Új hozzászólás Aktív témák

  • Tim82

    nagyúr

    válasz Tim82 #78745 üzenetére

    Így, hogy már nem mobilról vagyok, hanem gép előtt, kifejteném.

    A T40-ben (és a későbbi Thinkpad-ekben is) van egy ún. "whitelist" a BIOS-ban - ez gyakorlatilag a mini PCI (később pedig a mini PCI-e) foglalatokban használható kártyatípusokat (jellemzően wifi, mobilnet modul) korlátozza. Ez a whitelist alapesetben csak az IBM FRU számmal ellátott wifimodulokat engedi működni, illetve csak olyan típusú modult, amivel jött is ki gyárilag a T40-ed.

    Két lehetőséged van: vagy veszel egy IBM FRU-s Intel 2200b/g-t (illetve vannak Atheros chipset-es kártyák is, amik jók), vagy T40-T41-T42 esetében az ún. "no-1802 hack"-et alkalmazva (mondjuk egy CD-re kiírva és arról beboot-olva) átvered a whitelist-et. (Ez nem írja felül a BIOS-t, viszont csak addig működik, amíg le nem merül az alaplapi CMOS elem - ha lemerül és cseréled, ki kell venni a nem IBM-es wifit és újra futtatni.)

    Utóbbi esetben mondjuk vannak lehetőségeid a gyárinál jobb kártyákra is, de ahogy megtaláltam, ezt már írtam neked korábban.

    A nem macerás út viszont az első - veszel egy IBM-es 2200b/g-t pl. és semmit sem kell mókolnod.

    Pár hete raktunk bele rii fórumtárssal egy AntiX Linuxszal és Windows XP-vel telepített T40-be egyébként egy HP-s 2200b/g-t, előtte persze lefuttattuk az említett hack-et CD-ről, utána beszerelve gond nélkül működött mind XP, mint Linux alatt az említett kártya - de mivel nem gyári IBM-es kártya volt, wifi LED nem volt. (A fél év korábbi hozzászólásomban erre is linkeltem egy workaround-ot.)

    [ Szerkesztve ]

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Új hozzászólás Aktív témák