Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alexios
veterán
THR10 80 körül is beszerethető (Andertons), és a THR5 még olcsóbb
Amúgy szerintem erősen egyéni preferencia kérdése. Én kipróbáltam mindent az elmúlt ~2 évben, kezdve az olcsó marshall mg15 kiskombótól, a sokszázezres multieffektig(Helix), miközben volt itt Vox Adio, Katana 50, EVH 5150 LBX, megvettem a Bias FX-et, volt több különböző multi fx, most van egy Blacktar HT-5210 meg pár effekt pedál.
Saját vélemény: az EVH az amire a mai napig porcosodik, de a legminimálabb hangerő volt a talán elviselhető lakásban(mindezt 4W-ra leszabályozva), nagyjából ez volt az egyik ok, hogy elköltöztem a panelból, hogy újra lehessen (Aztán egyelőre nem lett, de az más kérdés).
A másik legjobb hang a Helixből jött, aktív hangfallal(vagy fejhallgató) - igazából bele se tudok kötni, ha teljesebb gitáros lennék, el se adtam volna, de kicsit túl sok volt a lehetőség, és most 2 pedállal és egy erősítővel egyelőre jobban ki tudom élni magam,de később akár vissza térnék erre a vonalra.Egy időben próbálkoztam vst-vel, aktív hangfallal, de ha nem is éltem meg tudatosan akkora macerának mint itt sokszor be van állítva, az a helyzet, hogy sokszor nem gyakoroltam, mert igenis macerásabb mint lehuppanni az erősítő mellé és már nyomni is. De amúgy egy jó út annak akit ez tényleg nem zavar, vagy amúgy is csak fejhallgatón át tudna zenélni(mert akkor minek bármi más), esetleg budget gondok vannak, mert ennél olcsóbb és jobb nem lesz.
A Katana, én fenntartom, hogy lakásban, panelban is abszolút vállalható, beépített effektek, egyáltalán nem rossz az, de ha nem viszem sehova egyszerűen különösebb értelmét se látnám, mert overkill. Ha haverokkal együtt akarsz zenélni, arra baromi jó tud lenni, mert otthon tudsz halkan gyakorolni, majd őszintén szólva szerintem még az 50W is elég lehet próbára dobos mellé, és árához képest teljesen korrektül szól, főleg ha ilyen all in one megoldás kell.
Aztán ott volt a Vox Adio, ami amúgy nem szép, de legalább jó ronda, de annyira nem gáz élőben, azért elviselhető. A mobil appja szerintem sokkal gázabb, pixeles darabos szar, bár a célra megfelel. Azért adtam el, mert utána kellett az EVH De amúgy nem gond volt vele, bár fenntartom, hogy a Yamaha THR jobban szól - a Vox mondjuk hangosabb tud lenni, de túl sok értelmét nem látom ennek(max ha esetleg mint hordozható bluetooth hangfalnak akarod használni, arra is simán jó)
-
nap
addikt
válasz Alexios #35401 üzenetére
Nekem most ott figyel a kis modellezős Marshall, csak bekapcsolom és föltekerem 1-ig.
Mondjuk a pedál, meg a looper hiányzik, ezért gondolkodom, hogy visszatérek a multihoz.browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
nikkel111
csendes tag
válasz freelanced #35380 üzenetére
Részemről a Randall Diavlo RD1 ajánlanám ... Nekem nagyon bevált ... panelba ...
A yt-n elég sok videót találsz róla -
Kobe
veterán
Pont ezert erne meg egy probat a legolcsobb megoldas
Ha igaz amit irnak akkor a helix native vst van hangban a legkozelebb a fizikalis multieffekthez, illetve megvan az elonye hogy a helix presetek jok hozza (ebbol azert van jocskan, tobb ezer darab a facebook csoportban pl)
Kezdonek meg egyszerubb duplakattintassal betolni egy full elore megkomponalt presetet mint a beallitasokkal bibelodni, vagy labkapcsolgatni (igy ez sem biztos hogy hatrany lenne, egyszeruen kexelheto GUI)
Proba erejeig barmilyen L / R kimenettel biro hangfalra rakotheto, es lehet az a fel ora pruntyoges 70-100K megsporolast jelenti
Szerintem inkabb utolag kell jobban betarazni cuccokbol, mint elore -
consono
nagyúr
Én továbbra is tartom azt az álláspontot, hogy bármilyen viszonylag jól szóló kis erősítő jobb otthonra, mint a gép+hangkari+szoftver. Hatványozottan igaz ez, ha kevés időd van játszani, mert nem a gép piszkálgatásával meg presetek böngészésével megy el az idő, hanem azzal hogy zenélsz. Van elég nagy választék, gyakorlatilag minden gyártónak van ilyenje, el kell menni és ki kell próbálni melyik jön be.
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
Alexios
veterán
Nekem az a bajom, az előre megkomponált presetekkel, hogy jó eséllyel nem fog nálam úgy szólni, mint a másiknál, mert más gitárom van, más hangfalak, stb. Én azt látom magamon, hogy túl sokáig támaszkodtam erre, a fülem helyett
De kezdésnek abszolút elég lehet a vst is, bár ha full kezdő valaki én még mindig nem ezt ajánlanám, de ez már ilyen hitvita dolog Van aki szereti, van aki meg nem, én pl. nem szeretnék preseteket vadászni, csak bekapcsolni az erősítőt, és játszani. Legalábbis most.
De teljesen kezdőnek ez megint olyan, mint mikor mondták nekem, hogy menjek próbáljak ki gitárt és a kényelmest vegyem. Köszi, de nem tudom melyik a kényelmes VST/preseteknél is, van rengeteg állítás, helix nativeban is, elég megnézni csak a különböző erősítők paramétereit, effektek nélkül, hogy abszolút laikusként fogalma se legyen róla mit lát. Míg egy Yamaha THR-t bekapcsol, és jó eséllyel az úgy ahogy van jól is fog szólni.
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz consono #35405 üzenetére
Szerintem az utolso ertelmes ikyen darab a roland microcube volt, mind arban, mind tudasban.
Attol feljebb ilyen celra tok felesleges. Talan az uj katana mini versenyezhetne vele, az sem egy rossz kedemenyezes. Csak mivel potom penzzel olcsobb csak, mint az otvenes, a kutya nem veszi
-
consono
nagyúr
Hát, 40 pénz környékén van Fender, Marshall, Roland, BlackStar, Vox, Line6, stb. szóval van miből választani. Nem beszélve arról, hogy emellé nem lopja az ember a szoftvert...
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
Moleman
addikt
válasz freelanced #35397 üzenetére
Csak a saját ízlésem vonalán tudok nyilatkozni, nekem nagyon bevált tisztán és torzítva is, a pedáljaimmal is jól szól együtt (BB preamp kópia, Joyo US Dream, Digitech Screamin' Blues, Joyo American Sound most éppen).
Nagyon szeretem a fulltranyós Trace Elliotot is, koncerten nagyon nagyot tudott szólni a 2 db V30, de meglepő módon éjszakai hangerőn is élvezhető, 2 féle overdrive-ot tud, mindkettő nagyon finom (egyik marshallos, másik boogie-s). Mostanában egyáltalán nem használom szegényt, le van takarva egy pléddel a nappali sarkában, de szerintem sosem válok meg tőle.
VST-kben az Orange cuccokat használom sokat, így egy Tiny Terror is lehet tetszene, bár sose próbáltam élőben.
Hangszerboltban próbáltam régebben Blackstarokat többször is, nem rosszak, de a Laney sokkal közelebb áll a szívemhez, nem véletlen, hogy kipróbálás után nem sokkal muszáj volt vennem egyet.
Amúgy korábban nagyon sokáig Fender Hot Rod Deluxe-ot, aztán Marshall DSL40-et akartam, vagy hasonló vonalon egy Egnater Tweaker-40-et, imádtam a Marshall 6100-at, de miután volt 50 wattos fullcsöves kombóm, már nem vágyom ekkora állatokra, műterhelés nélkül ezek kihasználhatatlanok otthon, arra meg nem szeretnék már költeni, így is sokba van ez a hobbi.
Egy időben sokat jártam különböző próbatermekbe, ezért úgy alakítottam a cuccom, hogy a pedálboardban legyenek inkább a hangok, így elég lett egyetlen tiszta vagy crunch csatorna, így jöhetett szóba az egycsatornás Laney a sokcsatornás vágyódások után.
(#35405) consono
Ha tudatosan ülsz le a gép elé gyakorolni, akkor azt sem muszáj sokat nyomkodni, nekem el van mentve alapértelmezettnek egy Orange preset, előtte wah, tubescreamer, chorus, delay (ha bedugnám a midiboardot), csak bekapcsolom és játszom. Persze korábban nyomkodtam én is eleget, közel 15 éve VST-zek, már rég nem sújt az újdonság varázsa.[ Szerkesztve ]
-
Humbucker
senior tag
Na elvittem egy hangszerboltba a Les Paul-t, hogy állítsak be. Már ránézett mondta, hogy kell az oktávokon állítani, meg a hangszedők is szarul állnak. Lesz rajta munka azt mondta, de legalább rendbe vágja
Jó kis lecke, hogy ne tekergessem el, suszter maradjon a kaptafánál
[ Szerkesztve ]
-
fattyu
veterán
válasz freelanced #35397 üzenetére
laney lc 15
van belőlemost 50ért a reverb változat gsen. isteni darab. rockra remek a saját gainje. van effect loop durvább pedálnak. kiköthető másik ládára.
a saját 10 colosával istenit szól halkan cleanen is. ha gaint akarsz akkor panel hangerőhöz már nagyon nagyon finoman kell belőni a master volumot 1-1.5 körülre. de nagyon jó élvezetes pici cucc.
mindennél jobb halkan mint ami van itthon. oltárira imádom. ezért van egy a hálóban. az még a régi reverb néküli darab de celestion tube 10 hangszórós és ez a legjobb. egy a nappaliban ha ott akarok halkan. és egy másik a nappaliben 212re kikötve ha nem akarok annyira halk lenni...
szerk: gitárt vettél e már?
[ Szerkesztve ]
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
freelanced
addikt
válasz fattyu #35413 üzenetére
Dehogy, mondtam, nem sietem el, sok a használt is, eljárok kipróbálni, megnézni, meghallgatni amit lehet, böngészgetek, olvasgatok. Abszolút nem sietős. Neked mikorra várható a HotRail?
És nem sok a 15 Watt? Mármint sokak szerint itt, illetve a külföldi fórumokon is már az 5 Wattos Blackstar HT-t is soknak tartják, sőt néhol még az 1W-ot is, meglepő, hogy ezek után szerinted a 15W-os csöves még simán belefér. Ne érts félre, én csak örülnék neki ha így van, csak eddig mindenki máshogy látta.
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
fattyu
veterán
válasz freelanced #35415 üzenetére
leírtam már párszor....
12" szóró csővel főleg de szerintem tranyóval sem igazán működik halkan.
a 10" nagyon sokat jelent alacsony hangerő barátságban.a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
addikt
válasz consono #35376 üzenetére
Nekem tetszenek ezek a classic vibe-ok.
Más, erősítő:
Nekem a Roland Cube-30 nagyon bejött. Vissza is tettem a földre a Zoom G3-at és egy mod-on agyalok.
PC-vel már csak azért se fogom összekötni mert akármilyen fémes kapcsolatba kerül a gép és a hangszóró búgás lép fel. Legyen az usb, kábel akármi. Meg macera VST-zni. Ott a zoom és három effektet oda lehet dobni, a visszhang állandóan be van kapcsolva, a boost is kb, amit viszont a főképernyőn tartok az a torzító, chorus és a delay.
Ezt a Rolandot mondjuk panelba nem ajánlanám bazi hangos, nehéz eltalálni az alacsony hangerőt.Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
cucka
addikt
válasz freelanced #35418 üzenetére
A 12-es hangszóró felülete majdnem másfélszerese a 10-esnek. (Pontosan 44%-al nagyobb a 12-es).
Egyébként meg ennyire nem egyszerű, pl. valamiért basszus ládáknál 10-es vagy ritkábban 15-ös szórókat látsz, 12-est szinte soha. Pedig oda aztán sok levegőt kell megmozgatni, hogy szóljon. -
nikkel111
csendes tag
válasz freelanced #35415 üzenetére
Nos azért javasolják sokan a kis teljesítményű (kb. 1w) csövest kifejezetten szobába, mert ki tudod tekerni és
megjön a csövesekre jellemző crunch ... pláne nagyobb ládával (én 12"-l használom).Ha egy társasházban te egy akár 5w-s csövest kitekersz 50%-ig megjön a hang de valszeg a szomszéd is ...
De sose lesz olyan hangja mint egy 1-2w-s csövesnek 70-80% -ra kitekerve ... tapasztalatból mondom -
-
llax
senior tag
A nagyobb gitárhangszórók általában érzékenységben is jobbak. A 10"-osak inkább 90dB eleje (ha valami olcsó kínai inkább 80dB vége), a jobb 12"-osak 90dB vége körül vannak. (A membránfelület önmagában nem sokat jelent, mert a nagyobbhoz ált. nagyobb tömeg is tartozik.)
Pl. ami nekem van Celestion G12K100 (99dB/W/m), az 1W meghajtás mellett produkál ugyanakkora (abszolút) hangnyomást, mint egy 89dB/W/m HiFi, vagy olcsó gitárhangszóró 10W-tal megküldve.
Egy érzékeny (~100dB körüli) gitárhangszóró már egész pici teljesítményekkel is veszélyes társasházban/panelban Akár 1W-ért is üthetik a falat (hangnyomásban kb. mint egy olcsó kínai minihifi full hangerőn)
[ Szerkesztve ]
-
NeoPampalini
senior tag
Egy ideje tele van a piac jóféle 112, 212-es ládákkal, egy-két gyártónál akad 412-es is, az már betyáros lehet.
De igazából azóta változot nagyot a basszus front, amióta léteznek neodímiumos cuccok. Több xmax, nagyobb kakaót elbírnak, jóság. Illetve a láda konstrukciók is elmozdultak a zárt ládák világából. -
freelanced
addikt
Illetve akkor egy rövid technikai kérdés kíváncsiságból (!)
Ha netán vennék egy csöves fejet ami tud 1 W-ot és mellé egy 8" -os hangszóróval rendelkező ládát ( lehet ilyen párosítani egyáltalán?) az úgy vélhetően még megütné a szoba színvonalat?
Gentleman, you had my curiosity, but now you have my attention.
-
nikkel111
csendes tag
válasz freelanced #35430 üzenetére
Igen, de nem fog úgy szólni mint egy 12"-l ...
-
Alexios
veterán
válasz freelanced #35430 üzenetére
Létezik 8" láda, bár én 10 alá nem mennék. Amúgy van hangerő is az erősítőkön, ha letekered, simán beleférhet 10 vagy akár 12" is Ennyire azért nem durva a helyzet, egy 5W is valójában tud halk lenni ha letekered a hangerők, csak a csöves cuccok ahogy növeled a hangerőt úgy egyre jobban szólnak , a tranzisztoros társaikkal ellentétben.
Amúgy ne becsüld le a láda szerepét a hangban, simán van olyan fontos mint az erősítő, én nem vennék 8"-t csak azért hogy halk legyen, akkor már tényleg jobban jársz valami thr vagy katana vagy hasonlóval mert jobban fognak szólni, ezt garantálom.
[ Szerkesztve ]
-
nap
addikt
válasz freelanced #35427 üzenetére
Én a
CarbonaraCarbonita telecasterre csorgattam legutóbb.
Persze telacaster, de soha ne mondd, hogy soha.browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
-
Goose-T
veterán
válasz freelanced #35435 üzenetére
Na mi pont egy piros telecasterrel fogunk koncertezni pénteken. Bár egy kicsit módosítva lett, bele lett rakva egy középső pickup. Antoria Telstar a típusa, de valami angol faszi a 80-as években kicsit feltuningolta, aktív elektronikát rakott bele, elég egyedi hangja van, de nagyon szép. Talán a Cort gyárban készült a 70-es vagy a 80-as években.
Aki eljön, meghallgathatja a kínai pickupos leszpálomat is éles körülmények között, nagy hangerőn.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
fattyu
veterán
válasz Alexios #35432 üzenetére
van egy 4x8 ládám. odateszem sokminden mellé szívesen. imádnivaló hangja van. halkan is. olyan hangerőnél van már szép kerek zsíros hangja ahol a 12esek még nagyon nagyon vértelenek. sajnos pont az lc15el nem tudom párosítani mert 4 ohm a láda az lc meg 8 és 16 ot kezel.
amugy meg erősítője válogatja. randall rg75g2 tranyó és rg50tc cső. ugyanaz a celestion seventy 80 szóró van mindkettőben. a tranyós sokkal értelmesebben szól halkan.
a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek
-
Goose-T
veterán
válasz bigrob #35439 üzenetére
A Route 66-ban, Csepelen. Érdemes eljönni, mert rajtunk kívül egy másik topiklakó, Arnyekxxx bandája is fellêp.
Eladó gitárok: https://tinyurl.com/yc7pawkr *** Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar
-
brickm
őstag
válasz Alexios #35425 üzenetére
engem jópár éve az ajtóban állva várt két rendőr, hogy csendháborítás miatt jöttek hozzám, mert hangos vagyok. Mondjuk én 45percnyivel odébb voltam egész álló nap, de nem probléma, felvették a jegyzőkönyvet (szerk: jegyzőkönyvbe vették, hogy nem értek egyet a csendháborítással)
[ Szerkesztve ]
-
Eastman
addikt
válasz Alexios #35425 üzenetére
Anno a társasházban hétköznaponként 19:59:55-ig villanygitároztam, egy perccel sem tovább. Néha szombaton, de vasárnap soha. Akármekkora is volt az ihlet. Ezt következetesen betartva nem volt dráma, tudták, hogy 8-ig leállok. Persze a fax-fejegység birtokában lévő szomszédom reggel 6:30-kor kezdte levésőgépezni a fürdőszobacsempéjét egy szép tavaszi napon, mely nap történetesen épp' egybeesett az új munkahelyen kezdett első napommal. Aztán vagy azért lett rendszeres hajnali barkácsoló, mert nem igazán bírta a rockot, vagy mert alapvetően őstermelőnek született, enyhe kromanyoni fejformával, ami a neuroantropológiai kutatások szerint gátolja a homloklebeny zavartalan működését. Valami miatt egy idő után törékennyé vált a kapcsolatunk.
https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...
-
cucka
addikt
válasz NeoPampalini #35429 üzenetére
Igen, láttam, de azért a jellemző setupok még mindig az 1x15, a 2x10 meg a 4x10. Újonnan én is tuti neodímium szórós ládát vennék amúgy, egyszerűen a súly miatt. (Bár az is tény, ezekkel sose leszel annyira menő, mint egy 810-es Ampeg hűtőszekrénnyel )
Amúgy volt egy Roland Micro Cube Bass kombóm, az fenomenális. Van benne 4 darab fing 2.5"-es hangszóró és simán beszólja a hálószobát, kiadja a mélyeket is, bátran ajánlom. Biztos van benne valami dsp, hogy átverje a füledet, de nem baj az, ha jó az eredmény.
(#35428) llax
Igen, gitárra valóban igaz, basszusnál kicsit más a helyzet. Az érzékenységet 1khz-es szinusz jellel mérik, ami pont jó, mert ott a legérzékenyebb az emberi fül.
A mélyhangokra sokkal kevésbé érzékeny a fül, és sokszor ezeket inkább a gyomroddal "hallod".
Ahhoz, hogy kiadja, meg kell mozgatni a sok levegőt, kell a póver meg a hangszóró felület. Nem véletlen, hogy próbaterembe, dob mellé bőven elég egy 15wattos csöves gitárcucc. Basszusnál ugyanebben a helyzetben 200watt-tól indul a történet.[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
Kicsit jobban belegondolva, a Boss szerintem egy bazinagy ziccert kihagyott azzal, hogy nem csinalt egy microKatana-t
A roland cubeokkal es microcubeokkal en mai napig talalkozok utcazeneszeknel meg elszorva ismerosoknel, megvolt a maga "presztizse" vagy sajatos kozege
A katana minit nagyon dicserik es nem is rossz cucc, de egy csomo olyan feature kimaradt, ami az 50-es fele terel mindenkit (tonestudio, effektek szama, stb)
Persze, ott van a katana air, de az egy borzaszto rosszul pozicionalt eszkoz, legalabbis aki epeszu, annak nehez lenyomni a torkan hogy ha az 50wos cucc 70e, egy wireless rendszer kb 20-30e, akkor ha a kettot otvozod, akkor 20w kivitelben miert lesz 150e a vegszamla
Egy max 0.5-5W kozott szabalyozhato, tonestudioval es minden effekttel megspekelt (neadjisten BT n, mobilon keresztul vezerelheto), USB vel rendelkezo mini-valtozat kellene belole, mondjuk olyan 30-40K kozti aron es tarolna a homeuserek piacan mindent
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS routerek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Önfenntartásra rendezkedik be a kínai chipszektor
- Mozilla Firefox
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest