Új hozzászólás Aktív témák

  • lapa

    veterán

    válasz Gondwana #7506 üzenetére

    röviden (=hosszan) összefoglalva van x W teljesítményű paneled, attól lemegy a 10mm2 draut a töltésvezérlőbe, onnan draut sok ólomakksiba. egy 130W maximális teljesítményű tábla (ez télen v. nyáron kristálytiszta időben merőleges beesésnél) meg a 2-300Ah akksi meg egy kis szélkerék meg a vezérlő saccra fél milla. nevezhetjük kezdőcsomagnak, fix költség. ugye az akksikat x ciklus után cseréled, tehát még több lóvé. lehet egyébként pályázni, 30%-ot visszakapsz.

    hangsúlyozom, hogy nekem jelenleg ebből a vezeték van csak meg, szóval vak vezet világtalant.

    a teljesítmény egyértelműen gyíkfing, tudom. azt is tudom viszont, hogy el kell indulni valahol, és a fenti teljesítmény megduplázása (még egy 130W panel) már "csak" 130-150e.

    és hogy miért szenvedek a 12v-tal? mert egy rendes szinuszos inverter ehhez még vagy 150e forint, és van 2 felesleges konverziód, ezernyi alultervezett kínai kondival meg ilyenekkel. a 12v-tal ki tudom hajtani a ledes világítást a lakásban (esetleg a ledes topikban láthatsz brutál szárnypróbálgatásokat), meg minden híradástechnikát, elemtöltőt, mozgásérzékelőt, telefontöltőt, stb.

    hogy mennyire lesz elég a teljesítmény? nem sokra. főleg, hogy a noti meg a router folyamatosan megy. de ha megnézed a számokat látható, hogy a 25 + 6w simán kihozható lenne 12 + 4w-ból, ami 15w különbség, 7/24-ben. ez csaknem fedezné a lakás világítását (konyha 10w, nappali 30w, gyerekszoba 40w, kint 15w).

    szóval marhára nem mindegy. az ilyen szutyi adapterek csinálnak 70% hatásfokot, elég bénácska. ha mindent összeadsz elég komolyak a konverziós veszteségek.

    ja, a legolcsóbb (30-40e) töltésvezérlő kivezérel 2 x 15A-t akár, ez nagyjából a büdzsének megfelel. amikor meg elfogy a szufla, akkor egyszerű figyelő elektronika átnyomja az egészet egy FSP Zen PC tápra. az is elég egyenes jelet ad.

    leginkább elvi jelentősége van a dolognak, az elektromos áram egy igazságos világban annyiba kéne kerüljön, amennyibe a megújulóval megtermelése kerül. mi meg csak szórjuk, mintha kötelező lenne. érted egy konzol idle megeszik 170w-ot, vagy ha tévézek 130w + 26w az erőlködő. ehelyett egy usb-s tunerrel meg fülessel 25w-on belül megvagyok, csak megfelelően el kell helyezni a képernyőt.

    persze a nagyfogyasztókkal semmitse tudok kezdeni. a kommersz megoldás ugye az lenne, hogy x milla napelemre, y milla akksira ésvagy z milla töb kw szinusz inverterre "és akkor ezt megszorozzuk 1,5-tel, hogy a veszteségeket fedjük". ez nekem bűzlik, meg hát nem is megfizethető. ebben a 12v mókában az egyetlen, amire figyelni kell a kábelek, de ha az ember nem univerzális "minden sarokba 220v dugalj" rendszert csinál, hanem a berendezésekhez specifikusan vezeti a kraftot, akkor nem kell 50 tonna réz hozzá. nekem mondjuk 100m 10mm2 meg 20-30m 2,5mm2 betápokkal le van fedve minden (panel meg akksi is), max teljesítményfelvételnél 5% veszteség alatt. mondjuk 30e huf az össz kábel, nevetséges összeg a rendszer árához képest.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák