Új hozzászólás Aktív témák

  • -FreaK-

    veterán

    válasz kromatika #72826 üzenetére

    Teljes mértékben igaza van. Egy marketing baromság, része az audiofil "voodoonak" amit itt is sokan szeretnek.
    Az egyetlen amit csinál (legfőképp az olcsóbb R2R-11), hogy belerak egy csomó torzítást és hibát a jelbe. Ezt persze sokan hallhatják kellemesnek és jónak, amivel nincs is gond, ha tetszik valakinek, csak akkor ne beszéljünk Hi-Fi-ről, amiben Fi, vagyis a Fidelity pont az eredetihez hű reprodukciót jelenti. Pontosabban van ezzel is egy rakat baj, mert sok kérdést felvet még, elvi kérdéseket is, de ebbe most ne menjünk bele. (úgyis belém fognak most sokan kötni, majd leírom később)

    Főleg, hogy egy DAC-ról van szó!, aminél az első és legfontosabb követelmény kellene legyen, hogy tisztán, a lehető legnagyobb pontossággal alakítsa át a digitális jelet analóggá. Na ebben bukik meg nagyon az R2R tech.(legalább is az eddig teszteltek)
    De a közösség és a tesztek előszeretettel nyomatják a varázs hívószavakat, úgymint dinamikusabb, teltebb, meg zeneibb stb.. ami egy orbitális nagy nonszensz, és akkor finoman fogalmaztam, de legalább jó sok cég megél ebből, tehát van előnye! Ilyen még a vallás és a homeopátia is pl., de ez már way off.

    Mondom, ha valakinek ez tetszik, és komoly pénzért, számára kellemesnek hallatszó torzítást szeretne vásárolni, szíve joga, én is megtettem. De azért ne tegyünk úgy, mintha semmi baj nem lenne vele.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    A linkelt teszt/termék meg aztán a csúcsa (najó, van még feljebb) és megtestesítése minden audiofil hülyeségnek amivel az embereket etetik és átverik hosszú idők óta, de persze keményen beleégett a köztudatba is, szóval vannak akik még így is kardoskodnak mellette, amikor már minden érvüket megcáfolták.

    Akit érdekel az audio téma (nyilván itt legtöbbünket), és tud angolul legalább olvasás szinten, azt kérem, szánjon rá valamikor 1-2-3 órát az idejéből, hogy átolvassa a fentebb is linkelt topicot. Nagyon érdekes és tanulságos, az audio témában sok mindent érintve!

    Csak kiemelek saját megfogalmazásban egy részletet onnan, ha már a DAC volt a téma (sok minden másról is szó van ezen kívül):

    A tesztben szereplő PS (bár inkább BS mint Bullshit) Audio DAC fejlesztője, Ted Smith, többek között azzal is védekezett a teszt után, hogy nem is a mérésekre alapozták a fejlesztést leginkább (adja az ég, hogy semmi komolyabb dolgot nem tervezett az életben ezen kívül) hanem ő és néhány barátja/munkatársa hallgatózás/fülük után tervezték meg.
    Ezt egy olyan ember írja le (a képen jobb oldali), aki a saját bevallása szerint szinte teljesen süket az egyik fülére, és évtizedek óta szenved komoly tinnitusz-ban.
    A szóban forgó DAC pedig $6000-ért alulmúl szinte minden eddig tesztelt terméket.

    Hosszú lett, bocsánat.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák