Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz #16820480 #51363 üzenetére

    .DLL jól mondja.

    Kiegészíteném, hogy persze rokon jelenségről van szó, azonos a cél, de a módszer kicsit eltér. És hozzáteszem, hogy a hangfelvételek között is vannak loudnessesek, ami szintén nem ugyanazt jelenti, mint a hangfelvétel loudness war-ja.
    A loudness war ugyebár egyszerű dolog, a hangfelvétel dinamikakompressziója, jellemzően a teljes frekvenciatartományban, hogy a halk részek is hangosan szóljanak. Ellenben, ha egy hangfelvétel vagy készülék loudnesses hangzású, az azt jelenti, hogy a sávszélek környékén kiemelt a frekvenciamenete. Az erősítő loudness áramköre is a sávszélek környékét emeli meg, amikor csökkentjük a hangerőt, ezzel fokozza a "hangosságérzetet", mondhatni a "dinamikusságérzetet" a kis hangerő ellensúlyozásaként.
    A loudnessesség tehát közvetve szintén dinamikakompressziót okoz, de "csak" a sávszéle környékén - lásd "V"-karakter (valójában "M"). Pszichoakusztika. A loudness war-nak a módszere, célja a dinamikakompresszió (általában a teljes frekvenciasávban), a loudnessességnek inkább következménye, eredménye a dinamikakompresszió (a sávszélek környékén).
    Mindkettő hangminőségromboló - ezért szeretik olyan sokan, hehe.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák