Új hozzászólás Aktív témák

  • Bélabácsi

    tag

    válasz Multibit #93155 üzenetére

    Sziasztok!

    Sikerült az elmúlt pár napban a témát kicsit körbejárni - Lenovo T400 ESXi és Kernel-based Virtual Machine (KVM), Intel VT-x/EPT támogatás témában. Gondoltam megosztom Veletek, hátha más szeretne hasonlót megvalósítani.

    Röviden: az derült ki, hogy a Lenovo T400 (BIOS-ban is állítható módon) valóban támogatja az Intel (VT-d) virtualizációt (esetembern egy Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU P8400 @ 2.26GHz CPU-val), de NEM nested virtualizáció esetén. Vagyis, ez a következőket jelenti:

    • Ha a T400-on telepített Vmware ESXi fut, akkor sajnos a VM-ek NEM kapnak KVM és VT-x támogatást, így az esetemben tervezett GNS3 emulátor futtatása céljából az ESXi nem opció.

    • Ha a T400-on VMware Workstation fut Windows 7 vagy Ubuntu alatt, akkor a helyzet ugyanaz: a VM-ek nem kapnak KVM és VT-x támogatást.

    • Ha a T400-on Ubuntu fut és arra közvetlenül csomagként telepítettem a GNS3-server-t / EVE-NG-t (QEMU alapú network virtualizációs platformok), akkor szépen működik - a GNS3-ban futó QEMU VM-ek ki tudják használni a CPU virtualizáció támogatását. Pedig a T400 a mai teljesítményekhez képest már azért elég soványka, a QEMU VM-ek sebessége még így is többszöröződött a KVM támogatással :)

    @Multibit - Valóban, ezt én is meg tudom erősíteni: 16GB RAM-al azért a VM-ek is jobban érzik magukat. Meg hát sajnos a 8GB esetében ebből még lejön a hypervisor-nak szükséges RAM mennyiség is.

    Üdv,
    Bélabácsi

    [ Szerkesztve ]

    Üdvözlettel: Bélabácsi

Új hozzászólás Aktív témák