Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
Topikgazda
válasz BumBum Jack #66600 üzenetére
Pedig az a valós.
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
spiky03
veterán
válasz spiky03 #66599 üzenetére
itt jókat írnak róla és vannak mérések is.
Amik mondjuk nekem nem sokat mondanak.
[link]Mondjuk a 13as hangszóróktól kicsit tartok, de így voltam a polc fronokkal is, amíg nem lettek meg. Nem hittem bennük csak az állókban.
Nah de mindegy is, majd lesz valamikor valami.
[ Szerkesztve ]
SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
BumBum Jack
tag
válasz VoidXs #66601 üzenetére
Eddig YCbCr 4:4:4 8bpc volt . akkor meg sötétek voltak a filmek (talán a film minőség is szar volt), a színek mélyebbek.. Lehet azért furcsa most számomra az RGB , mert eddig YCbCr 4:4:4 - be volt állítva és azt szoktam meg.
Most át tettem YCbCr 4:2:2 10 bpc .
RGB - bén a fekete , illetve a sötét részek fakóbbakmi a fenének ennyi állítási lehetőség?!
[ Szerkesztve ]
-
VoidXs
Topikgazda
válasz BumBum Jack #66603 üzenetére
Ja, hogy csak HDMI 2.0, akkor nincs maximum felbontás 10 biten. Azért arra is figyelj, hogy két RGB van, a full és a limited range, utóbbiban eleve nincs is fekete.
[ Szerkesztve ]
W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?
-
VoidXs
Topikgazda
válasz BumBum Jack #66605 üzenetére
Az eszközöktől függ a támogatás, és HDMI 2.0-nál a 4:4:4 csak 8 bit lehet, 2.1-nél már 16 is. Filmekre elég a 4:2:0 is, hiszen nincsenek a lemezen jobb minőségben, de bármi más, főleg szöveg elmosott lesz miatta, hiszen a 4:2:0 effektíve azt jelenti, hogy a felbontás negyed annyi, mint amit beállítottál.
[ Szerkesztve ]
-
gab1ka
senior tag
válasz BumBum Jack #66605 üzenetére
Nem elég a forrásoldalon (pc, lejátszó, ps4,xbox stb) ezt állítgatni, a megjelenítődön is (tv,monitor,projektor stb) a megfelelő párt kell kiválasztani. Ezért látod fakónak ésvagy túl sötétnek. Ha full RGB-t használsz kimenetként, akkor a tv-n is a vonatkozó menüben a Full opciót válaszd. Tvn való SD filmezéshez a limited is pontosan ugyanazt az eredményt adja hiszen nincs 16-235 alatt és fölött információ, pc-t és valami játékkonzolt használva viszont jobb a fullrgb páros.
Alapesetben ezt a legtöbb tv teljesen jól felismeri automatikusan, de ha már belepiszkáltál itt ott, akkor nézd meg hogy (maradjunk tvnél) a tvden mi van beállítva épp és ahhoz párosítsd a lejátszódat laptopodat stb.[link] Ezzel illetve ennek a rendes igazi kalibrálós videójával gyorsan kiderítheted hogy normálisan áll e fel a lánc.
-
-
gab1ka
senior tag
válasz BumBum Jack #66608 üzenetére
TV képbeállítások - Szakértői beállítások - HDMI feketeszint (Alacsony/normál)
alacsony = Limited RGB
normál = Full RGB -
BumBum Jack
tag
válasz gab1ka #66609 üzenetére
A jelenlegi állás. A tévén a 3 HDMI port közül az egyik HDMI(STB,DVI).
Amolyan PC -nek IS való port. Eddig ezt használtam. Csak ezen a porton választható a HDMI UHD color. a másik kettőn nincs ilyen lehetőség.
A másik kettőn viszont van HDR+ ki-be kapcsolás lehetőség a tévén. viszont ezeken csak YCbCr 4:2:0 8 bit van. Elég élénk szép tiszta a kép.
Így a windows -on belül most nem lehet HDR opciót be kapcsolni.
Mondjuk azt eddig sem használtam mert nagyon fakó világos furcsa színe volt.. Egy HDMI kábelt vennem kell, mert ahogy nézem elég gagyi semmilyen az egyik. lehet ez is egy gond forrás . -
gab1ka
senior tag
válasz BumBum Jack #66610 üzenetére
A HDMI UHD color ki-bekapcsolásával engedélyezed illetve tiltod a HDR tartalmakat HDMI forrásról. Ha a Windows-os pc-det úgy szeretnéd összekötni hogy HDR is legyen, akkor arra a bemenetre kösd, ahol ezt engedélyezni tudod (nálam 4 port van és mind a négyen elérhető).
A HDR+ funkciót a tvn felejtsd el, az egy ilyen ál gagyi feature, az mindig legyen kikapcsolva, említésre sem méltó dolog, semmi köze a HDR tartalomhoz és annak a megjelenítéséhez.
Az hogy a kapott képed a tvn milyen az még függ sok egyéb mástól is, pl mekkora fényerőt állítottál be, mekkora kontrasztot, mit hova nyomkodtál esetleg a többi képbeállításoknál, esetleg nem e valamelyik rém pocsék Kiemelt meg "természetes" módban van e a tv.Én a helyedben nyomnék egyszer egy alaphelyzetbe állítást a tv-den, a Windows-on belül a FullRGB kimenetet választanám, ez után pedig jöhetnek a helyes képbeállítások a megfelelő patternekkel (tesztvideók amikhez nem kell műszer mint a korábban linkelt is a feketeszinthez)
Előfordulhat, sőt meglehet hogy most is az a helyzet hogy pc módban van a tv-d azon a bemeneten amit épp használsz, nevezd át "PC"-ről valami másra, mondjuk HDMI2, vagy LAPTOP stb, a szakértői beállításoknál pedig feljebb mint ami a képen is látszik engedélyezd a játék módot. Már ha a filmnézésen túl játszanál is a tvn illetve pc-s dolgokat is szeretnél csinálni.
Átnevezés: tv menüsávjában alul a forrásra állsz, a felugró felső menüsorban a megfelelő hdmi bemeneten látni fogod a szerk. feliratot, ott tudod ezt módosítani.
Ha ilyesmit nem is akarsz csak és kizárólag filmet nézni, akkor még jobb a helyzet, ebben az esetben FILM/Movie módot használj Warm 2/Meleg 2 színtónus mellett, ezzel a lehető legközelebb kerültél a színhelyes beállításokhoz amit még műszer nélkül el lehet érni saccperkb.
A fentiek csak leírva tűnhetnek sok dolognak, valójában a tv-be dúgott hdmi kábel után alapesetben semmilyen különösebb teendő nincs, majdhogynem mint egy monitor esetén.
-
Dorian
félisten
Én úgy tudom, hogy a helyes képhez a megjelenőn és a Windows képbeállításokban a full RGB-t kell beállíani, de a Windowsos lejátszóprogramban a limitedet.
[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Skiczpausz
tag
Sziasztok, Hölgyek, Urak!
Tanácsotokat szeretném kérni, mint korábban oly' sok egyéb témában!
Hangrendszert keresek, nem nagy árfekvésben, és elsősorban arra a célra, hogy Édesanyám tudja élvezni a filmeket, műsorokat, etc., mivel hallásproblémái vannak (a mondott szöveget jól hallja, csak sokszor nem érti), ezért arra gondoltam, hogy olyan hangfalakat keresek neki, ami a beszédet neki megfelelő hangerővel közvetíti, így nem kell ordítania egyébként a tv-nek.
Kb úgy úgy néz ki a szoba, hogy cca 30 nm, ebben benne van az étkező rész (kb 9 nm), meg a lépcső (kb 2,5 nm), így a lényegi rész valamivel kevesebb, mint 20 nm. A tv tőle 5,5 m távolságban van (valszeg csere lesz, mert nem mai darab, LG LF32 valamelyik széria), tehát a tv az egyik falnál, ő a másiknál, a tv egyébként egy könyvespolcon helyezkedik el. Tehát azt a sugárzót, amiből a beszéd szól, felé kéne elhelyezni.
Erre a problémára tudnátok valami tippet ajánlani?
I <3 Motorola Defy
-
rinpocse
aktív tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni!
A vőm keresett meg, hogy a következő komponensekből, hogyan lehetne egy 5.1 házimozi rendszert összehozni:pioneer vsx 322
sub rcf ayra 10,
front rcf ayra 8,
center Yamaha hs 7,
háttér Yamaha hs5Fogalmam sincs, hogy hogyan jött ez így össze neki.
Nem vagyok szakértője a témának, ezért azt javasoltam, hogy adja el az összes komponenst, s vegyen egy új rendszert, de előtte kérdezzen meg egy szakértőt! Vagy vegyen egy rádióerősítőt ami ezekhez a hangfalakhoz jó.
Mit javasoltok? -
a347
aktív tag
válasz Saughassy #66574 üzenetére
Létezik valamiféle ökölszabály a hangfal kábelekkel kapcsolatban?
pl: Ugyanolyan típusú kábel minden hangszóróhoz, vagy elég csak páronként figyelni a hosszúságra, a vezető átmérőjére. Mennyire fontos figyelembe venni az erősítő valós teljesítményét?
Konkrét esetemben: a két hátsó polcsugárzóhoz menne egy-egy kb 5 méter hosszú 2,5mm-es Kácsa féle lapos kábel a padló alatt (de lehet elég lenne egy 1,5-ös is a bolt véleménye szerint). Az álló frontokhoz és a centerhez pedig valamilyen gömbölyűbb és szebb kialakítású 4mm átmérőjű. -
-
ctrlaltdel13
őstag
Minap volt téma mennyi kraft kell a normál hangerőhöz.
Akkor bőven elég egy 0,75mm2 keresztmetszetű is. -
gab1ka
senior tag
A surroundoknak is van egy ajánlott magassága, ami 1.5 méter is lehet, az AVR-ed sem a földön van gondolom, meg a kábelt sem lehet fixen elnyektetni 90 fokban, plusz a baj is menet közben derül ki mindig hogy jobb lenne erre meg arra vezetni inkább a kábelt. Nagyon kicsinek kell lennie annak a helyiségnek hogy 5-6 méter elég legyen szerintem.
-
Dorian
félisten
Te tudod.
Surroundok kb. 1,5 m magasan vannak, kell még 0,5 m a bekötéshez, stb. Túloldalon az AVR is van gondolom vagy 50cm magasan, oda is kell 1m. Ez eddig 3.
3m lenne összesen a szoba szélessége?Nem rugódzunk, javítjuk a pontatlan adataid.
Ha akkor látod meg pontosan amikor behúzod, azzal eléggé el leszel késve, mert akkor már ott lesz a megvásárolt kábeled, amiből gondolom nem egy egész dobbal veszel, hanem az előzetesen számolt méretet.[ Szerkesztve ]
-
gab1ka
senior tag
Kb 10 méter fölött ajánlatos a 2.5mm átmérő, az alatt elegendő az 1.5mm-es is.
Szerk.: Surroundokra értettem a fentit, a frontokhoz mehet ízlés szerint a sokak által használt 2.5mm-es esetleg a 4.0mm-es ahogy ajánlották is neked a boltban, ámbár utóbbit macerás lehet betuszkolni.
[ Szerkesztve ]
-
a347
aktív tag
-
-
Dorian
félisten
Léteznek ilyenek, de valójában nem igazak, ha nem megyünk szélsőségekbe, meg a gyakorlatban lényegtelen elméleti fejtegetésekbe.
Ugyanolyan kábel sem feltétel (nyilván ne legyen az egyik 10mm2-es réz a másik meg 1mm-es ezüst), a páronkénti ugyanolyan hosszúságra sem kell figyelni (nyilván azért 2-3x akkora ne legyen vmelyik), a vastagságot már kitárgyaltuk, az erősítő teljesítményére sem kell figyelni.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
VoidXs
Topikgazda
válasz Skiczpausz #66615 üzenetére
Erre a célra bármilyen 3.0 elég, akkor már lehet csak a center hangerejét feljebb tolni.
-
spiky03
veterán
válasz gab1ka #66633 üzenetére
Nálam 4 mm-es van a front, center oldalon, hátra meg 2,5mm-es ami 2x15 éter.
De épp ma gondolkodtam rajta, hogy az hosszú, nem kell annyi a két hátsóhoz mert a padláson nem feszül a kábel, így lehet kijönne a frontokhoz meg a centerhez. Ha esetleg a falra kerülne fel a front, ha cserélném őket LCR-re. A centerhez elég lesz kb 50 centi is, nem kell méter mint most.SuperHeRo - Eladó! Lapp ölflex classic 110 CY tápkábel Oyaide dugókkal
-
VoidXs
Topikgazda
válasz gab1ka #66625 üzenetére
Ezek átmérők, a 13 AWG a 2.5 mm^2 és 11 AWG a 4 mm^2 keresztmetszet, pont nincsenek itt. A lényeg az, hogy néhány surroundot leszámítva mindenhová elég a 2.5, én ezért szoktam csak oda ajánlani a 4-est. Az nem fura neked, hogy csak boltban ajánlanak frontokra 4-est?
-
Dorian
félisten
válasz VoidXs #66632 üzenetére
Én máshonnan közelíteném meg a helyzetet. Arról van szó, hogy hallja, de nem érti. Tehát a beszédérthetőséget kell növelni, ami a középsáv minél kisebb torzítottságát jelenti, ehhez másodsorban normális minőségű hangsugárzó, elsősorban pedig megfelelő akusztikai körülmények kellenek.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz Skiczpausz #66636 üzenetére
Általában az adja, de ha csak sztereó a műsor, akkor is elég jól kiemeli a kevert center. Mivel neked nem térhangzást kell csinálni, bárhová teheted, ameddig a kábel engedi.
Dorian: közel hozott hangszórónál nem számít az akusztika, és a spektrum sem annyira torzul. Az ember egy 30 éves telefonon is érti a másikat, ha rossz a hallása, pusztán azért, mert közel a fülhöz.
[ Szerkesztve ]
-
Gino20
őstag
válasz Skiczpausz #66636 üzenetére
Esetleg csak szimplán / olcsón egy 3.0 vagy 3.1 hangprojektor?, amikben a fícsörök közül sok azt szolgálja, hogy a dialógust kiemelje (pl smasung - adaptív mód) meg aztán lehet még a center teljesítményét is növelni. Így akár olcsón egy "egyszerű" kezelhetőség is megmaradhat édesanyádnak, mert ha van, vagy lesz HDMI a TV-n és HDMI csatlakozós hangprojektort veszel, akkor elegendő lenne csak a TV távjának használata.
Csak egy tipp. -
Skiczpausz
tag
válasz Gino20 #66640 üzenetére
Van HDMI a tévén, de egyébként nem műszaki analfabéta anyukám, sajnos ez a hallásbeli zavar nem a korral jár (osteroprozis a hivatalos neve), már egész fiatalkorától jellemzi, de most gondoltam arra, hogy valahogy csak meg lehet oldani a probléámát...
Nekem jó a sima 3.0, mondom, nem nagy összeget szánnék rá. Esetleg valami konkrét tipp? A használttól sem idegenkedem.I <3 Motorola Defy
-
gab1ka
senior tag
válasz VoidXs #66635 üzenetére
Ami azt illeti én itt is és ehhez hasonló fórumokon is többször láttam a 4mm-es ajánlást mondván hogy az jót tesz a basszusnak meg így meg úgy jobb lesz a hangzás, ezért mertem megemlíteni, ugyanakkor saját tapasztalatom nincs vele és nem is érdekel amíg nálam sokkal komolyabb és jobban hozzáértők is 2.5mm-t használnak (ezért teszem én is ezt). Így ezt viszont egy ismeretlen kérdezőnek nem merem leírni, nem szándékozom vitázni azokkal akik kihallják hogy az egyik kábel 15cm-el hosszabb vagy rövidebb.
A táblázatot tényleg benéztem, kicsit felelőtlenül rögtön linkeltem, de ha jól értem nem lőttem nagyon mellé. -
Dorian
félisten
válasz Skiczpausz #66641 üzenetére
Az nem csontritkulást jelent?
Vagy ez el tud menni olyan szintre, hogy a hallócsontocskákat is befolyásolja?Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
félisten
apósom szintén hasonló problémákkal küzd. neki egy Tv -re kötött akkumulátoros füles vettük, kicsit komolyabb darabot, ő Imádja. A vevő egység rca-ra van rákötve a kimenetre de amúgy BT kapcsolattal is működik akár párhuzamosan is. [link]
Így erre lehet még soundbart vgy egy JBL Charge is akár rákötni a füles mellé ,ha akarjátok vezeték nélkül, amit közel tehet magához, ahova akarja akár maga elé egy asztalra csak egy 220V kell neki , ha soundbar.
ha meg egy akármilyen JBL / Sonos/ mindegy BT hangszoró akkor még az sem. hangerőben meg elég durván tud szólni...[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Skiczpausz
tag
Köszi a tippet! Erre is gondoltam, pontosabban arra, hogy egy BT-fülest veszek neki, amit tud csatlakoztatni a tv-hez, és nem gond, ha esetleg azzal elalszik, csak azon gondolkoztam el, hogy akkor elveszi-e a hangot a hangszóróktól, ha azt használja. Ha meg lehetne oldani, hogy akkor mondjuk így nézzünk családilag tévét, ha olyan adódik, akkor minekünk sem kell szenvedni a hangos tévétől, és ő neki se kelljen visszakérdeznie, hogy "mit mond?".
I <3 Motorola Defy
-
Gino20
őstag
Nem igazán tudnék konkrét típust / tippet írni. Használtam samu hangprojektorokat és az adaptív mód valóban javította a dialógust. Ismerős JBL BAR 3.1-et használ, ahol nekem például kicsit nagyobb teljesítmény esetén már bántó akár a dialógus, a közép és magas tartomány, de lehet nektek épp erre lenne szükség (ismerősnek pont ez tetszik, hogy "már 1-es, 2-es hangerőn is milyen jól lehet érteni"). Manapság a TCL-ekről olvastam, hogy nagyon tiszta, jól érthető a párbeszéd (akár 2.0 Soundbar esetén is).
Esetleg árukeresőn nézz szét. Nem szoktam senkit erre bíztatni, de ha online megveszed és kiderül, hogy számotokra ez nem megoldás, akkor min 14 napig kb indoklás nélkül el tudtok állni a vásárlástól. -
VoidXs
Topikgazda
válasz gab1ka #66642 üzenetére
Hát az ehhez hasonló fórumok nem éppen a helyes infók sokaságáról híresek. Van pár normális hely, ahol a kábeles hülyeségeket a végletekig széttépik, pl. ASR vagy AH, ott ilyet nem látsz.
-
-
VoidXs
Topikgazda
Ha a jövőben azt szeretné valaki kiszámolni, hogy mekkora kábelre van szüksége, és milyen kábel pontosan miféle változást okoz, akkor készítettem egy kalkulátort, ami az összes létező tulajdonságát leírja a kiválasztott kábelnek.
A táblázattal ellentétben nem csak rézkábeleket lehet vele számolni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek