Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • CyberPunk666

    senior tag

    válasz Rolly #19046 üzenetére

    Nekem az a módszerem (próbák alapján, eddig ez vált be), hogy van egy rakás egység, ahova megy pénz különböző célokra. Nyilván egyéni személyiségbeli dolgokon is múlik.
    1, Van a havi költés, ami a kaja, rezsi, havi szintű váratlan / nem rendszeres, aminek mindig más a neve, de meglepően jól tervezhető mértékű (ruha, állatorvos, autó kisebb javítás, kell egy ikeavacak,... nem mind, hanem hol ez-hol az). - > likvid
    2, Van a megtakarítás, ami (nagyon)hosszútávú célokra, befektetésre megy. -> sokáig leköthető (évtizedes lépték)
    3, Van a drágább programok/tárgyak zseb, ahol lassan gyűlik egy-egy nyaralásra, másik autóra. -> nem azonnal kell, de rövid távon (1-2-3 év)
    4, Kisebb léptékű gyűjtések: képzésre, telefonra, új gépre (kb kalkulálok egy avulást, de pl telefonomat 3.5 éve nem cseréltem és még nem is tervezem, azt hittem 3 évig bírja majd, gép 4 éve nem kért egy forintot se). A felesleg megy át a hosszúba.
    5, Oh shit nagyobb kiadás, kb fix 6 havi megélhetés áll benne, az inflálódását kell pótolni, de 15 percen belül bármikor a kezemben van és nem kell feltörni semmit. (sose volt még rá szükség, kamaton bukás nem jelentős)

Új hozzászólás Aktív témák