Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    válasz gorbep #39338 üzenetére

    Erre csak ismét idézném a tegnapi mondatodat:

    "...A kapacitás növelésével az áramot a tápegységed egyre kisebb időintervallumokban veszi fel, és a keskenyedő áram "tüskék" egyre nagyobbak..... "

    Ha ezt összeveted a mellékelt rajzoddal, akkor evidens, hogy a csúcsok amplitúdóban egyre kisebbek a kapacitás növelésével, a csökkenő hullámforma laposodik és mivel a színusz az színusz és ahálózati frekvencia elég konstans, ezek a csúcsok nem rövidülnek. (végy egy ceruzát és rajzold be!).
    Jah, és hol vannak itt tüskék?

    Ezt szokták nevezni túlszűrésnek is, amikor az áramimpulzusok csúcsértéke már olyan magas, hogy az elemeken nem kívánt jelenségeket okoz, pl dióda túlterhelése és kiégése....

    Rákeresve a túlszűrés kifejezésre, nem találtam. legtöbb az akvárium vizének a szűrésére mutat.
    Ha pedig a diódák túlterhelését vizsgálgatjuk, akkor 2 dolgot jegyeznék meg:

    - egyenirányítóknál 3 maximális áramot különböztetünk meg: IFAV (átlagos egyenirányított áram), IFRM (repetitív csúcsáram) és IFSM (nonrepetitív csúcsáram. Csak szemléltetésként az 1N5400 - 3A-es család esetén ezek az értékek 3A, kb 30A és 200A(!). Ezeket specifikálni kötelező éppen a szűrőkondenzátorok miatt.
    - akkora diódákat választhatsz, amekkorát csak akarsz, vagy amekkorát a zsebed megenged. Ha tetszik választhatsz akár 300A-es Schottky diódákat is, hogy elkerüld a dióda túlterhelése és kiégése kellemetlen jelenségét:

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák