy az embert olyasvalaki környékezi meg, akit egyébként személyesen ismer is (családtag, volt osztálytárs stb), így ösztönösen nagyobb bizalmat adva neki. Ne szavazzuk meg nekik sem ezt a bizalmat, sokakat ilyen emberek visznek a málnásba, egyszer majdnem velem is előfordult. Egy ilyen fenti nevenincs blog állításait pedig magától értetődően ne fogadjunk el kritikátlanul, szemléljünk mindent egészséges gyanakvással.

    A másik, amire ki szerettem volna lyukadni, szorosan kapcsolódik az előző gondolatmenethez, nevezetesen mindenről, amiről tudomást szerzünk és befolyásolhatja a pénzügyeinket, ellenőrizzünk le. Profi csalókat, szélhámosokat nehéz kivédeni, de ha valaki évi 30% hozamot ígér alacsony kockázattal, vagy tuti tippeket osztogat megkérdőjelezhető forrásokra hivatkozva (mondjuk a bolygók állása alapján), az több mint gyanús kell legyen. A fenti Merkúr-példában a száraz adatokat vetettem egybe ahhoz, hogy leellenőrizzem egy állítás hitelességét, az összes adathoz ráadásul pár kattintással hozzáfértem. De még egy minimálisan tájékozott ember is ha használja a józan eszét, akkor sok csapdát kikerülhet. A legbiztosabb módszer, ha több forrásból tájékozódunk, akkor van a legkisebb esély rá, hogy darázsfészekbe nyúlunk.

    Nem nyújtanám tovább, elnézést ha túl bugyutának vagy közhelyesnek tűntem, de már rég le szerettem volna írni valamilyen formában.

    Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd

Új hozzászólás Aktív témák