Új hozzászólás Aktív témák

  • Dr. Szilikát

    őstag

    válasz PitLee #76648 üzenetére

    Mindegy lényegében. Szobahőmérsékleten 19 kΩ, kézmelegre 16 kΩ, vagyis csökkenő ellenállású karakterisztika, eszerint NTC-termisztorról van szó. A piros LED nyitófeszültsége 1,7 V körül van, ami részben áramfüggő is.

    A védelmi áramkör a termisztoron valamennyi áramot tol át és figyeli rajta a feszültségesést, ami hideg hatására nő, majd egy ponton letilt.

    — Egyik ember az ellenállás csökkentésével éri el ugyanazt.
    — Másik ember egy LED-del határolja le a feszültséget.

    Sok értelme nincs az utóbbival bohóckodni szerintem, de ugyanúgy kiiktatja a hőmérséklet érzékelését. Mondhatnánk, hogy a LED, mint dióda is reagál a hőmérséklet változására (hidegen valamivel nagyobb a nyitófeszültség), de elvileg kisebb feszültségváltozás áll az adott áramkörben, mint termisztorral. Meg ennek úgy lenne értelme, ha bemérte volna pontosan, reagál-e valamilyen hőfokra az így átalakított védelem, a LED--del.

    Állítólag a Li-ion akkuk teljesítőképessége hidegben lecsökken ugyan, de károsodása nem lesz tőle (melegre magához tér), úgyhogy ezt már mindenki maga tudja, mi a jobb neki. Az akkucsomagban van bizonyára egy másik termisztor, ami a túlmelegedést figyeli (remélhetőleg), ezért vélhetően amiatt nem lesz gond.

    Még egy dolog, a hűtőszekrénnyel bohóckodni sincs sok értelme, noha fagyasztóspray nem mindenkinek van kéznél, de ha van egy kis öngyújtógáz, azt is fújhatott volna, csak a termisztorra (az is lehűti). Annyi kis öngyújtógáz még nem robbant fel senkit, illetve szellőztetni is lehet.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák