Új hozzászólás Aktív témák

  • Flashcash

    Közösségépítő

    Egy kis infó azoknak akik régebbi PATA csatlakozós Thinkpad notit bővítetenének Ultrabay SATA adapter és SATA SSD kombóval.

    Anyum Thinkpad R51 notija volt az áldozat, de szerintem ugyanígy működik a PATA csatlakozós T4X, R5X széria is.
    -Ultrabay Sata adapter
    -régebbi Intel X25-M G1 SATA SSD

    -Acronis True Image disk clone-al a gyári PATA vinyóról átmásoltam a már működő rendszert az SSD-re és simán működött minden. Egészen addig amíg ki nem vettem a PATA merevlemezt a notiból. :)
    -Kiderült, hogy a Thinkpad notiknak van egy igen hasznos tulajdonsága, miszerint boot-nál a bios mindenképpen vinyót keres a PATA csatlakozón és hiába van az SSD az Ultrabay SATA keretben, 30 másodpercig nem hajlandó továbblépni és csak ezután kezdődhet el a bootfolyamat. Ezt valahogy azon a fórumon is elfelejtették reklámozni ahol, anno az X25-V + Ultrabay teszteket találtam. (exclude boot order, quick boot semmilyen bios beállítás nem segít rajta)

    -Az SSD mellett nem akartam plusz egy PATA vinyót pörgetni feleslegesen csak emiatt a gépben, így végül vettem egy 2.5" CF -> IDE adaptert (3,5$) és beletettem egy 8MB-os CF kártyát.

    Így már lát egy 'eszközt' a gép a beépített PATA csatolón is, és normálisan bootol, a sebessége is egész jó lett így a gépnek.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák