Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz adalbert1 #7818 üzenetére

    Ezt a problémát egyetlen mondattal elintéztem, mert elkerülhetetlen és törvényszerű.
    "Autósforgalom biztos jelentősen megnő a Madarász északi szakaszán, ha ledobnak oda 300+160 lakást egymástól nem messze."

    De nagyjából leírtad teljes Budapest jövőbeli problémáját. Az urbanizáció elkerülhetetlen.
    Ha 2050-60 körül valóban bekövetkezik az, hogy az ország lakosságának fele Pest megyében fog élni (kb 4 millió ember), akkor a városfejlesztési szempontoknál oda kell figyelni a forgalomra.

    Az ingatlanvétel sztem elsősorban pénz kérdése, másodsorban lakhatás. Még mindig jobb egy fejlődő, de zsúfolódó környékre tenni a pénzedet, mint egy nyugis, de stagnáló, vagy leépülő részen lakást venni.
    És ha mégsem tetszik a környék iránt megnövekedett érdeklődés és zsúfolt helyzet, akkor még mindig elköltözhetsz és kárpótol az átlagon felüli értéknövekedés.

    Gondolom a Corvin negyed környékén élők sem örültek anno a sok építkezésnek és változásnak.
    2008-ban sétáltam a Corvin pláza helyén. Hatalmas területen lerombolt polgári lakások, üres telkek.
    Senki nem járt arra, mert a rossz hírű 8. kerület. Aztán a város legnagyobb értéknövekedését produkáló környékké nőtte ki magát. Szerettél volna benne lenni ebben a buliban? Én igen.

    Vagy ott a másik véglet: egy tök nyugis faluban élni, tiszta levegő, 0 bűnözés, teljes csend. De üresednek a házak a falu elöregedésével, nulla munkahely és szép lassan 0-hoz konvergál a vadi újan felépített családi házad értéke.

    (De persze fogalmam sincs, hogy melyik környéken merre mennek az árak a jövőben. 13. kerületet sem tudom, van kockázat bőven.)

    (Az álom kategória az lenne, hogy egy nyugis részen családi házat venni Budapesten, ahol minden tele van zsákutcával és 2km-es sugarú körben lakóövezet és nincsen egyetlen üres telek sem, ahova benyomulhatna valami nagy építkezés. Illetve a körön belül csak vadi új építésű családi házak vannak, amiket nem fognak elbontani és nem fogják eladni a telket sem. Viszont közvetlenül a körön kívül egyből nyüzsgő élet van, munkahelyek, közlekedési csomópontok, irodaházak, plázák. Így el is lennél szigetelve és a környék is felértékelődne, és nem kell költözni sem. Szerintem ez a mák kategória, vagy pedig a nagyon tudatos városfejlesztési modell, amit Bécsben is csinálnak. Komplett városrészeket, munkahelyeket és infrastruktúrát építenek a semmi közepén.) Ha fokozatosan és piaci alapon épül ki egy környék, akkor a pénz diktál, aztán talán kárpótol téged is.

    Egyébként minden változás az elején rugalmatlan és nehezen indul el. Aztán a kényszer nagy úr.
    Idővel majd lesznek új orvosi rendelők, óvodák. Vagy elvárosiasodik és munkahelyesedik a környék. Manhattan sem így nézett ki pár évtizede :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák