Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adalbert1
veterán
Szerintetek mi várható az új földtörvénytől? Ahogy nézem, lassan egy év alatt nem született döntés, és nem igazán sikerült kihámozni, hogy merre tart a dolog...
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Ezt egy közepesen kockázatos portfóliónak mondanám. Közben utánanéztem az alapok hozamainak is, a 'hozampláza' weboldalán egész szépen össze vannak szedve. Meg kell mondjam, egyelőre szerintem a legkevésbé sincs okod aggodalomra.
Belföldi kötvény alap
Közép európai részvény alap
Moneymaxx expressz vegyes alap
Pénzpiaci alapEzek közül ami nagyon jól fest, a belföldi kötvény alap (20% körüli nem évesített hozammal), és a Moneymaxx (15% körüli nem évesített hozammal). Utóbbi feltehetően szintén a kötvénytartalma miatt. A súlyozást is figyelembe véve szerintem az éves hozamod bőven 10% felett lehet. Szerintem nem érdemes hozzányúlni, bár azt elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben a kötvények már nem produkálnak ekkora hasznot, mostanra elég túlhúzottnak tűnik nekem a teljesítményük.
[ Szerkesztve ]
Két lehetőség közül mindig a harmadikat válaszd
-
Exian
addikt
válasz Dr.F.E.R.I. #16102 üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséget! Akkor egyelőre nem piszkálom.
-
zsoltee10
addikt
válasz concret_hp #16104 üzenetére
Van ilyen? Hol? Valamit ki kéne találnom, mert eddig az UL-ek miatt nagyjából volt biztosítási védelmem, de mivel megszüntettem, így kéne valami, aminek értelme van, és ha velem valami történne, akkor a család nem kerül elkeserítő helyzetbe anyagilag is...
-
stangli
senior tag
válasz concret_hp #16106 üzenetére
akkor éri meg, ha bekövetkezik, az az esemény, amire kötötte a biztosítást. ha nem következik be, akkor anyagilag bukott rajta, de ellenben nyugodtabban aludt, így a havi befizetéssel a lelki nyugalmat veszi meg...
-
FehérHolló
veterán
válasz stangli #16107 üzenetére
ööö, akkor éri meg, ha a biztosító által számolt átlagos kockázatnál nálad valamiért nagyobb eséllyel következhet be a negatív esemény.
Például bizonyos kor felett ezért nem engednek egy-két fajta biztosítást kötni. Extrém sportolóknál pedig drágább a baleset biztosítás (ugyanolyan összegű kártérítést feltételezve).
[ Szerkesztve ]
Skynet is real. It's called Google.
-
félisten
válasz FehérHolló #16108 üzenetére
Nem, nem csak akkor. Akkor is megeri, ha a szamodra a negativ esemeny katasztrofalis lenne, akkor is, ha nagyon kis valoszinuseggel fordul elo.
Tehat a biztositast igenybevevonek a varhato nyeresege negativ, de megis megerheti.
Pelda (hasrauteses szamok): ha a lakasbiztositasod evi 100000 forint, lakasod erteke 10M forint, es tiz ev alatt mondjuk 30% esely van arra, hogy leeg a lakas, akkor a varhato nyereseged negativ, de lehet, hogy te megis veszel biztositast, mert ha netan beut a krakk, akkor tul nagy a veszteseged.
Hedge.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
FehérHolló
veterán
Ha a katasztrófát végtelen veszteségként definiáljuk (mert mondjuk nincs elég info a kárbecslésre), akkor igazad van.
Ha nem így definiáljuk, privátban szívesen értekezek erről tovább, de a többieket nem untatnám ezzel.
Biztonságkritikus rendszerfejlesztő vagyok, károk felbecsüléséről van valamennyi fogalmam.A szerkesztésre: A sarkított példádban 3M a várható érték és 1M a kárbiztosítás. Miért negatív a várható nyereség? (Ami egyébként 2M az én olvasatomban, csak hogy tisztázzuk.)
Inflációtól, értékfluktuációtól, káresély inhomogenitástól és minden komplexitástól eltekintve most ofc, a sarkított példánál maradva.[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
válasz FehérHolló #16110 üzenetére
nem mindenkinek egyenes a vagyon / hasznosság függvénye, sőt a többségnek nem az.
vagy fullba vagy sehogy :D
-
FehérHolló
veterán
válasz concret_hp #16111 üzenetére
Értem, hogy miről beszélsz, csak kötözködésképp:
Te már felrajzoltad a saját vagyon/hasznosság függvényed, vagy csak a pár (tippre max 5) tanult görbe közül egyikre ráfogtad, hogy az jellemez téged?[ Szerkesztve ]
-
concret_hp
addikt
válasz FehérHolló #16112 üzenetére
azt biztosan tudom, hogy az enyém nem egyenes (azon a tartományon sem, ahol jelenleg tartózkodom)
-
stangli
senior tag
nyugodtan leírhatod, nem untatsz... aki meg unja, az átugorja
-
félisten
3%ot akartam irni, nem 30-at. A katasztrofa az 'elfogadhatatlan' sulyossag, nem a vegtelen.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
-
daniel2121
senior tag
Sziasztok
Lett egy kis likvid pénzem kb. 3.5millió. Nem tudom mikor kell hozzá nyúlnom, de valószínűleg fél éven belül. Mibe tegyem be, hogy hozzon addig is valamennyit. Hajlandó lennék kis kockázatot is vállalni. Az OTP SUPRA abszolút hozamú alapra gondoltam, elég szép hozama volt az elmúlt időben, bár tudom, hogy nem a múlt hozamai alapján kell dönteni. -
zsoltee10
addikt
válasz daniel2121 #16118 üzenetére
Ha fél éven belül fel akarod használni, akkor nem tenném suprába. Éven belül tudott a múltban is erősen ingadozni. Én a helyedben pénzpiaci alapba tenném.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Supráról lebeszélnélek én is, az egy kockázatos alap (a látszat ellenére is). Inkább az értékállóságra törekedj, ha a pénzt célirányosan szeretnéd felhasználni, és nem befektetésre. Ha mégis bevállalod, akkor suprát csak a pénz harmadáért-negyedéért vegyél, a többit tartsd inkább likvid, alacsony kockázatú alapokban. A sima pénzpiaci, esetleg rövid kötvény alap a legjobbak erre. A teljes pénzt semmi esetre se tedd suprába, mert rosszul is elsülhet!
[ Szerkesztve ]
-
daniel2121
senior tag
válasz Dr.F.E.R.I. #16120 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek, valóban a Supra csalóka volt nekem is, hogy csak látszatra alacsony kockázatú. Konkrétan melyik alapot ajánlnátok?
-
zsoltee10
addikt
válasz daniel2121 #16121 üzenetére
Vannak itt szakmailag tapasztalt emberek, de én pl. egy árfolyamgarantált alapban tartom, én is pár hónapon belül felhasználom. Nekem a raiffeisennél van számlám, olyan alapban van, ami bankbetétbe és állampapírba fektet. 3Mft 1 hét alatt 5eFt hozamot termelt.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz daniel2121 #16121 üzenetére
Ha OTP-s vagy, akkor a mezei pénzpiaci alapját, vagy az Optimát ajánlanám. Mindkettő azonnali megbízású, tehát rögtön pénzzé tehetőek, ez fontos szempont lehet nálad. Ráadásul tőkegarantáltak is, ez sem egy utolsó dolog az értékmegőrzés szempontjából. Az optima lehet annyiban érdekes, hogy most még tart a kötvények szárnyalása, így ez is jelenleg 10% körüli (nem évesített) hozamot produkál. Én fele-fele arányban is el tudnám képzelni őket, így az a minimális kockázat is megoszlana.
-
tajcsi
őstag
"- a szövegértésedet viszont nem ártana polírozni kicsit: a 'mutyiverte' jelentése az adott szövegkörnyezetben azt jelenti, hogy 'mutyi által akadályozott' - abben a formában pedig nem a kis településre negatív jelző."
pedig nem az az ertelmezese, akarhogyan is nezed. Igy viszont, nemi kis magyarazattal elfogadom a javitasodat.
"Se lóvéd, se ismereted a viszonyokról"
Lovem az van, csak eppen nem annyi amennyi kellene. Ismeretem viszont van rengeteg mind a park, mind a helyi viszonyokrol. Hidd el, az nem egy olyan kornyezet, ahol penzert meg lehet venni azt a bizonyos szemelyt, aki fejet hajtana egy ket engedelyezesre. Van az a penz nem mondom, de gondolkodj 1-2 millio euroban...
bandus
kiemeltel egy reszt az idezetembol ami nem helytallo. Bonyolult a dolog igy nem irtam le mindent az elso hozzaszolasban mert nem akarok farasztani senkit...
Dr.F.E.R.I.
A park a telepules tulajdonaban all. Azt hiszem egy EU-s palyazaton nyertek penzt az infrastruktura kiepitesere. Ez az osszeg eleg kiepiteni amit mar fent emlitettem.
Kozmuvesitve van - irtam, hogy van gaz, viz, telekommunikacios halozat, meg az elektromos energiahoz is lefektettek a vezetekeket, csak a trafo allomas hianyzik.
"Azt írod, akadályozzák a működést (a kivitelezés befejezését), mert nem adnak ki "építkezési" engedélyt. De ha nem adtak rá építési engedélyt, mi alapján építették meg? Nekem az is furcsa, hogy valakik beleöltek egy csomó pénzt, de nem tudnak rá összeszedni egy középkategóriás személygépkocsi árát (15000€), hogy befejezzék."
Nem egeszen ezt irtam, s mivel latom nem ertetted, leirom megegyszer. Szerbiaban a kis falvak un.kozsegekhez tartoznak, ami jelen esetben egy nagyobb varos. A falu, magyar falu. A varos szerb varos. Ezzel gondolom a dolgok miertjenek 99~%-a vilagossa valt. Nem olt bele penzt senki, palyazati penzrol van szo. Szerinted megengedhet e maganak egy falu 15000 euros kiadast, ha az evi koltsegvetese 30000? Raadasul, ez ugy meyg szerbiaban, hogy minden ev elejen be kell nyujtani az elozo evi koltsegvetest szamlakkal bizonylatokkal, s azt a varosi kozsegnek ki kell fizetni, vagyis a falu folyoszamlajara utalni a penzt. Jobbanmondva kellene, mivel evek ota mar ez nem tortent meg.
"miért nem a tulajdonos hajtja fel a bérlőket, miért Te, akinek annyi köze van ehhez, mint nekem és a többi itt fórumozónak (azaz semmi)?"
Nem olvastad el amit irtam. Nem csak a 15 ezer eurorol van szo. Meg ha sikerulne is megepiteni a trafo allomast, a nyakamat teszem ra, hogy nem kapnanak a befektetok epitkezesi engedelyt, fent irtam miert. Azt meg halkan hozzateszem, hogy a falu meletti szomszed varosban most epult szinten egy ipari park, ures, varja a befektetoket. Gondolom te sem engedned, ha avaros vezetoje lennel, hogy a befektetok a faluba menjenek, ha mar neked is van a varosodban ipari park.
Hogy egy kicsit meg felboritsam a rendet, nehogy valami logikai mirt-re kerdeznetek...ez a varos korul van 5-6 falu, s ezek a falvak ennek a varosnak a helyhatosaga ala tartoznak. Az egyik faluban mar 1920-ban volt termal furdo, 20 eve viszont az emlitett varostol kb 5 km-re epult egy gyogyfurdo ahelyett, hogy a meglevo termalfurdot feljelsztettek volna. Egy masik falunak volt hajokikotoje, azt bezarattak mert ugye a mar emlitett varosban nyilt egy uj kikoto+hajogyar (ami sajnos mar nem mukodik, pedig par eve 3000 munkas dolgozott ott). Meg sorolhatnam az ilyen esszerutlen peldakat de nem rabolnam senki idejet. Mondjuk nekem annyi kzom van a dologhoz, hogy sok ismerosom el ott, rokonok a csaladbol.Nem vagyok sem befekteto se vagyonos uri gyerek. A hetvegen voltam szerbiaban a munkam miatt es kicsit elneztem a rokonokhoz, csinaltam egy ket kepet a teleprol majd ha lesz tobb idom feltoltom ide.
Rengeteg szabadidom van, szeretnek valami okosat kitalani es segiteni az ottaniaknak...
Biztosan ki lehetne valahogyan maszni a csalanbol csak nem jut eszembe semmi okos. Esetleg ha van erre a temara beszelgetesre mas topic akkor kerem linkeljetek be.Mibe fektessem a penzem HA lesz? A faluban rengeteg alma van Meg baracz, jofele szilva-korte
MAXIMUS VI Extreme, Z87-WS, 3970X és sok más fimomság nálam...
-
concret_hp
addikt
ha nem az egészre lesz szükséged, akkor 1 része mehet suprába, ami kellhet azt meg vmi stabilabb alapba.
-
daniel2121
senior tag
válasz Dr.F.E.R.I. #16123 üzenetére
Köszi megfontolom, szeretném rövid távon is fialtatni, de racionálisan.
-
tajcsi
őstag
válasz concret_hp #16126 üzenetére
Tisztaban vagyok ezzel, csak most nem ertem itt mi a problema? Mert ha azt mondod hekas ket napja toroma fejem semmi nem jut eszembe akkor megertem...de igy...tenyleg...
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz tajcsi #16128 üzenetére
Szia, nagyjából értettem elsőre is, amit írtál, csak azért gyanakodtam külső befektetőre, mert egy falunak általában nincs erőforrása egy ilyen beruházásra. De így már persze mindjárt érthetőbb. Sajnos a szakmai részéhez nem nagyon tudok hozzá szólni, de a történet politikai vetülete még komolyabbnak tűnik, mert ugye, ha ki is találnánk bármilyen okosságot (és tegyük fel a pénz is meg lenne), azt rác szomszédaink még nyugodtan megfúrhatnák. Ha a városnak nem érdeke, hogy a park működjön, lefizetni pedig - azt írod - nem lehet senkit, akkor ez egy patthelyzet marad, ezen itt pláne nem segíthet senki. Alternatív megoldásban, mint mondjuk szervezettebb háztáji gazdálkodásban nem lehetne ott gondolkodni?
-
tajcsi
őstag
válasz Dr.F.E.R.I. #16129 üzenetére
Az a baj, hogy tul komoly a politikai vetulete. Szerintem sehol nicns akkora korrupcio mint jelen pillanatban raczeknal. Remelem azert ez az Alexander Vucic rendet tesz. S remenykedem, hogy elzargatjak a tronrol azt a fickot aki miatt mindenki eszi a kakit...na de mit mondjak, hogy a varosnak 5 millios tartozasa van minden fele, mert elherdaltak apenzt, meg ilyen 3000 euros szextelefon szamlakat csinalt a varospolgarmesterenek jobbkeze - erre a takaritokra akartak rafogni a dolgot azok meg mind felmondtak a megyehazan tenyleg mar sirni sem lehet ezeken a dolgokon...
Na visszaterve a dologra..A legnagyobb bajom ezzel az, hogy latok benne lehetoseget es ilyenkor nem hagy nyugodni a kisordog...mondjuk varosban mas a helyzet csak latom, hogy az emberek mit vesznek mi kell nekik...de falu szinten komolyabb a helyzet..
Terjunk at arra a fazisra, hogy megvan a megtermelt ``elvezeti cikk``. Kinek adom el? Hova? Van itt meg legalabb ezer kerdes..de amig nincs egy jo otlet ezen sem erdemes gondolkodni...De. Egyszer minden jegnek meg kell tornie, elobb utobb. Es ha akkor jol lepne fel az a nehany szakkepzett ember aki ott el lehetne valami jo az egeszbol.
Mint mondtam gyumolcs van rengeteg - meg ilyesmi mint buza, szoja...azt hiszem van par epiteszmernok a faluban, ketto iparmernok v ilyen muszaki menedzser, par kozgazdasz...meg fizikai munkas mint a tenger...
A polgarmesteruk elmondasa szerint az az elsodleges cel, hogy ugye a falujuk lakossagat foglalkoztassak a betelepult cegek minel nagyobb szamban. En meg mindig azon morfondirozok, hogy hiaba megtermelik azt amihez van alapanyag, ha arra nincs szukseg, akkor az bukott ugy.Mit lehet gyerekek almabol-gyumolcsbol csinalni ami ugy fogy mint a cukor? Az a bajom, hogy nem tudom mik a trendek a kulfoldi orszagokban, pl tudom arabok irdatlan mennyisegben figyasztanak narancslevet - de ezzel sem vagyok elorebb...az eleg nagy negativum, hogy nem hirdetik sehol, hogy lehet parcellakat berelni a parkban...igy eleg kicsi az eselye, hogy valami normalis befekteto jelenne meg...
Ajanlottak mar nekem reszesedet meg munkat is ott tenyleg jo fizetessel...de hat az meghaladja a kepessegeimet, hogy kitalaljak valamit a magam 29 evevel en ehhez meg nagyon zoldfulu vagyok...[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
Mindenki bevásárolt ejróból, aki akart?
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
stangli
senior tag
válasz tajcsi #16130 üzenetére
Mi itt fórumon mondjuk meg, hogy mit lehet almából csinálni? Befőttet, almalevet, cefrét, szárított almát...
Ha vállalkozni akarsz, akkor járj utána, végezd el a házidat, egy fórumon sem fogja senki megmondani a tutit, hogy mi volna a legjobb neked, mert nem ismerjük az ottani piaci viszonyokat, aki meg fantáziát lát benne, nem fogja megosztani, inkább betör a piacra zsíros borítékkal...[ Szerkesztve ]
-
genius5000
tag
Sziasztok!
Most lett olyan munkahelyem, ahogy kapok annyi fizetést, hogy talán tudnék félretenni egy kis pénzt. Olvasgattam a forum utolsó 4-500 hozzászólását. Sajnos nem tudok olyan nagy összeggel kezdeni, (olyan havi rendszerességgel 15-20ezerrel tudnám kezdeni).
OTP-s vagyok jelenleg, de nem tartózkodom tőle, hogy másik Banknál nyissak számlát, ha van valami jó ajánlat.
Nézegettem az OTP Suprát, a CIB malacperselyt, meg a Rendszeres megtakaritási progr. Unicreditnél.
Ezeknél esetleg lehetséges jobb/kedvezőbb ajánlat? Arról, hogy mikor nyúlnék hozzá, sajnos nem tudok mit mondani, értelemszerűen ha szükséges lesz egy nagyobb kiadás, akkor lehet hogy hozzányúlnék, de ha nincs indokom, akkor maradna ott "fialni".
Sajnos kezdő vagyok még ezen a téren, fogok utána olvasgatni rendesen, de szeretném a tapasztaltabb embereket megkérdezni
Köszönöm Előre is
Ne akarj mindent megszerezni! Ne akarj tökéletes lenni! Te egyszerűen csak élj a világba!!
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz genius5000 #16133 üzenetére
Ha megtakarítási szemszögből nézzük, maradhatsz nyugodtan az OTP-nél, hosszú távon máshol sem járnál szerintem sokkal jobban. Maga a bank a nemzet egyik sorscsapása, de az alapkezelőjéről kedvezőbb véleménnyel vagyok, az a jobbak közé tartozik. Ha abszolút kezdő vagy, akkor nyittass egy értékpapír számlát, és csatoltasd hozzá a folyószámládhoz. Ha még nincs, akkor fizess elő otp-direktre, ezzel napi szinten nyomon követheted a megtakarításaidat. Amennyiben nulláról indulsz a gyűjtögetéssel, akkor először törekedj egy nagyobb pénzmag kialakítására. "Nagyobb" alatt egy 450-500e Ft-os bázist értek. Mindig ez a leglassúbb fázisa a befektetésnek, ez sajnos időbe fog telni (ahogy nekem is anno). A menete az, hogy az általad havonta félretett pénzt tedd be mindig pénzpiaci alapba. Azért ebbe, mert az OTP erre nem számol fel jutalékot, ingyen veheted, és válthatod vissza, ráadásul azonnal pénzzé tehető, ami a legtöbb alapra nem igaz. A fő ok a pénzpiaci mellett mégis az, hogy a többi alap már jutalékos. Legtöbbjét 200 Ft-ért veszed, 600 Ft-ért váltod vissza. Ez fix költség, tehát a befektetett pénz növelésével sem változik. 100e Ft alatt nem javasolnám más alap vételét, de én anno 150e Ft-ban húztam meg az alsó határt. Az az oka a közel félmilliós pénzmagnak is, hogy muszáj a kockázatokat is minimalizálni, ezért én elharmadoltam a pénzem, és minden harmadot más-más alapba tettem. Így jön ki az alaponként kábé 150-170e Ft-os érték, ami már jól tudja ellensúlyozni a tranzakciós költségeket, de már egy kis hozamot is tudnak produkálni. A pénzed egyik harmada mindenképp maradjon pénzpiaciban, ehhez azonnal hozzá tudsz nyúlni, ha pénzre lesz szükséged. A másik kettő harmadrész olyan alapokban legyen, amik többé-kevésbé jól követik az adott trendeket, most pl a kötvényalapok nagyon jól muzsikáltak (a Supra is ezért szárnyalt annyira). Ha bizonytalan vagy, vehetsz vegyes alapot is, ami részben részvényeket, részben kötvényeket forgat, így többnyire kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtanak, mint a kimondottan kötvény-, vagy részvény túlsúlyos alapok. Az OTP abszolút hozamú alapjával annyira nem vagyok elégedett, így inkább neked kell majd figyelned a trendekre, és aszerint változtatnod a befektetési politikádon. Mindenképp ezt az utat javaslom, mert hozzászoktat, hogy Te irányítsd a saját pénzügyeidet, és amíg a pénzmagot összegyűjtögeted, addig is figyelheted az eseményeket, sokat tanulhatsz belőlük. Mire eljutsz odáig, hogy a lecsóba csapj, már kellően fel leszel rá készülve. Tapasztalat! Elnézést, ha hosszú voltam.
-
bandus
veterán
válasz Dr.F.E.R.I. #16136 üzenetére
ez elég jól hangzik, asszem én is utána nézek ezeknek a befektetési jegyeknek. a pszáf oldalán ezek hozamai is megtalálhatók?
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
genius5000
tag
válasz Dr.F.E.R.I. #16136 üzenetére
Dehogy volt hosszú, nagyon köszönöm a tanácsokat, tehát akkor ne kezdjek 0-ról, mert nincs értelme akkor neki vágni? a két alternativát úgy reklámozzák h 0 val inditható, és min havi 10 ezret rátéve jól gyűlik szépen. Sajnos nehezen tudok "spórolni", hogyha nem érzem "kötelezőnek" egy másik számlára való átutalását. ezért gondoltam a CIB v MKB ajánlatára.. de ha OTP direkt van már, ha jól értem, OTP pénzpiaci alapba tudom utalni mindig a számomra többlet keresetem, és ott gyűlik? és bármikor kivehetem, hozzátehetek stb? ennek milyen kamata van? vagy ez változó?
( Gondolom ilyenhez be kell mennem bankfiókba, és a direkten keresztül nem intézhetem el.. Nem nagyon van szabadnapom amikor nyitva lenne még egy fiók, de akkor úgy intézem majd. )
Ne akarj mindent megszerezni! Ne akarj tökéletes lenni! Te egyszerűen csak élj a világba!!
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz bandus #16137 üzenetére
www.bamosz.hu
Itt az összes Magyarországon forgalmazott befektetési alapot meg tudod nézni, és különböző szűrőkkel össze is tudod hasonlítani az egyes alapkezelők hasonló profilú alapjait is. Mióta felújították a honlapot, egészen felhasználóbarát lett.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz genius5000 #16138 üzenetére
Félreértettél, mindig érdemes nekivágni a spórolásnak. Ha 5e Ft-ot raksz is félre, már a semminél az is több. Értékpapír számlát csak bankfiókban lehet nyittatni valóban, erre sajnos rá kell szánni egy napot. Azt pedig általánosságban tudom javasolni, hogy fegyelmezd magad annyira, hogy önként félre teszel minden hónapban. Nekem szerencsém van, spórolós természet vagyok, de hosszabb távon neked is több előnyöd válik belőle, mint hátrányod. Ha nincs is túl izmos fizetésed (amivel messze nem vagy egyedül sajnos ), akkor is rendszeresen tegyél félre, de csak olyan mértékben, amennyivel nem vállalod túl magad. Inkább tegyél félre csak 5e Ft-ot, mintsem folyamatosan rájárj a megtakarításaidra pénzszűke miatt. OTP direktben is látni fogod a megtakarításaid, mert az értékpapír számlát a bankfiókban hozzá társítják a folyószámlához. A pénzpiaci alap hozama kábé megfelel egy normálisabb bankbetét kamatának, de nem kell a pénzt lekötni hozzá, bármikor kivehető plusz költségek, vagy büntetés nélkül. Azért is javaslom, hogy a magad ura légy, mert ahol helyetted intézik a dolgokat, ott ezért költségeket is vonnak le tőled, és - szerintem - túlontúl el is kényelmesítik az embert.
-
genius5000
tag
válasz Dr.F.E.R.I. #16140 üzenetére
Na ez a válasz megnyugtatott most. Köszönöm szépen, lehet hogy holnap, (vagy hétvégén úgy tudom egyik fiók nyitva van, és meglátogatom, remélem hétvégén meg tudja ezt oldani nekem), és akkor belevágok. akkor egy Értékpapir számlát nyittassak igy hivják igaz? és akkor felejtsem el a CIB malacot, meg az MKB-s ajánlatot. Gondolom itt bankon belüli utaláskor is van dija.
Köszönöm szépen, ha esetleg lesz még kérdésem remélem feltehetem.. (még ha blőd kérdések is :$ )
-
bandus
veterán
válasz Dr.F.E.R.I. #16140 üzenetére
szóval azt mondod, hogy ilyen értékpapír számlát már havi viszonylag kis megtakarítással (20-50 k) is érdemes lehet nyitni, például a cib malacpersely ellenében?
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz genius5000 #16141 üzenetére
Nem beszéllek le más bankokról, csak én is OTP-s vagyok, ezzel vannak közvetlen tapasztalataim. Amúgy amiket alapelvként felvázoltam, bármelyik banknál működni fognak. Ha mégis maradsz, akkor értékpapír számlát nyittass, és külön jelezd az ügyintézőnek, hogy az OTP-direktben is állítsák be. Ha befektetési jegyet váltasz vissza, annak amúgy nincs külön folyószámla díja, csak a saját tranzakciós költsége. Negyed évente küldenek számlakivonatot a forgalmakról, és az egésznek szintén negyed évente van 800 Ft fix díja. Az OTP-direkt havidíja úgy rémlik, még mindig 49 Ft, de ezt eddig is fizetted, így nem lesz többlet költség. Ha lesz kérdésed, természetesen szívesen válaszolok (ha tudok).
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz bandus #16142 üzenetére
Gyorsan rágugliztam, mert azt nem ismerem, amúgy nem tűnik az sem rossznak. A havi tőkésítés kimondottan jól hangzik a kamatos kamat jótét hatása miatt, és a 6,75% is egész jó kamat mostanság. Hátrányai, hogy ha nem tudod befizetni az előírt 10e Ft-ot, akkor már csak 2,5% kamatot ad, ha pedig hozzányúlsz, akkor már csak 0,1%-ot (adott hónapra vonatkozóan). A megkötés mellett az is hátránya, hogy az ember nem tud tovább lépni belőle. Aki értékpapír számlával rendelkezik, az vehet jóval komolyabb alapokat is, és ha felvállalja a kockázatot, a malacperselynél jóval komolyabb hozamokat is elérhet (tavaly a Suprával 30% körüli hozamot értem el). Én a szabadság híve vagyok, így egyből a mély vízbe ugrottam az önálló értékpapír számlával, de ha eleget tudsz tenni a megkötéseknek, és nincsenek különösebb hosszú távú céljaid a pénzeddel, akkor a malacpersely is jó lehet a számodra.
Szerk.: a malacpersely kondíciós listájában már csak 5,75%-os kamatot ír ez év márc.18-tól. Ez már nem nagyon jobb a pénzpiaci alapoknál, csak a kamatos kamat miatt lehet kedvezőbb.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz Dr.F.E.R.I. #16144 üzenetére
annyi célom van, hogy minél többet kamatozzon egyelőre az előbb leírt összeget tudom félrerakni, kiegészítve még egyben néhány százezerrel az év folyamán. ezeket az összegeket gondoltam emgosztani mondjuk 50-50 vagy 60-40 arányban kevésbé kockázatos és kockázatos befektetések között. azok alapján amit leírtál ezt nagyon könnyen kivitelezhetem egy értékpapír számlával. emiatt nem mennék másik bankhoz, bár ez az otp supra nagyon kecsegtetően hangzik, de egyelőre maradnék az ersténél.
az értékpapír számláknak kb. milyen számlavezetési díjai vannak? mert az erste honlapján ezt sehogyan sem sikerül megtalálnom.
szerk: a befektetési jegyek vásárlásánál nincs kamatos kamat? azaz nem tőkésítik az elért hozamot? ha ez nem történik meg, akkor mi történik így a nyereséggel? a számlámon kerül jóváírásra?
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
válasz Dr.F.E.R.I. #16144 üzenetére
A malac kamatozását alapvetően a jegybanki kamat határozza meg.
Két fő előnye van a (kategóriájában) elfogadható hozam mellett: a likviditás és a kockázatok hiánya.
Oké, hogy te fejest ugrottál a mélyvizbe (és még jól is jártál vele), de azér' izé
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
Nyilván a jegybanki kamat függvénye, ahogy a pénzpiaci alapoknak is. Az "előnye", azaz, hogy likvid és kockázatmentes, az igaz a pénzpiaci alapokra is, tehát azokkal szemben már nem igazi előny. A havi szinten jóváírt kamatos kamat, ami igazán jól fest a malacban. Amúgy meg tipikus banki marketing, hogy amíg a címoldalon 6,75%-ot reklámoznak, addig eldugva más menüpontok alatt lehet olvasni, hogy egy hónap múlva máris egy százalékkal kevesebb... Senkit nem beszélek rá semmire (és lebeszélni sem akarok semmiről), Bandusnak is írtam, hogyha fizetni tudja rendesen, akkor részemről nincs akadálya.
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
válasz bandus #16145 üzenetére
Más bankokról nem tudok nyilatkozni, én az OTP-nél negyed évente fizetek 800 Ft-ot. Tőkésítés sajnos nincs, mert a befektetési jegyek darabban vannak nyilvántartva, mint a részvények. Tehát vételkor kapsz a pénzedért X darabot, visszaváltáskor pedig megkapod az X*'visszaváltáskori árfolyam' összeget. Ebből már levonják a tranzakciós díjat is, és a kamatadót is, amit már nem kell elszámolnod senki felé, így nem kell az adóbevallásban szöszmötölni vele.
[ Szerkesztve ]
-
bandus
veterán
válasz concret_hp #16149 üzenetére
kezdem érteni gyakorlatilag akkor ezeket is jó időpontban kell eladni, a hozamuk nem nő a végtelenségig. vagy igen?
teszem azt berakok fél millát, egy év múlva eladom az bfektetési jegyeket, abból lesz mondjuk +10 százalék pénzem, aztán vásárolhatok másfajta bj-ket.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Sorozatok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Építő/felújító topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Opel topik
- Filmvilág
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- BIOS frissítés
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- További aktív témák...
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest