Hirdetés
- PlayStation 5
- World of Tanks - MMO
- PlayStation 5 Pro teszt
- Assetto Corsa Competizione
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- Call of Duty: Black Ops 6
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
-
GAMEPOD.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
CirrMee
addikt
válasz Jarod1 #78199 üzenetére
...ami olyan okos, hogy ha a párom ugyanolyan egerét a gépre kötöm, akkor azzal meg normálisan üzemel? A multiméter szakadásvizsgálója szerint is bizonytalan volt a kapcsoló.
Nemrég leitattam némi "piával", gondoltam kipróbálom a javaslatot. Nem lett gyári, de határozottan pontosabb.
“Az a baj az interneten terjedő idézetekkel, hogy sosem tudhatjuk biztosan, ki írta.” (Petőfi Sándor)
-
őstag
válasz razorbenke92 #77973 üzenetére
Szóval írtam, hogy mindenképp beszámolok az 55"-os TV háttérfény cseréjéről.
Első lépésként újra próbáltam bekapcsolni, hogy legyen kontroll esemény, és nehogy a sok állás sunyiban egyébként is megjavítsa. Nem tette.
Ezután megnéztem az új ledeket (tesztpontról, ez később fontos lesz) hogy jók e. Azok.
Ezután lebontottam a hátulját, szalagkábelek le, majd átfordítás után az elejéről a kávát le. Ebben semmi extra nem volt, talán annyi, hogy meglepően bonthatóra voltak tervezve a "bolhák" és semmi nem tört, hanem szépen oldott.
Itt jött egy lépés, ami célszerszám nélkül nehéz lett volna: Az LCD felül és alul kétoldalú ragasztóval volt rögzítve. Ezt 0.3mm-es lekerekített acél bontókéssel el tudtam különíteni, de más nem nagyon fért volna be, főleg hogy ne karistoljon bent.
Ezután kipróbáltam mit tudnak a telefonszétszedő tapadókorongok: Sokat! Az LCD súlyát már 2 darab is elbírta volna, de hogy biztos legyen, és ne libegjen, 4 darabbal, ketten emeltük le, majd tettük mellé. A korongok egy óra múlva is jól tartottak még, amikor visszaemeltük.
A két diffúzorfilmet külön-külön vettem ki, mert szoros pozícionálásuk volt csapokkal, nem lehetett volna elcsúszva visszatenni őket. Sőt, ami azt illeti, a közepüket emelve kicsit meghajtva lehetett őket kivenni, mert a két szélső élen a vázba voltak bújtatva, mint egy papucsba.
Ezután elértem a LEDekig, itt a háttérfólia gyönyörűen le volt ragasztva kétoldalúval minden led szalag fölött és alatt, esélytelen volt szépen visszaszedni. Szikével egy oldalon közel a szalag mellett felvágtam, félrehajtottam, majd szalagcsere, fólia vissza és a vágás mentén keskeny celluxot használva összezártam.
Aztán próbánál ugyanaz a jelenség... az egyik string villan, a másik meg sem mukkan...
1000% dühroham elsőre, hogy benéztem, mégis a tápegység, és fölösen vártam a ledekre, meg fölösen bontottam szét ennyire.
Utolsó esélyként gondoltam, hátha valahol szakadt a kábel. Tesztpontokon kimértem a stringek közti kábeleket, és találtam egy szakadást. Belemértem a vezetékek csatlakozóiba, de ott jó volt. Megnéztem a szalag csatlakozókról a tesztpontokig, és az is jó volt. Dafuq moment...
Kivettem az érdekes szalagot, és kiderült a gond: a szalagra forrasztott csatlakozó nem volt nedvesítve forraszanyaggal, csak ült benne. Ha bedugtam a vezetéket, az pont megfeszítette annyira, hogy ne érintkezzen, de ha multiméterrel néztem, úgy rendben volt.
Megforrasztottam, és most minden szupi.
[ Szerkesztve ]
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
mezis
félisten
-
nagyúr
válasz razorbenke92 #78203 üzenetére
Köszi, hogy megírtad! Hát, nem jött meg a kedvem a szereléshez
-
Beniii06
addikt
válasz CirrMee #78201 üzenetére
"...ami olyan okos, hogy ha a párom ugyanolyan egerét a gépre kötöm, akkor azzal meg normálisan üzemel?"
Van olyan egér, amelyiknek van beépített memóriája és profilokat is tud tárolni, ahol van lehetőség pl. dupla kattintás beállítására. Az ilyen egerekhez általában van külön SW is, ami települ driver mellé és tud különbséget tenni két pontosan ugyanolyan egér között is.
"Got any other secret weapons?"
-
őstag
válasz d@minator #78208 üzenetére
CocaCola
Volt egy valag réz kilincs a padlásunkon, ugyanilyen oxidosak voltak. 2 nap kólában, utána mosogatószivaccsal átdörzsöltem, fényes lett mint a Salamon töke.
Ha nem válik be, akkor sem csinálsz felesleges vásárolgatást
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
törölt tag
Ha vasból vannak az érintkezők, akkor citromsav vagy
kólaegy éjszakára beáztatva. Ha réz akkor ettől tisztább már nem lesz, egy lapított fogpiszkálóval fel tudod "csiszolni" az érintkezési felületeket.Szerk. A kólával megint megelőztek. citromsavból van a vízkőoldó is, nézd meg van e otthon. (ha foszforsavas van csak azt inkább ne használd erre!)
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Nem kell venni semmilyen vegyszert, ecet és konyhasó biztosan van otthon.
Tedd ezeket a szereket egy edénybe egy kis vízbe, forrald fel, aztán tedd bele (a műanyag tűrőképességéig visszahűtött) oldatba az érintkezősort. 4 óra múlva vedd ki és egy fogkefével és fogkrémmel súrold át alaposan. A lényeg egyébként a súroláson van, alapos mechanikai tisztítás nélkül semmilyen vegyszer sem szedi le a patinát.
Utána viszont kell neki a Kontakt 60 és 61, azok nélkül rövidesen újra ugyanígy fognak kinézni az érintkezők.
SZERK:
WL nem kell, az zsíreltávolító, ennek nem a zsír a baja
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Dr. Szilikát
őstag
Noha magam nem próbáltam, de elvileg a szalmiákszesz jó patina ellen. Az sem dobja automatikusan, ha jól tudom, dolgozni is kell rajta.
Egyébként az elemtartók érintkezőinél tapasztalat, ha nem is sikerül rendesen letisztítani, de olajozással / átitatással meg lehet állítani a további rohadást. Motorolaj is jó. Nedves környezetben is előnyös lehet egy kis olajfilm.
-
Blackmate
senior tag
Ilyet hol kapok Budapesten?
-
veterán
-
nagyúr
válasz Donki Hóte #78216 üzenetére
-
d@minator
addikt
válasz Dr. Szilikát #78213 üzenetére
Köszönöm mindenkinek az ötleteket. Amit megfogadok az a hosszabb beáztatás és lehet nem kerülhető el sehogy a dörzsölés. Ehhez egy gravírózót kell venni olcsón, mert pici és mélyen van.
-
Hello,
Hülye kérdés. Kis DC villanymotor forgásirányváltása.
Mennyire működne, hogy fél tápfeszt állítok be a motor negatívjára, és FET-tel kapcsolom rá hol a + , hol a földet? Nagy áramfelvétel nem lenne, szinte 0 ellenállása lenne a forgatott cuccnak. Mondjuk egy 12V, vagy 12 és 5V-os táp (akár PC táp) esetén működne?[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
tordaitibi
veterán
Nem jó egy H híd, akár tranzisztorokkal, vagy akkor legyen FET.
Csak +2 power eszköz és korrektebb.
Relé nem játszik, azzal is korrekten és 1 táppal könnyen kivitelezhető.
PC tápba ugyanaz a tekercs szolgáltatja az 5 és a 12 voltot, elvileg lehet így is csak akkor 5-7V lesz a két forgásirány, nem szimmetrikus.
Az 5V lesz a közép és ehhez kapcsolod a 12voltot vagy a testet.
Értelemszerűen ha a pc táp mást is ellát ami galvanikusan csatlakozik akkor borul minden.
Ha elegendő 1A is, icipici a motor, akkor használható a +-5 vagy a +-12V kimenetek, és ez így test, azaz földszimmetrikus marad.
Fetre figyelj, legkorrektebb a P és N csatornás használata, de itt meg a vezérlés polaritása pont ellentétes lesz.
Meg a snubber diódák ajánlottak, bár a fet parazita diódája is megteszi.[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #78220 üzenetére
Amúgy ja, a felépítésen akarok sóherkedni Ezért vetettem fel, hogy lehet-e ilyet.
A PC táp csak példa volt. Sima 12V-ról is lehet féltápot.A szimmetrikus feszültséget megoldom, de mondjuk nem is lényeges. A kérdés az, hogy _amúgy_ működne-e az ilyen féltápos műsor.
@lewegee2 : IC 200Ft + postaköltség (de amúgy jó cucc). Ugyanakkor BC tranzisztorok halomra állnak itthon, minek vegyek még félvezetőt...
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
Tápot lehet felezni, csak ilyen esetben nyilván nem tudod elintézni 2 x 10k ellenállásosztóval. Hogy mennyivel, az függ az áramigénytől.
Ha viszont növeled az osztóáramot, azzal a tápot is terheled, az ellenállás is fűteni fog. Ezért szoktak ilyen esetben aktív osztót alkalmazni, azaz félvezetővel rászabályozni.
És itt jön be a poén: az kb. olyan, mint a H-híd egyik fele.
Ami egy fokkal jobb lenne, hogy GND-re kötöd és a PC-táp +/- 12 V ágát használod ki. Csak a -12 V ágon gyenge diódát szoktak betenni, amit erősebbre kell cserélni, illetve ellenőrizni az áramutat a trafóhoz.
-
válasz Dr. Szilikát #78223 üzenetére
Jelen esetben nem is kellene túl nagy áram. Meglátom, mit tudok kihozni
-
-
baly81
aktív tag
Meg tudnátok mondani, hogy ezen a biztosítékon mit jelent a négyzetes kis piktogramm?Köszönöm!
Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos!
-
őstag
válasz SchumiBácsi #78156 üzenetére
Na kicsit megcsúsztam mert alakított a tavasz egy nagyot és ilyenkor az éjszakai fagyok mellett nem nagyon marad idő/erő másra...
De legalább minden megvan az ízléses szereléshez a következő lefagyásig
Végül a rajz ami bemutatja a tipikus használati helyzeteket, meg úgy az egész installációt. A mérési pont az egy rövid szakasz ahová a lakatfogó bontás nélkül odafér a fázisokhoz és lehet mérni bármilyen, akár új fogyasztót is.
Az egyes gépek teljesítménye mellett feltüntettem azt a feszültséget ami a használatukkor beállt. Minden esetben 245-246V volt a terheletlen feszültség.
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
baly81
aktív tag
válasz #85619712 #78229 üzenetére
Szia!
Köszönöm a segítséget!
Amúgy ez a buck-boost "konverterünkben" van!
Ma kaptam meg! (Te segítettél pár hete ebben... )
Nem sok időm volt vele foglalkozni még, de szépen működik.
A 6 Amperes, WiFis, távirányítós változatot vettem meg, és csodálkozásomra kaptam mellé hőérzékelő szezort, +1db ilyen mini biztosítékot, illetve -szerintem- egy egyenirányító védőáramkört is. (Legalábbis én annak vélem...)
Kicsit még meg kell szokni a készüléket, ismerkedni vele, de biztosan nagy haverságba fogunk kerülni![ Szerkesztve ]
-
baly81
aktív tag
válasz #85619712 #78231 üzenetére
Én csodálkozom, hogy 15A-es biztosíték van benne! A készülék 6,10 Ampert tud. Nem sok bele az a 15-ös? Azon gondolkozom, hogy kiszedem a foglalatból ami benne van a készülékben, ha az is 15-ös, akkor "nem csak raktak egyet pluszba", hogy legyen, hanem akkor tuti, hogy ez kell... Vagy mégsem?
[ Szerkesztve ]
-
-
őstag
-
DonThomasino
veterán
válasz DonThomasino #78159 üzenetére
Ma felhívtam a Conradot, oktatási intézemenyeknek van csak OEU változat.
Szóval egy fajta VC-330 van plusz a hitelesítettek, kalibráltak,
de azok már jóval drágábbak ." I'm going to make him an offer he can't refuse."
-
baly81
aktív tag
válasz razorbenke92 #78234 üzenetére
Üzemi, folyamatosan tud ennyit kiadni. Igen, azt gondoltam és tudom, hogy kiugró felvétel van pl bekapcsolásnál, csak azon totóztam, hogy nem e sok neki. Én úgy informálódtam valamikor még régen, hogy biztosíték számításánál, az ehhez hasonló elektronikát a leadott maximum áram 1,35 körüli szorzatával biztosítunk. De lehet én keverek valamit...
Egyébként 15A-es van a készülékben is, nem csak a mellette pluszban adott olyan.
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget![ Szerkesztve ]
-
Teaway
veterán
válasz DonThomasino #78235 üzenetére
Én azt mondom, hogy kalibrálás nélkül is használható
Nincs itthon csokid??
-
sztanozs
veterán
Sziasztok, sikerült eltörnöm ezt az e27 foglalatot (az alján az egyik körmöt). Mi ennek a pontos neve és hol lehet kapni?
Igazából csak az alsó műanyag cucc kellene (csavaros a belseje, egy álló lámpában volt).
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
sztanozs
veterán
válasz DonThomasino #78240 üzenetére
Köszi szépen!
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
nagyúr
Sziasztok! Segítséget kérnék. Van ez a kétirányú szintillesztő kapcsolás:
Két dolog nem világos a működésével kapcsolatban:
1. hogyan korlátozza a FET a bal oldali kimeneten a feszültséget 3.3V-ra?
2. ha a bal oldalra alacsony jelszintet adok (0V), az a jobb oldali kimeneten hogy csinál alacsony jelszintet?Köszi a választ előre is!
-
nagyúr
Én is pont erre jutottam.
És a másik kérdés? Hogyan korlátozza a FET a feszültséget? A source követi a gate feszültségét?Elolvastam a linkelt oldalon a magyarázatot.
Tehát ha jól értem, ahogy a source feszültsége magasabbra emelkedne, mint a gate, a FET a negatív GS feszültség miatt lezár.[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
Azzal korlátozza, hogy ha az "5V"-os oldalra magas szint kerül, akkor a fet lezár, olyankor a source oldal nem tud magasabbra kerülni, mint amire az R1 húzza. Ha az "5V" input alacsony, a fet belső diódája nyit, a source kerül alacsony (a dióda nyitófeszültségének környéke) szintre, így mivel a gate fix 3,3V-on van, a fet kinyit.
-
nagyúr
És abban nem tudsz segíteni, hogy ebbe a kapcsolásba:
hogy tudnám ezt:
betenni?
Egyszerűen nem találok a neten egy normális kapcsolást, ahol semiduplex uart + level shift egyszerre szerepelne.
Ha csak egyszerűen összeteszem, az R4 + a másik 10k osztó miatt az alacsony jelszint nem menne 2,5V alá. Nem tudom, hogy ha egyszerűen lecsökkentem ennek az ellenállásnak az értékét, mondjuk 1k-ra, az elég-e, és milyen hatása lenne az egész áramkörre nézve. Illetve van-e jobb megoldás.[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
Úgy tűnik, hogy ez az illesztő nem alkalmas arra, amit szeretnél. Épp azért, mert szerintem nem tudja lekezelni azt topológiát, hogy az egyik oldalon egy 1-wire busz van, a másikon pedig két különálló (Rx/Tx) jel, amelyek közül az egyik (Tx) állandóan aktívan meg van hajtva, és nem lehet nagy impedanciás állapotba kényszeríteni.
Itt például látni 1-wire buszhoz való szinteltoló kapcsolásokat: [link], de látható, hogy ezeknél a master (MCU) is 1-vezetékes interfésszel rendelkezik, nem különálló Rx/Tx-pinekkel. Utóbbi problémára (UART - 1wire) ezek lehetnek a megoldások: [link], [link] (2a. ábra), [link], stb. -
nagyúr
Pedig a szintillesztés sarkalatos pontja lenne a dolognak.
De közben eszembe jutott valami! Mi van, ha az R4-et a "HV"-vel együtt teljesen kihagyom, és az arduino TX magas jelszintje lenne a felhúzó 5V a 10k ellenálláson keresztül? Remélem érthető, de holnap megpróbálom lerajzolni.
Már csak azt kéne tudni, hogy a hardware-es uart magasan tartja-e a TX lábat, mikor éppen nincs adás.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest