Új hozzászólás Aktív témák

  • DBob

    őstag

    válasz voga34 #1336 üzenetére

    "Honnan tudod mi a gyanús? A www.virustotal.com-on egy adott file-t végig lehet nézetni vagy 30 fajta víruskeresővel-és néha még ez után sem derül ki, fertőzött-e az állomány.
    Pl. 30-ból 15 szerint az, 15 szerint tiszta-hát akkor mit gondoljak?"

    Hogy honnan tudom mi a gyanús? Kevés softwaret töltök le netről. Firefox pl, pidgin, mirc, m$ servicepackok és updatek, stb. Mind olyan aminek van hivatalos és karbantartott oldala. Ezeket nem minősítem gyanúsnak, bár természetesen lehetne.
    Viszont gyanús alapból ha warez, mindenféle OMG ITS FREE TAKE IT DAMMIT oldalról származó fájl, emailben vagy im programokon át terjedő fájlok vagy ha olyan helyről van szó ami noscript szerint (amit melegen ajánlok mindenkinek aki picit is biztonságban akarja érezni magát) jópár, az aktuális laptól eltérő scriptet szeretne futtatni.
    Ugyanis a "gonosz dolgok" többsége már nem fájlokban terjed, hanem egyéb formában. Az elmúlt 20-30 évben az emberekben valamelyest kialakult a gyanú hogy az ilyen-olyan fáljokat nem mindenki futtatja le gondolkodás nélkül, ellenben ha a weboldal próbál becsempészni valamit azt nem látja senki se.
    Meg fájlok ellen Virustotal jó barátunk, és ha ő azt mondja hogy a programok 50%-a által fertőzött a cucc, akkor azt én már nem futtatnám.

    "Így itthon nincs spywares gép, nincs trojan, nincs semmi se linuxon, se windowson
    Ha nem használsz keresőt, ezt honnan tudod? Lehet, hemzsegnek a kártevők, csak kereső híján nem buknak le."

    Ha kártevők jelennek meg a gépen, annak nyoma van (kivétel a rootkit, az macerásabb). Ismeretlen fáljok futnak, automatán induló programok listáján ismeretlen nevek vannak, popupok tömkelege árasztja el a gépet, "nem emlékszem hogy kértem volna" toolbarok jelennek meg a böngészőkben, kijelentkeztet az msn, stb. Hogy csak a leggyakoribbakat említsem. Ha más nem, akkor lassul a gép és az internet elérés, mert valami botnet részeként spamel vagy dosol a gép. Ez a konkrét gép ahol ülök, anyám és húgom területe. Másfél éve lett vásárolva a lap, akkor került rá xp. Azóta is olyan sebességgel működik mint mikor felinstalláltam. Ennél több "bizonyíték" számomra nem kell. Jah és persze ami a legfontosabb: nem futtatok gépet rendszergazdaként. Se saját linuxot, se ezt a windowst. Így még ha a megfelelő nevelés ellenére is húgom vagy anyám valami olyasmibe fut bele ami fertőzéssel járna, rendszerfáljokhoz nem fér hozzá semmi.

    "Döntsd el te hova tartozol, és cselekedj belátásod szerint.
    A mai torrentes, p2p-s világban még van értelme a kérdésnek? Van még hova tartozni, ha nem a letöltők közé?"

    Mint említettem, softwaret nem igazán töltök le. Nincs mit. Amire szükségem van el tudom érni legális módon. A video és zene letöltés (én még ide sorolnám az ebookot is nálam) pedig szerencsére nem érintett még fertőzésekkel amik miatt aggódni kéne...egyelőre.

    De mint írtam előbb is, ez az én véleményem, hozzáállásom. Szerencsére eddig bejött. Hosszú hosszú idők teltek el azóta hogy valami fertőzést kaptak el a gépek.

Új hozzászólás Aktív témák