Új hozzászólás Aktív témák

  • moha21

    addikt

    Szép estét emberek!

    Egész érdekes esettel fordulok hozzátok. Adott 3 digitális multiméter , egy digitális fogyasztásmérő és egy digitális lakatfogó.

    Típusok : multiméterek: Mastech M92X, Uni-t UT60E ( Trms ), Maxwell mx-25306
    lakatfogó: Uni-t UT204A / nincs tRMS a sima 204-ben van /
    fogyasztásmérő : gt-pm-04

    Szóval a lakatfogót próbáltam kalibrálni, mert nem 0 A-ert mutatott. Készítettem egy olyan aljazatot amire a lakatfogót rá tudtam akasztani és be tudtam dugni a fogyasztásmérőt is.

    A problémám itt kezdődött, ugyanis bedugtam egy 100W-os forrasztót a fogyasztásmérő kijelzett mondjuk 97W-ot ( 0,42 amper ), akkor én a lakatfogó trimmerpotiját beállítottam erre az értékre. Igen ám, de másik fogyasztónál teljesen mást mutatott! ( az egyik 1 ampert a másik 2-őt!! ). Jobb híján egy porszívóval folytattam a kísérletezést, mert az van ami viszonylag nagyobb terhelés, szabályozható és szinuszos.
    Bekapcsolásnál a porszívó legkisebb teljesítménynél 2,8 A mutatott a fogyasztásmérőn, én ehhez beállítottam a lakatfogót. Utána viszont amint emeltem a teljesítményt nem egyformán változtak az értékek ( a lakatfogón már 5-6 amper volt a fogyasztásmérőn meg csak 4 ).
    Persze próbáltam a maximális fordulathoz is beállítani a lakatfogót, de akkor ugye kevesebbet mutatott.
    A lényeg, hogy nem tudtam egyforma értéket produkálni.

    Ekkor gondolkoztam el, hogy lehet mással is mérni kellene. előkaptam a maxwell mx-25306 multiméterem és csodák csodájára sikerült teljesen egyforma értékeket mérnem minden eszközzel akármilyen teljesítmény mellett. Ekkor már örültem, mondom a LIDL-ös fogyasztásmérő szar. Kár volt előre örülnöm.
    Szeretek biztosra menni és kicseréltem a maxwell műszert a uni-t ut60e műszeremre. Ez teljesen más adatokat írt ki ismét. Hirtelen a nagy számok törvényére hallgatva elővettem a mastech m92x műszert, ez ismét a lakatfogót és a maxwell műszert igazolta.

    Gondoltam, hogy a lidl-ös készülék 2000 Ft-ért ennyit ér, de a UT60E-től ezt nem várnám, főleg, hogy ő elvileg Trms-t mér. ( árammérésnél is kiteszi a jelet, hogy ő úgy mér ), már ott tartottam, hogy nekiállok átkalibrálni, de semmi információt nem találtam a benne lévő trimmerpotméterekről.
    Aztán hirtelen eszembe jutott, hogy össze kellene hasonlítanom a fogyasztásmérő mérési eredményeit az UT60E eredményeivel. Meglepetésemre, tökéletesen egyeztek!!

    Így viszont nem tudom, hogy hol az igazság, illetve miért nem egyforma minden műszer. Véletlennek elég durva lenne, hogy 2-2 műszer teljesen egyformán mérjen ( 600W-1800W-ig szabályozva ), de egymástól meg teljesen eltérő eredményt mutasson....

    Elemeket mindegyikben cseréltem az nem lehet gond, műszerzsinór is több volt próbálva, minden mérés többször lezajlott.

    Ki tud nekem okosat mondani?

    Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

Új hozzászólás Aktív témák