Új hozzászólás Aktív témák

  • Egon

    nagyúr

    válasz orbano #1158 üzenetére

    ''EBKM: Egységesített teljes kamatláb mutató. Egy évre vetítve, százalékos formában mutatja meg egy betét hozamát. Éven belüli futamidejű betétnél a mutatót a betét és kamata újra befektetésével számítják, ezért a kamatlábnál magasabb értéket ad. Minél magasabb az értéke, annál kedvezőbb a betétesnek.

    Mindkét mutatót a banki termékek összehasonlítása érdekében írták elő és valóban alkalmasak erre a célra, megmentenek a számolástól. Minden banki ismertetőben, reklámban szerepelniük kell. Figyeljen rájuk!

    Az EBKM sem tartalmazza egy betétszerződés minden elemét. Szerencsére kevésbé alkalmazzák, de kellemetlen lehet a sávos kamatozás. Ekkor például a lekötési idő, vagy a lekötött összeg nagyságától függően sávonként változik a betétünk kamata. Az adott sávhatárok közé eső összegre mindig a sávhoz tartozó kamatot fizetik, a reklámozott magas kamatláb nem a teljes betétre vonatkozik!
    A kamatláb nagysága összefügg a betét lekötési idejével, ezért a lejárati idő előtti betét felvételt, a betét „feltörését” alacsonyabb kamattal, esetleg 0 % kamattal büntetik. Emiatt sem célszerű minden pénzt egy összegben, azonos lejáratra lekötni, helyesebb több tételben elhelyezni a betétet, számítva az esetleges felvételre. Rövid futamidő esetén praktikus a betét lejáratkori automatikus megújítására szerződni, mert a lejárt betét általában a lekötés nélküli, nagyon alacsony folyószámla kamatlábbal kamatozik. Gondolja át várható bevételeit és kiadásait, azzal összhangban hozzon létre saját betét portfoliót rövidebb-hosszabb betétekből!''

    "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

Új hozzászólás Aktív témák