Új hozzászólás Aktív témák

  • llax

    senior tag

    válasz Kobe #35820 üzenetére

    "Nagyon kreten kerdes.....illetve jon tobb is"

    A kérdés az jó.

    Nem csak a csövesekre, hanem jóformán minden valamire való (elektromos-szóló) gitárerősítőre és kombóra vonatkozik, még a ridikül méretűek egy részére is. (csöveseknél a kimenőtrafó sajátos viselkedése, az áramvisszacsatolás eltérő megoldhatósága a nagy különbség, megfelelő terhelőimpedancia nélkül nem nagyon kellene üzemeltetni, ill. az előfokban az overdrive viselkedése is különlegessé teszi)

    A villanygitárnál nem valamiféle opció vagy "szükséges rossz" (annak indult, de több lett belőle) az erősítés, hanem a gitár az erősítővel és hangszóróval egy rendszert alkot. A hangképzésben legalább akkora súlya van az erősítő és gitárhangszóró együttesének, mint a hangszedőnek és húroknak. Az sem a véletlen műve, hogy vannak külön gitárhangszórók (minél jobb, annál sz@rabbul szól egy HiFi hangládába téve). Ha nincs vagy nem lehet "hardver", akkor emulálják azt.

    Ezekben a gitáros cuccokban a hangszóró áramkörében negatív áramvisszacsatolást alkalmaznak, így az erősítő nem megfékezni próbálja a hangszóró sajátos viselkedését és rezonanciáit (mint HiFi-nél), hanem ellenkezőleg: kiemeli azokat. A hangzás kialakításában a hangszórónak van a legnagyobb szerepe.
    Amint kihagyod a hangszórót a játékól, a hangzás mint olyan, értelmét veszíti. Innentől tökmindegy, ha egy nagyobb kimeneti jelet adó pedálra közvetlenül kötöd a fülest, vagy HiFi erősítőt használsz a célra.

    Clean-ban csak a hangszedő nyers hangját hallod, esetleg némi hangszínszabályozással, a legnagyobb különbségek torzított jelnél lesznek (a teljes sávban konstans amplitúdójú négyszög-féleség, amit legfeljebb a hangszínszabályzó manipulál kissé). Gyakorláshoz ez is megfelelhet, de "hangzást" ne várj, csak hangot...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák