-
GAMEPOD.hu
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madoc
veterán
válasz tomisanzero #1850 üzenetére
Hőterelőnek 6mm vastag vaslemezt szoktam mögé tenni azon sütöttem régen a villanyos sütőbe a pizzát.csak hátul jön ki a forró levegő, máshol nem tud csak sugározni az meg nem okoz semmit. Szerintem 15-20 centi elég az oldalaknál.
[ Szerkesztve ]
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
fradi81
veterán
Az egy napos hűtős poolishnak mi a lényege, finomabb és vagy szellősebb lesz a végeredmény?
moto g72, Ninebot d28e
-
IntelKiller7
veterán
válasz fradi81 #1852 üzenetére
Igen. Konnyebben emesztheto, levegosebb teszta. A hosszu erlelest kovetoen lebomlik, es atalakult formaban kot ki a gyomrodban. Nem pedig a gyomor vegzi a gluten es minden egyeb lebontasat, ahogy azt a gyors kelesztesu tesztaknal van.
Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K
-
fradi81
veterán
válasz IntelKiller7 #1854 üzenetére
Ha másnap ebből már sütne valaki akkor gondolom kevés liszthez kell rakni, kb 1:1 arány, hogy gyorsan megkeljen, ha meg több liszthez kerül akkor lehet hűtőztetni még pár napig?
moto g72, Ninebot d28e
-
IntelKiller7
veterán
válasz fradi81 #1855 üzenetére
A teljes tészta mennyiségének a 30%-át adja a poolish. Persze, ha kicsit több vagy kicsit kevesebb az sem gond. Pl a múltkor nekem ilyen 25% körül jött ki a 15 pizzánál. Kicsit elmértem magam.
De teljesen rendben volt a tésztám. Igaz, nálam kb 30-32 órát volt a dagasztás után egyben a tészta bucizás előtt. Úgyhogy volt ideje érni.Nápolyi pizzának az idő a lényege. Persze ez sok tényezőtől függ.
Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K
-
fradi81
veterán
válasz IntelKiller7 #1856 üzenetére
Ha 2db. 300g-os buci a cél akkor kb. 200g poolish+ 400g tészta jól értem? Pizza app nagyon mást ír ki nekem, vagy hol a hiba?
moto g72, Ninebot d28e
-
IntelKiller7
veterán
válasz fradi81 #1857 üzenetére
A jobb felső sarokban ha a vonalas-ra kattintasz ott be tudod állítani, hogy mutassa a Poolish-t. Ott pedig be is tudod állítani, hogy 30%-ot tartalmazzon.
Ezt 2db 300g-os bucira kalkulálja. Mekkora sütőd van, hogy ekkora bucikat csinálsz? Inkább 260-280g közöttit készítenék, de te tudod.
[ Szerkesztve ]
Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K
-
fradi81
veterán
válasz IntelKiller7 #1858 üzenetére
Az előző próbálkozások kovászból indultak, abból lett kb 32cm körüli de nem voltak jók ezért próbálkozok most ilyennel. Akkor ennél csökkentem az adagot, köszi
moto g72, Ninebot d28e
-
IntelKiller7
veterán
válasz fradi81 #1860 üzenetére
Hat igen, a sutopapir nem birja. 😀 hasznalj valami vekonyabb fa vagodeszkat.
Mindketto jo. A lyuggatott annyival jobb, hogy ott a maradek lisztet ki tudod alola picit razni. Csak ott vigyazni kell, mert, ha a lapaton feltetezel, es ranyomod, siman beletapad es ja.
akkor jon a B terv. Calzone.Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K
-
fradi81
veterán
A legolcsóbb kompromisszum mentes pizzasütő az effeoven n3 jelenleg?
moto g72, Ninebot d28e
-
Topikgazda
válasz fradi81 #1862 üzenetére
Van már Mo.-i forgalmazónál Macte Ovens is, ráadásul a twin verzió ami alsó-felső fűtőszálas! MACTE10 kuponkód az első 50 vásárlónak 10 % kedvezményt ad! Én ezt venném!
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
|AP|
veterán
igen, ez a kettő most a legjobb szerintem otthonra ár/érték arányban.
A kedvezménnyel a Macte nagyjából egy áron van, mint az N3.
Nekem azért lett végül mégis az N3, mert kicsi a hely a konyhában és nekem praktikusabb, hogy elöl vannak a kezelőszervek.
Ma este fogom tesztelni, eddig csak a kiégetés volt meg.
Kérdés a tulajokhoz:
A leírás szerint letöröltem a port a biscottóról, majd enyhén nedves ruhával is áttöröltem kiégetés előtt.
Viszont továbbra is tudok port letörölni a biscottóról. Ez mindig így lesz, folyamatosan "fog engedni valamennyi port", vagy előbb-utóbb "beáll" és viszonylag sima lesz a felülete? -
|AP|
veterán
válasz fradi81 #1865 üzenetére
mindkettő (N3 és Macte) szélessége kb. 44cm.
A 60cm mélység elég, nálam is konyhapulton van.
Amire viszont kell figyelni, hogy maradjon körülötte elég hely.
Az oldala nem is vészesen meleg, a teteje viszont föl tud menni 80-100C közé.
Ami a legkritikusabb pont, az az ajtó körüli rész. Ott 170C-ot mértem a sütőn kívül. Szóval ebben a vonalban ne nagyon legyen mellette semmi.
Az N3-nak vannak lábai, így messzebb kerül a munkapulttól, ezért rá mertem közvetlenül rakni, alatta nincs meleg, még az ajtónál sem.
A Macte-nél nincsenek lábak, ezért közelebb kerül a pulthoz, ami az ajtó környékén lehet necces, az alá már lehet hogy kellene valami hőálló felület (ahogy írják is a leírásában). Ráadásul ugye ott alul is van fűtőszál.
Nálam így néz ki az N3 a pulton:Ez pedig az első pizza vele:
Ki kell még tapasztalni, szerintem a kő itt még nem volt elég meleg, mert alul még sülhetett volna. 420 fok körülre állítottam a sütőt.
Ma érkezik az infrás hőmérő, legközelebb csekkolom a kő hőmérsékletét, és lehet kicsit alacsonyabb hőmérsékleten próbálom, hogy jobban átsüljön.
Ez 60 másodperc volt, szerintem 90-ig azért el lehetne menni 🙂
Én jobban szeretem, ha ropogósabb, viszont nincsenek rajta égett részek[ Szerkesztve ]
-
tomisanzero
tag
válasz IntelKiller7 #1835 üzenetére
Sziasztok. Elkészítettem most először a linkelt videóban lévő receptet, 5gr. Budafoki és kék stagioni liszttel, betartottam az időket, arányokat, de a bucikat nagyon nehéz volt kezelni, már a dobozból kivenni is komoly nehézség volt, annyira nyúlós, ragadós volt. Mit, miket ronthattam el?
-
Topikgazda
válasz tomisanzero #1869 üzenetére
Dolgoztál már korábban 70 % körüli hydroval? Mert ha most először akkor lehet az a baj. Azért az gyakorlást igényel. Ill. a kék 5st. liszt az melyik? Sztem az nem pizzaliszt és eleve sok neki a 70 % hydro.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
tomisanzero
tag
Amiket én gondoltam hibának az ahogyan írtad is a hydro, eddig 60-65 volt és ez a negyedik pizza próbálkozásom, illetve az élesztő fagyasztva volt és nem szobahomersekleten vártam, míg kiolvad, hanem mikróztam es úgy ment rögtön a poolishba. A liszt nem kimondottan pizza, igen, ez volt most kéznél.
-
avl
aktív tag
"70 % körüli hydroval....az gyakorlást igényel"
termeszetesen értem, hogy több vízzel "ragacsosabb" a teszta és a liszttöl (és idöktöl) nagyon függ, hogy mennyi vizet tud "jól" felvenni
milyen gyakorlast igényel ?
mivel lehet a jól felvett víz mennyiségét növelni ? (divatosan kifejezve "nagyobb hydroval" dolgozni)
-
Topikgazda
Leginkább a dagasztási technikával, de ezzel a liszttel amivel a kolléga dolgozott, szerintem a 70-es hydro bárhogyan sok.
Ha van egy jó liszted, akkor kézzel, vagy spirálkaros dagasztóval lehet a legjobb eredményt ( legmagasabb hydrót ) elérni. Egy “kampós” konyhai géppel nem igazán lehet ezt elérni.
Én úgy szoktam, hogy 60-as hydróval dagasztok elsőre aztán szépen lassan adok még hozzá annyit amennyit felvesz.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
IntelKiller7
veterán
válasz tomisanzero #1869 üzenetére
Ahogy irtak elottem, tul sok volt a hidro. A kek stagioni amugy sem egy eros liszt. A stagioni napoletana pirosnak is sok a 70.
Ilyen 65 a max amivel dagasztjak.
Ha 70% hidro a cel akkor inkabb Caputo lisztet vegyel.Mennyit volt sutes elott szobahon? Mert most ebben a nagy melegben akar mar egy ora is sok neki.
Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K
-
tomisanzero
tag
válasz IntelKiller7 #1876 üzenetére
Köszi, a következőnel visszaterek 60-65% környékére, piros stagionival. Másfél órától picivel többet volt 25 fokon.
-
Topikgazda
válasz tomisanzero #1877 üzenetére
A piros 5stagioni nekem soha nem vált be. Caputo Pizzeria viszont annál inkább. Ha be tudod szerezni akkor inkább azt.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
IntelKiller7
veterán
válasz tomisanzero #1877 üzenetére
Utoljara 64-65 kozott keszitettem piros Stagionival poolish-os tesztat.
Nem volt rossz. Szepen meg is emelkedett. Szerencsere csak ilyen 30 fok volt, aztan nem kelt el brutalisan mire a 15. Pizzat kisutottem.
1.5 orat volt arnyekos helyen kint, aztan kezdtem is sutni.Mas: Sajnos el kellett adnom a Raptoromat. :/ Es most egy jo ideig nem is lesz mas helyette. Talan jovo tavasszal.
[ Szerkesztve ]
Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K
-
Digitalpimp
senior tag
Sziasztok! Ti szoktatok tenni a tésztába zsiradékot (amivel a PizzApp is számol) ? Igen, nem, mennyit, miért, kell, nem kell stb. ez érdekelne, köszi.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
IntelKiller7
veterán
válasz Digitalpimp #1882 üzenetére
Laminalasnal szoktam valamennyi olivat hasznalni, hogy ne tapadjon le.
De azt sosem szamoltatom bele a Pizzapp-al, es nem is kell.Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K
-
Topikgazda
válasz Digitalpimp #1882 üzenetére
Nem kell bele.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Digitalpimp
senior tag
Miért nem? A videók alapján is valaki tesz, valaki nem. Elvileg mind nagymenő hardkór pizzakészítő. Én eleinte nem tettem bele, mostanában igen, de nagy etvasz különbséget nem láttam-tapasztaltam.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Topikgazda
válasz Digitalpimp #1885 üzenetére
Pont ezért nem kell bele, mert nincs különbség, tehát felesleges összetevő.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
kr:sz
tag
Sziasztok! Nem szorosan a topichoz kapcsolódó kérdés, de mégis talán releváns. Ha már kenyér, ki milyen vajat használ? Én próbálnék most keresni normális magyar vajat (prémium/kézműves vonalon), de nem tudom hol indítsam a keresést. Minden tippnek örülnék
-
fradi81
veterán
Miért használnak más lisztet a poolishoz mint a fő tésztához? Főleg egy pizzás fb csoportban látom ezt.
moto g72, Ninebot d28e
-
IntelKiller7
veterán
válasz fradi81 #1890 üzenetére
Minnel erosebb egy liszt(W ertek) annal jobban birja a magas hidrataciot, es a hosszu kelesztest.
en a 72 oras tesztammal(+- par ora) sosem szorakozok vele. Ugyan azzal csinalom a poolisht mint amivel utana be is dagasztom.
ha ilyen 4-5-6 napos tesztat csinalsz, oda mar kell egy erosebb liszt.(manitoba)[ Szerkesztve ]
Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K
-
avl
aktív tag
válasz IntelKiller7 #1891 üzenetére
hogyan keszited a 72 orasat ? (mikor miböl mennyi es milyen köztes idök) köszi
-
Digitalpimp
senior tag
válasz IntelKiller7 #1891 üzenetére
Ezt a W értéket honnan lehet tudni, mi határozza meg? Mi az, hogy erős liszt? Melyik összetevőnek kell soknak lenni?
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
IntelKiller7
veterán
Poolisht osszekeverem. Hagyom 24 orat.
Utana a maradek lisztet a vizet es a sot osszekeverem a poolish-al. Megint hagyom 24 orat vagy tobbet.
Sutes elott szoktam csak bucizni 1,5-2-3 oraval. Attol fugg milyen meleg van.
Ez attol is fugg milyen liszted van. Birja e ezt a hosszu kelesztest, mennyi vizet tettel bele. Egy ido utan elkezdi engedni magabol a vizet, es a teszta allana, ize is valtozik. Tonkremegy.Digitalpimp altalaban ra van irva a csomagolasra.
[ Szerkesztve ]
Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K
-
iatti
aktív tag
válasz Digitalpimp #1893 üzenetére
egyik jellemzője a magas fehérje tartalom.
-
Digitalpimp
senior tag
Köszi. És mennyitől számít magasnak? Sokszor látom, hogy némelyik olcsóbb lisztnek magasabb a fehérje tartalma, mint a drágábbnak. 12-13g vs. 10-11g.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
iatti
aktív tag
válasz Digitalpimp #1896 üzenetére
én most celli c5-el sütök. erre 12.5 van ráírva. de mintha tavaly 13lett volna. 10-11 szerintem gyenge. dupla nullásban egyáltalán van olyan?
-
Digitalpimp
senior tag
Az Első Pesti Malom csak 9,8g, a Nagyis meg 10,8g. Az EPM-et pedig fényezni szokták, hogy milyen faszák a lisztjeik.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
IntelKiller7
veterán
válasz Digitalpimp #1899 üzenetére
A sima bl55 gyermelyi sokkal jobb mint a pizza lisztjuk.
Kezdesnek nyugodtan suss azzal.
[ Szerkesztve ]
Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.