Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Tamy #37432 üzenetére

    Bármit is választasz, opcionálisan kitérnék még további lehetőségekre. Egyik például a topikban is korábban tárgyalt ACS712 Hall-elemes áramérzékelő, ami AC/DC mérésre is alkalmas, készen is beszerezhető: [link]

    Másik az XL6009 kimenetének más jellegű módosítása:

    Az ellenállásra kapcsolódó tranzisztort stb. már nem rajzoltam, oda kell képzelni, mert ez csak egy egyszerű rajzolóprogram, "bonyolultabb" dolgokra nehézkes lenne használni.

    Felmerülhet a kérdés, hogy előzőleg miért nem így iktattam be az áramérzékelő ellenállást? Ennek az az oka, hogy az XL6009 belső referenciája GND-hez képest +1,25 V, míg például az LM317 esetében a kimenethez képest -1,25 V.

    Ezért van az, hogy az LM317-nél a kimeneten helyezik el az áram visszaszabályzására használható ellenállást, míg nekem a tegnapi rajzon a GND-nél kellett beiktatni.

    Következő lehetséges kérdés, hogy akkor nem lehetne a tegnapi változatnál bekötni egy tranzisztor bázisát az alsó ellenálláshoz, emitter a GND-re? Az sem jó, mert akkor azt tapasztalnánk, hogy 4,2-0,8 = 3,4V körül a töltésjelző LED kialudna, ami ugyebár no comment esete. A töltés persze folytatódna tovább 4,2 V-ig.

    Ott még csak az áram korlátozása volt a cél, amire megfelelt az elrendezés, a töltés végét viszont ilyen alapon nem jól mutatná.

    Ha viszont áramot nem szükséges szabályozni, akkor beiktatható a fenti módon is az ellenállás, így teljesül az a feltétel is, hogy a negatív visszacsatolást végző osztó pontosan az akku feszültségét méri. Ez nem jelenti, hogy a tegnapi változatnál nem teljesült volna, mert a töltés végén mindenképp oda jut helyzet, hogy pontosan a beállított üresjárási feszültségre fog feltöltődni az akku. Csak a LED-kijelzés szempontjából lenne problémás.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák