Új hozzászólás Aktív témák

  • flash-

    veterán

    válasz Gravity1234 #89177 üzenetére

    elmondom a véleményem( 1 éve nyúzok egy cross-trekking bringát, pár ezer km-van már benne):

    elmondom az előnyét:
    -városban,aszfalton jól lehet vele haladni(egy jó állóképességgel 2-3órán át 23-25ös átlagsebesség hozható),kényelmes,kialakítása miatt nagyobb túrák esetén fel lehet cuccolni elöl hátul(ez 3-4-napos esetleg hetes túráknál szempont szerintem amúgy nem)
    -sík,egyenes földúton(nem sok az olyan) nagyon jól lehet vele haladni a montisokhoz képest is..

    testsúly:
    nem kell ettől parázni nekem egy 250ezres német import kerékpárom van és 110kilósan is mindent birt..

    elmondom amit nem árt tudni:
    erdőbe,könnyebb terepre(köves-kavicsos-enyhén sziklás murvás vagy gyökeres) megkötésekkel lehet használni.. lassabban fogsz haladni mint egy montis mert nem lehet ilyen bringával normális tempóval menni ilyen terepen, illetve lehet de eléggé bizonytalan a haladás, instabil az érzet, az a bármikor megcsúszhatsz eleshetsz érzésed van,nem kellemes!
    -illetve padkáknál, városi szintkülönbségeknél eléggé rizikós hajtani, érezni ahogy kapja az ütést a bringa, nem való neki ez sem!

    csúszós, laza terepen pedig maga a pokol... nem ajánlom senkinek!

    elmondok még pár fontos dolgot:
    csak hogy legyen mihez viszonyítani, nem vagyok rossz formában, 100kilósan 2-3 óráig néhány emelkedővel megtüzdtelt aszfalt úton tudom hozni a 23-25ös átlagsebességet...
    ki fogsz fáradni,de nem kell hozzá nagy sportolónak lenned! de azt azért megemlíteném hogy a velem tekerő montis haverom aki nálam még jobb erőben van (kevesbbet teker, de vékonyabb,régebb óta sportol,sokat edz kondiban) a 26 os terpgumikkal lévő montijával ugyanazon a távon (70km) ugyanolyan átlagidőt megy..
    Ezt elég fontos megemlíteni, mert ez azért sok mindent elárul.
    Azt hogy terepgumis 26os kerékkel levő montival is lehet közepes túrákat-távokat jó sebességgel hozni és nem kell hozzá különleges erőnlét(itt még nem beszélünk téli görgőzésről sem).
    Van olyan érzésem hogy a cross trekking inkább hasonlít a montihoz, hiába a nagyobb és vékonyabb kerék, a jobb áttét, az üléspozíció miatt keletkező légellenállás szerintem többet számít,lásd adatok.
    Nincs releváns különbség a mtb és cross trekking között aszfaltos haladást illetően.
    lehet hogy egy 20-22es átlagnál a montis hamarabb fárad el mint én, de egy 25ös áltlagnál már megszünik a különbség..
    Ezzel azt akartam elmondani hogy a legfontosabb az állóképesség, illetve el kell felejteni az ilyen berögződéseket hogy montival nem lehet túrázni, haladni...barátaimmal úgy járunk túrázni hogy montival jönnek és köszönik szépen jól vannak..így toltunk le egy két napos balaton kört,stb.stb..

    [ Szerkesztve ]

    "Embrace our fellow man, no longer vilified"

Új hozzászólás Aktív témák