Új hozzászólás Aktív témák

  • zka67

    őstag

    válasz Speeedfire #17225 üzenetére

    A koppanás amiatt van, hogy a kapcsolóval nem a nullátmenetnél kapcsolod rá a 230-at a trafóra, hanem pl. a csúcsánál:

    A felső ábra a 230V, a középső a trafó után az egyenirányítón megjelenő feszültség kapcsolóval vagy relével ráadva a tápot, az alsó pedig a zero-cross-os áramkörrel. A zero-cross azt jelenti, hogy hiába adsz nyitó jelet a triaknak, az csak a következő nullátmenetnél fog kinyitni, nem korábban. A MOC3041-nek ha folyamatosan "világít" a ledje, akkor minden egyes nullátmenetnél begyújtja a triakot (1-2V-nál) és a triak pedig "kikapcsol" minden egyes nullátmenet előtt (1-2V-nál). Szerintem emiatt gondolják sokan, hogy "rosszabb lesz a hangja" az erősítőnek, pedig ennél sokkal nagyobb zavarok is vannak a hálózaton. De ez nem igaz, hiszen egyrészt ott a trafó, ami kiszűri ezt az apró jelet, továbbá a pufferkondik is ezért vannak az egyenirányító után. De ha jobban belegondolsz, a GRAETZ-nél is van ~2V "holttér", ami mondjuk 30V-os fesznél jóval nagyobb arány, mint a 230-nál.

    Remélem lassan sikerül meggyőznöm, hogy ne csinálj hülyeséget :)

    Stand-by módba kapcsolás:

    Elég, ha csak a MUTE-t kapcsolod be az előerősítőbe, vársz néhány száz ms-et és aztán lekapcsolod a triakot. A triak szintén a nullátmenetnél fog csak kikapcsolni, nem fog bezavarni a jelbe, mint amikor kapcsolóval elveszed a csúcson a 230-at.

    Ha relét használsz a hangszóróknál, ugyan úgy koppanni fog a hangszóród, ha épp a jel csúcsánál veszed el a feszt a hangszórótól.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák