Új hozzászólás Aktív témák

  • Sipi

    addikt

    válasz brd #8888 üzenetére

    Bocs, de ez így, khm, nem teljesen igaz.

    Az OS feladata a memóriakezelés is. Nem a felhasználóé - ő nem tudja megmondani, a rendszer működéséhez mikor mire van szükség.

    Ez egy érdekes tévhit, még valahonnan a 16 bites Win3 idejéből, hogy ha a memóriában van valami, az egy káros dolog, tenni kell ellene. Miért? Azért van a memória, hogy oda biteket pakolj. Elindítasz valamit, betöltődik, használod, kilépsz. Miért kellene azonnal kipucolni minden megnyitott könyvtárat, programkódot? Fáj az valakinek, hogy ott van?
    Ha megint elindítod ugyanazt a programot, vagy egy másikat, amelyik ugyanazokat a könvytárakat használja, nem kell körmöt rágnod, míg megint mindent beráncigál a merevlemezről. Ott van a memóriában.

    Ha pedig egy teljesen más dolog miatt mégis kell a hely, az OS semennyi idő alatt felszabadítja, kipucolja a nem használt dolgokat.

    Egyébként az OS-nek nem három (vagy szerinted kettő) feladata van, inkább több száz... És nem biztos, hogy 500 mega kell neki, csak menet közben tárolja az ikonokat (hogy ne tíz percig rakja ki az Intéző a fájllistát), meg még millió egyéb dolgot, amihez a felhasználónak jobb, ha semmi köze nincs. :)

    Én inkább azon szarok be, hogy ha van az embernek x mennyiségű memóriája, akkor örülve vigad, minél kevesebbet használ ki értelmesen, és sírásba borul, amikor a gyors felhasználás, optimalizált működés érdekében jól kezeli a rendszer.

    Evone: mit értesz azalatt, hogy szarabb memóriakezelés? Linuxon elég durva módszerek léteznek, még desktopra is többféle megközelítés közül választhatsz. Én pl. nem mernék ilyen kategorikus kijelentést tenni...

    Sipi

    [ Szerkesztve ]

    Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

Új hozzászólás Aktív témák